Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: 'Patlayıcılar 15 Gün Soğutulduktan Sonra Taşınmalıydı'

Afet uzmanı Dr.

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan: 'Patlayıcılar 15 Gün Soğutulduktan Sonra Taşınmalıydı'

Afet uzmanı Dr. Kubilay Kaptan Sakarya'da patlayıcı madde taşıyan kamyonun infilak etmesi ve üç askerin şehit olmasına neden olan olayda ihmalleri anlattı. Kaptan patlayıcıların 15 gün boyunca soğutulması gerektiğini ve bu işlemin yalnızca su ile değil köpükle yapılmasını gerektiğinini belirtti. 

s-3a3689c8e366d2af53f8421e8dc5085ea07bd5
Geçtiğimiz hafta Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, yüzden fazla işçi de yaralanmıştı. Bu olaydaki ihmaller konuşulurken, aynı yerden dün bir acı haber daha geldi. Havai fişek fabrikasında patlamayan malzemeleri taşıyan kamyonda patlama medyana geldi. Üç asker şehit oldu. Sakarya'da Havai Fişek Fabrikasında Patlamamış Malzemeleri Taşıyan Kamyonda Patlama: 3 Asker Şehit Oldu -

"Pimi çekilmiş bomba gibi"

s-1dbe3adeb000488a89b5603efca54a950e2683
Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'in aktardığı habere göre, patlamaya neden olan havai fişeklerin içindeki barut, kimyasal bileşenler, tutkal ve patlamayı artırsın diye sıkıştırılmış oksijen olduğunu dile getiren Kaptan, “Yüz ton olduğu söylenen veya daha fazla bir miktar depolanmış. Binaların şekli, depolama zaten komple yanlış. Oradaki patlamadan sonra açığa çıkan bin derecenin üstünde bir ısı var. Patlamadan geriye kalanlar, patlamış olanlardan daha tehlikeli durum arz eder. Çünkü bu büyük ısı nedeniyle etkilenmişlerdir. İçindeki kimyasal malzemelerin bir kısmı bozulmuştur. Onlar pimi çekilmiş bomba gibidir. Bunların minimum 15 gün veya daha fazla, bir ay da olabilir muhakkak soğutma işlemine tabi tutulması lazımdı. Sık sık ısıları ölçülmeliydi” diye konuştu.

"Koruyucu kılıf olmalıydı"

s-52d2b16cface55ac3b22ff49ee6d36e0522de9
Bu tür patlayıcıların yerinde imha edilmesi gerektiğini belirten Kaptan, şöyle devam etti: 
“Bunu tutup da 30 km ileri götüremezsiniz. Burada çevre koşulları uygun olmadığı için mecburen taşınması gerekiyordu. Son derece dikkatli, ısısı sürekli ölçülüp taşınmalıydı. Böyle kamyonun arkasına konulup taşıma şeklinde olmamalıydı. Yine patlama olsa bile onları koruyacak bir kılıfın yapılması gerekirdi. Bu patlama, yükleme sırasında da olabilirdi. Trafikte de olabilirdi. Ufak bir sürtünmeden bile tekrar bir reaksiyon meydana gelmiş olabilir. Bu konularda bir şey olmaz mantığıyla bakıldığı için tüm bu olaylar gerçekleşiyor. Danışılmalıydı. Bir an önce bu işi halledelim diye bakıldığı için başımıza bunlar geliyor.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER