Artvin’de Her Köşe Madenlere Teslim: Tarım Alanlarının Yüzde 47'si, Meraların Yüzde 54'ü Ruhsatlandırıldı

Artvin’in her karışı maden şirketlerine teslim.

Artvin’de Her Köşe Madenlere Teslim: Tarım Alanlarının Yüzde 47'si, Meraların Yüzde 54'ü Ruhsatlandırıldı

Artvin’in her karışı maden şirketlerine teslim. TEMA’nın raporuna göre tarım alanlarının yüzde 47’si, meraların yüzde 54’ü maden için ruhsatlandırıldı: Geçimi hayvancılık olan kentte durumun vahameti ortada.

s-b77f713963fb724d3c8dd880ca9df3bd21838a
Ülkenin dört bir yanı talan ve ranta teslim. Topraklar karış karış sermaye şirketlerine peşkeş çekilirken yaşam alanları iktidar eliyle yok ediliyor. TEMA Vakfı ‘Artvin Çevresinde Madencilik Haziran 2021’ isimli raporunu yayımladı. Raporda, Cerattepe başta olmak üzere 25 yılı aşkın bir süredir maden şirketlerinin hedefi haline gelen Artvin’in her karışının maden için ruhsatlandırıldığı kaydedildi.2020 yılı Nisan ayında yayımlanan “Kazdağları Yöresi’nde Madencilik” çalışmasının devamı niteliğinde olan rapor, ülke genelinde madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya kalınan tehditleri ve bunun maden mevzuatına ilişkisini ortaya koymak amacıyla hazırlandı. Artvin’in ekolojik önemine dikkat çekilen raporda, bölgedeki endemik bitki ve hayvan türleri sıralandı. s-418429b4db530e7bd405c9ade336f59a519f94

Tarım alanları şirketlere teslim

s-2a72f8910a60894c873731274f00bbb738a8f1
Raporda, tarım alanlarının yüzde 47’sinin; meraların ise yüzde 54’ünün madenler için ruhsatlandığına dikkat çekilerek şu ifadeler yer aldı: “Artvin’in geçim kaynaklarının önemli bir bölümünün hayvancılık olduğu düşünüldüğünde durumun vahamet ortaya çıkmakta.”Raporda önce çıkan veriler şöyle:
Doğal sit alanı gibi farklı koruma statüleriyle korunan alanların yüzde 47’sinde madencilik yapılabilir.Artvin ve çevresindeki milli parkların yüzde 84'ü maden ruhsat alanları ile ruhsatlandırıldı.Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı kategorileri ile koruma altına alınmış alanların yüzde 23’ü madenlere ruhsatlı.Maden ruhsat alanlarının en fazla yayılış gösterdiği ilçelerin başında ise yüzde 94’lük ruhsatlılık oranı ile Artvin Merkez, yüzde 96’lık oran ile Murgul, yüzde 91’lik oran ile Rize’nin Fındıklı ilçeleri yer alıyor. Şavşat ve Ardanuç dışındaki tüm ilçelerde yüzölçümlerinin yüzde 70’inden fazlası madenlere ruhsatlı.
‘Arazi kullanım planlamasına ve koruma yaklaşımına’ ihtiyaç olduğu vurgulanan raporda, şu ifadeler yer aldı: “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nu arazi kullanım planlarının hazırlanması konusunda gerekli hükümleri içerse de kanunun yasalaştığı 2005 yılından bu yana maalesef önemli bir ilerleme kaydedilemedi. Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikler bizi neredeyse her karışı madenler için ruhsatlandırılmış bir Artvin ile karşı karşıya bıraktı. Milyonlarca yılda oluşmuş doğal varlıkların ve binlerce yıllık kültürün varlığını devam ettirebilme hakkı madencilik ruhsatlarının faaliyete geçmesiyle yok olacak. Raporla önemli alanları madencilik faaliyetlerine kapatan bir kanuna ihtiyaç olduğu görülüyor.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER