ABD, vize muafiyetinde İsrail'i reddetti

ABD, İsrail hükümetinin vatandaşlarına vize muafiyeti verilmesi için resmi bir karar çıkarılması isteğinden sonra, İsrail'in vize muafiyeti verilen ülkeler listesinde yer alması için gerekli şartların henüz karşılanmadığını açıkladı. Şarku'l Avsat gazetesinin Haaretz ga.

ABD, vize muafiyetinde İsrail'i reddetti

ABD, İsrail hükümetinin vatandaşlarına vize muafiyeti verilmesi için resmi bir karar çıkarılması isteğinden sonra, İsrail'in vize muafiyeti verilen ülkeler listesinde yer alması için gerekli şartların henüz karşılanmadığını açıkladı.

Şarku'l Avsat gazetesinin Haaretz gazetesinden aktardığı habere göre , İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Alice Lugo'nun geçtiğimiz ay Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Don Beyer’e gönderdiği bir mektupta duyurmasına kadar bu çalışmanın gizli tutulduğunu bildirdi. Haaretz’in haberine göre Lugo mektupta, İsrail'in vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması için tüm şartları yerine getirmediğini, çünkü başta Filistin kökenliler olmak üzere ABD vatandaşlarının, İsrail sınır kapılarında benzer bir muafiyet elde etmek bir yana aşağılayıcı ve saldırgan tutumlara maruz kaldıklarını söyledi.

Gazete, Lugo'nun mektubunun ardından Beyer’in, ABD Temsilciler Meclisi üyelerine bir mektup göndererek, İsrail ordusunun Batı Şeria'ya giren ABD vatandaşlarına uyguladığı ‘haksız kısıtlamaları’ iptal etmesi ve ABD vatandaşlarına eşit muamele edilmesinin sağlanması için İsrail'e baskı yapılmasını desteklemeye çağırdığını aktardı. Ardından Beyer, ​​diğer ABD Temsilciler Meclisi üyelerinden topladığı imzalarla ABD’de ve İsrail’de birkaç kuruma dilekçe gönderdi.

Dilekçede, ABD’nin vize muafiyeti programına ilişkin gelecekteki değerlendirmeleri yapmak amacıyla aylık raporların yayınlanması için bir raporlama hattı açılması talebinde bulunuldu. Beyer, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a İsrail ile yapılan anlaşmaların ardından mevcut durum nedeniyle İsrail’in vize muafiyet programına kabul edilemeyeceğini ve İsrail’in bu programa alınmaması gerektiğini belirten bir mektup gönderdi. Mektupta, ABD’nin önemli bir müttefiki ve yardım alıcısı olarak İsrail'in görevinin, ülke vatandaşlarına ırk, din ve etnik köken gözetmeksizin saygılı muamelede bulunmak olduğu vurgulandı. Beyer, özellikle İsrail ordusunun işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) Koordinatörü’nün ağır ve haksız kısıtlamalarına dikkati çekti.

Beyer, mektubunu şöyle sürdürdü:

“İsrail, muafiyet programının ‘karşılıklı etkileşimi zorunlu kılan’ ön koşuluna rağmen kontrolü altındaki sınır kapılarından girmeye çalışan ABD vatandaşlarına adil muamelede bulunmayı her zaman reddetti.”

ABD Dışişleri Bakanlığı da seyahat açıklamasında, İsrail'e seyahat eden ABD vatandaşlarının topraklarına girme taleplerinin ‘haksız bir şekilde reddedildiğini’ kabul etti.

İsrail’in, vatandaşlarının turizm ve ticaret amacıyla ABD'de 90 gün kalmalarına izin verecek vize muafiyeti programına dahil edilmesi ve ekonomik ortaklık projelerine hız kazandırılması için uzun yıllar boyu ABD makamlarıyla görüşmelerde bulunduğu biliniyor.

Tel Aviv'deki diplomatik kaynaklara göre vize muafiyetinin verilmesini engelleyen tek nokta, İsrail’in ülkeye girişlerinde tüm ABD vatandaşlarına eşit davranmasını zorunlu kılan mütekabiliyet maddesi.

Ten rengi beyaz veya Yahudi olmayan birçok yolcunun Lod'daki Ben Gurion Havalimanı'ndaki ırkçı muameleden uzun süredir şikayet ettiğine işaret eden kaynaklar, Filistin kökenli ABD vatandaşlarının, Allenby Köprüsü üzerinden Ürdün’den Batı Şeria'ya geçmeyi tercih ettiklerini söylediler. ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nin Sözcüsü, İsrailli gazetecilerin konuyla ilgili sorularına yanıt olarak, İsrail'in, ABD'nin İsrail vatandaşlarına verdiği gibi, Filistin kökenli ABD vatandaşları da dahil olmak üzere tüm ABD vatandaşlarına aynı muafiyeti vermek zorunda olduğunu söyledi. Büyükelçilik Sözcüsü, “Milli ya da etnik kökenlerine bakılmaksızın ABD’den gelen tüm yolculara eşit muamelede bulunması ve hareket özgürlüğü sağlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD, İsrail-Filistin barış planını ilan edecek

 

ABD, İsrail ve Türkiye ile görüşüyor

 

İsrail ABD'yi 'hayal kırıklığına uğrattı

 

"İsrail ABD'nin uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor"

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER