'ABD, Türkiye'ye S-400 Konusunda Kararını Vermesi İçin İki Hafta Süre Tanıdı' Haberine Dışişleri'nden Yalanlama

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, ABD’nin S-400 sistemlerinin alımı ile ilgili Türkiye’ye haziranın başına kadar süre tanıdığı iddialarına ilişkin, “Bize resmi olarak böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı

'ABD, Türkiye'ye S-400 Konusunda Kararını Vermesi İçin İki Hafta Süre Tanıdı' Haberine Dışişleri'nden Yalanlama

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, ABD’nin S-400 sistemlerinin alımı ile ilgili Türkiye’ye haziranın başına kadar süre tanıdığı iddialarına ilişkin, “Bize resmi olarak böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil” dedi.

s-b5ff60bf23c1975c7ff157d7558d8ed891c3e0Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, "Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması durumunda nasıl bir yol izleyeceğine" ilişkin soruya cevap verdi. Türkiye'nin varsayımlarla hareket etmeyeceğini ve program içinde aktif çalışmalarına devam ettiğini belirten Kıran, şunları söyledi:"Şu anda F-35'ler ile ilgili herhangi bir aksama söz konusu değil. Pilotlarımız da ABD'de bunun eğitimini almaya devam ediyorlar. Biz açıkçası bunu elma ile armut’u karıştırmak olarak görüyoruz. Zaten şu an askeri teçhizat anlamında devam eden birtakım kısıtlamalar da varken bunun mantıkla bağdaşan bir yönü yok. F-35 programı son derece kapsamlı ve üzerinde mutabık kalınmış bir anlaşmadır. Bu anlaşma, hukuka sadık olan her ülkenin dikkat etmesi gereken bir konudur."Kıran, S-400 konusunun CAATSA çerçevesinde tartışılmasına da şiddetle karşı olduklarını vurgulayarak, S-400 anlaşmasının çok daha önce yapıldığını ve yaptırım programına dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.Kıran, Amerikan medyasında yer alan, "ABD’nin Türkiye’ye S-400 alımı konusunda haziranın başına kadar karar vermesi için süre verdiği" iddialarına ilişkin bir soruya yanıt verirken, “Bize resmi anlamda böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil. ABD Patriotlarla ilgili mart ayında bizi tatmin etmeyen daha önceki tekliflerini güncellemişti. Esasen burada kastedilen şeyin de bu olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

ABD’nin Türkiye’ye, S-400 anlaşmasından vazgeçmek ve Amerikan Patriot sistemleri alımını onaylamak için iki hafta süre tanıdığı iddia edilmişti.

s-b2333c6da47ee93a60a3196ebada28e899532d CNBC'nin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberde "Türkiye, Rusya ile yaptığı anlaşmayı iptal edip ABD'den Patriot hava ve füze savunma sistemlerini satın almaya karar vermezse, F-35 programından çıkarılması, taahhüt edilen F-35'lerin teslimatının iptali, NATO'nun tepkisi ve ABD yaptırımları ile karşı karşıya kalacak" denilmişti. İddiaya göre CNBC'ye konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye'nin S-400'ü satın alması takdirinde gerçekten çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz" demişti.

Süreçte neler yaşandı?

s-3c60c5c5367d04bc13a4452255359d41a82833

Türkiye, Rusya'dan biri opsiyonlu iki adet S-400 füze savunma sistemi satın almak üzere bir anlaşma imzalanmıştı.

Erdoğan 'Kaporayı Ödedik' Dedi: Türkiye ve Rusya S-400 Füze Anlaşmasını İmzaladı -

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini alma kararı ABD ve NATO ülkelerinin tepkisini çekmişti.

s-3993e6f39828b74d1f75af90bc66291dbcde93 ABD ve NATO, Türkiye'ye  S-400'lerin NATO savunma sistemlerine entegre edilemeyeceği ve Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını satışına engel teşkil edebileceği uyarısında bulunmuştu.ABD ayrıca S-400'leri satın alması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceği belirtmişti.

Satın alma kararıyla ilgili Erdoğan, "S-400 anlaşmasını yaptık, o defteri kapattık. Bitti o iş" ifadelerini kullanmıştı.

s-5e0b0c1fd1fe68b222adc7d3de8df56aef585c Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, S-400 füze savunma sisteminin Rusya'dan satın alınması konusunda bir değişiklik olmadığını açıklamıştı.

"Ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım. Bu benim için tercih değil, bir zorunluluk"

"Ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım. Bu benim için tercih değil, bir zorunluluk" "Ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım. Bu benim için tercih değil, bir zorunluluk" 5ce4ed4de16551c011e1ecd5.jpg Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin acil olarak hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu, bu hava savunma sistemini başta ABD olmak üzere müttefiklerinden almak istediğini ifade etmiş "Fakat bu ülkeler bize satamadı ya da satmak istemedi" diye konuşmuştu. Çavuşoğlu: 'ABD Kovboy Filmindeki Gibi Ben İstediğimi Yaparım Derse O Zaman Bunun Karşılığı Olur' -

Geçtiğimiz yılın aralık ayında, patriot hava ve füze savunma sisteminin "muhtemel" satışına onay verilmişti.

ABD'den Türkiye'ye Patriot Satışına Onay -

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "F-35 programına katılımı yeniden değerlendirilmek zorunda kalacağımız konusunda Türkiye'yi açıkça uyardık" ifaelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan S-400 Açıklaması ve Yaptırım Vurgusu: 'F-35 Satışı Yeniden Değerlendirilir' -

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada “Geri adım atma söz konusu değil” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada “Geri adım atma söz konusu değil” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada “Geri adım atma söz konusu değil” demişti.

Son olarak dün Bakan Akar'dan "Hazırlıklarımızı yapıyoruz" açıklaması gelmişti.

Bakan Hulusi Akar'dan 'CAATSA Yaptırımları' Açıklaması: 'Sükûnetle Hazırlıklarımızı Yapıyoruz' - ABD Kongresi'nin 2017'de çıkardığı CAATSA, Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER