Almanya’daki bakımevlerinde skandal! Adeta ölüme terk ediliyorlar

Almanya'da yaşlı hastalara gerektiği gibi bakılmaması nedeniyle ölümlerin erken gerçekleştiği ifade edildi.

Almanya’daki bakımevlerinde skandal! Adeta ölüme terk ediliyorlar

Almanya'da yaşlı hastalara gerektiği gibi bakılmaması nedeniyle ölümlerin erken gerçekleştiği ifade edildi. Ülkede bakıcı ve hemşire açığı büyürken, diğer Avrupa ülkelerine göre ortalama ömür de kısalıyor. Uzmanlar, "Yaşlılar yatakta ölümü beklemeye başladı" diye konuşuyor.

BESLENME VE BAKIM YETERSİZLİĞİ

Bremen Üniversitesi'nden Sağlık Ekonomisti Prof. Heinz Rothgang ve ekibinin araştırmasına göre yaşlılar, bakımevlerinde yeterli hizmeti alamıyor. Bakıcılar üzerindeki zaman baskısı, hastaların duş günlerinin bile iptaline yol açıyor. Sosyal aktiviteler sunulmadığı için hastalar yataklarından çıkamıyor, adeta ölümü bekliyor. Beslenme ve bakım yetersizliği de ölüme sürüklüyor.

BAKICI BAŞINA 13-14 HASTA DÜŞÜYOR

Almanya Hemşireler Konseyi Başkanı Christine Vogler'e göre de hastanelerde uzman eksiği had safhada. Vogler, ülkede özellikle yaşlı hastaların sağlığının riske atıldığını belirtti ve "Birçok Avrupa ülkesinde bir bakıcı 6 ila 7 hastayla ilgilenir. Almanya'da ise bakıcı başına 13 ila 14 hasta düşüyor. Bakım ne kadar düşük olursa, hasta ölüm oranı o kadar yükseliyor" ifadelerini kullandı.

100 BİNDEN FAZLA BAKIM PERSONELİ LAZIM

Rothgang'a göre ülkede 100 binden fazla bakım personeline ihtiyaç var. Bakıcı oranının yüzde 36 artırılması gerektiğini söyleyen Rothgang, "Mevcut 320 bin olan sayının 440 bine çıkması gerekir. Bu ek bakıcılar bir gecede işe alınamaz. Önerdiğimiz aşamalı olarak yıllara yayılmasıdır" diye konuştu.

ALMANYA'DAKİ BAKICILARIN SADECE YARISI KALİFİYE

Sabah'tan Cengiz Parlayan'ın haberine göre Vogler, Almanya'da özellikle yaşlı bakımevlerinde çalışan bakıcıların Avrupa standardından daha az kalifiye olduğunu açıkladı. Vogler, "Sadece yarısı kalifiye. Bunu değiştirmezsek, huzurevleri, yaşamaya değer bir hayatın artık pek mümkün olmadığı gözaltı merkezleri haline gelecek" dedi.

Almanya ve Hollanda'dan enerji fiyatlarındaki artışa çözüm arayışı

Almanya, AB borçlanmasını desteklemeyi düşünmüyor

Almanya’nın yeni ekonomi modeli: Savaş ekonomisi

Almanya'da şirket iflasları enerji kriziyle hızla artıyor

Almanya hükümetinden ev ve iş yerlerinin doğalgaz faturalarının ödemesi talep edildi

Almanya'da emlak vergisi beyannamesi zorunlu hale geldi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER