Almanya enerji için çöplerine güveniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ Almanya’da enerji krizi giderek büyüyor.

Almanya enerji için çöplerine güveniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da enerji krizi giderek büyüyor. Rusya’nın yaptırımlara karşılık olarak doğal gaz akışını kesmesi ve petrol fiyatlarının rekor seviyelerde yüksek seyretmesi, başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerini olumsuz etkiliyor.

Bloomberg’den Laura Malsch’ın haberine göre, enerji üretim kalemlerinden biri olan atık yakma tesisleriyle ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmını karşılayan Almanya’da, çöp yakma fırınlarının daha verimli çalışması için gereken enerjinin bulunmasında sorun yaşanıyor. Çözüm olarak ise enerji kaynaklarının desteklenmesine yardımcı olmak amacıyla ülkedeki atık yakma tesislerinin atmosfere yayacağı kirletici miktar üzerindeki sınırlamaların kaldırılması planlanıyor.

Çevrecilik geri planda

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Almanya’da çöplerin neredeyse tamamı yakılıyor. Almanya’da yakılan çöplerle elde edilen enerji, haneler tarafından tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 6’sına karşılık geliyor. Almanya bu değerden feragat etmek istemiyor ancak atık yakma tesislerinin verimli şekilde çalışması ve enerji krizine anlamlı bir fayda sağlaması için Almanya’nın çevre koruma konusunda geri adım atması gerekiyor. Bu da Almanya’nın çöplerinden kurtulurken yeni bir kirliliğe mahkum olmasına neden olacak gibi gözüküyor.

Bu bağlamda, Almanya’da atık yakma tesislerinin atmosfere yayabileceği kirletici miktar üzerindeki sınırların gevşetilmesi ya da tamamen kaldırılması planlanıyor.

Evlerde tüketilen enerjinin yüzde 6’sı

Böylelikle, bu kış elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalmasına kesin gözüyle bakılan Almanya, çevre koruma konusunda geri adım atmış oluyor. Çevre hassasiyetiyle alakalı kuralların gevşetilmesi, Rusya'nın doğal gaz dağıtımını kesme hamlesine karşı koymak için kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden canlandırmayı da içeriyor.

Federal Çevre Kurumu şimdi, Alman evleri tarafından tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 6'sını üreten atık yakma fırınlarının nitrojen oksit emisyonlarını üçte bir oranında artırmasına ve sonunda sınırları tamamen kaldırmasına izin vermeyi görüşüyor. Çimento fabrikalarına da daha gevşek emisyon kriterleri getirilmesi planlanıyor.

Almanya'nın dört bir yanına dağılmış yaklaşık 150 atık yakma fırını bulunuyor ve fırınların hava kalitesinin bozulmasında olumsuz katkısı bulunuyor.

Çevre danışmanlığı şirketi Oekopol Politika Danışmanı Christian Tebert, “Almanya, Avrupa nitrojen oksit emisyon sınırlarını her yıl aşmasıyla zaten kötü bir üne sahip. Atık yakma fırınları ve özellikle çimento fabrikaları için emisyon sınırlarının terk edilmesi daha fazla kirlilik yaratacaktır” diyor.

Almanya, Avrupa nitrojen oksit emisyon sınırlarını her yıl aşmasıyla zaten kötü bir üne sahip. Atık yakma fırınları ve özellikle çimento fabrikaları için emisyon sınırlarının terk edilmesi daha fazla kirlilik yaratacaktır.

Amonyak arzı daralıyor

Sorunun merkezinde ise amonyak bulunuyor. Amonyak kimyasalı, nitrojen oksit emisyonlarını nötralize etmek için kullanılıyor. Amonyak, havaya ve toprağa zarar veren kentsel duman ve asit yağmurunun engellenmesine önemli katkıda bulunuyor. Ancak amonyak doğal gazla üretildiği için amonyak arzı daralıyor.

Nitrojen oksit emisyonlarının gevşetilmesi yada tamamen kaldırılması planı, amonyakta ciddi bir eksiklik olması durumunda yürürlüğe girecek gibi görünüyor. Üstelik, rekor gaz fiyatlarının üretimi kısıp bölgenin kapasitesinin en az yarısını devre dışı bırakması nedeniyle Avrupa'nın amonyak fabrikalarında bir kapatma dalgası da başlamış durumda.

Ulaşım ağı da zorlanabilir

Doğal gaz kıtlığının devam etmesi halinde ise endüstriyel fırınlarda yakın zamanda amonyak stoğunun tükenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu kıtlığın dizel motorlu araçların emisyonlarını kısmak için gereken malzemeleri de riske atmasından ve Almanya'nın ulaşım ağını zorlamasından endişe ediliyor.

Alman çöp yakma endüstrisinin lobi grubu Itad, ülkenin atıklarını işlemek için çok az alternatif olması nedeniyle, yetkililerin planı onaylayacağından emin. Almanya, 2005 yılında düzenli depolama alanlarını etkin şekilde yasaklamıştı. Almanya’da şu anda yılda yaklaşık 25 milyon ton çöp yakılıyor.

Itad Genel Müdürü Carsten Spohn, “Atık yakma, Almanya'nın kritik altyapısının bir parçası. Operasyonları sürdürmek için geçici olarak yükseltilmiş emisyon seviyelerini kabul etmemiz gerekecek” şeklinde konuşuyor.

Scholz: Almanya, Rus gazı olmasa da bu kışın üstesinden gelecek

 

Almanya enerji tasarrufu amacıyla gece ışıklandırmalarını kapattı

 

Almanya'da akaryakıt fiyatlarına zam

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER