Avrupa'yı korkutan uyarı: Kriz yıllarca sürebilir!

Enerji sektörü yöneticileri ve analistlerinden gelen son uyarılara göre, Avrupa gaz talebini azaltamaz ve yeni gaz arzını güvence altına alamazsa, enerji krizi uzun yıllar boyunca sürebilir.

Avrupa'yı korkutan uyarı: Kriz yıllarca sürebilir!


Enerji sektörü yöneticileri ve analistlerinden gelen son uyarılara göre, Avrupa gaz talebini azaltamaz ve yeni gaz arzını güvence altına alamazsa, enerji krizi uzun yıllar boyunca sürebilir. Analizler, yedi senaryodan beşinde Avrupa'nın 2023-24 kışına gaz depolama tesislerinin yalnızca yüzde 65 kapasiteyle girebileceğini gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımlara cevap olarak Avrupa'ya giden gaz akışını neredeyse durdurması AB ülkelerini son yılların en büyük krizi ile karşı karşıya getirdi.

AVRUPA'DAKİ GAZ FİYATLARI GEÇEN YILA GÖRE 4 KAT FAZLA

Avrupa'da gaz fiyatları 2023'te megavat saat başına ortalama 108 euro oldu, bu önceki on yılın ortalamasının dört katından fazla.

Ilıman sonbahar havası ve Avrupa'daki Doğalgaz depolarının hızla doldurulması bu kış bölgenin enerji güvenliğini belli bir noktaya kadar destekledi, ancak önümüzdeki yaz ve onu takip eden kış için yeterli kaynağın bulunup bulunmayacağına dair endişeler artmaya başlıyor.

ENERJİ KRİZİ AVRUPA'DA UZUN YILLAR DEVAM EDECEK

Enerji sektörü yöneticileri ve analistlerinden gelen son uyarılara göre, bölge talebi azaltamaz ve yeni gaz arzını güvence altına alamazsa, Avrupa'nın enerji krizi yıllarca sürecek.

Financial Times gazetesinde yer alan haberde, dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Vitol'den Sid Bambawale'nin konuya ilişkin açıklamasına yer verildi.

Bambawale açıklamasında "Bir gaz krizi içindeyiz ve önümüzdeki iki veya üç yıl boyunca kriz modunda olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

CAN SIKICI SENARYOLAR

Avrupa gaz piyasası analisti Paula Di Mattia tarafından yakın zamanda yapılan bir analize göre, olası yedi senaryodan beşinde, Avrupa 2023-24 kışına gaz depolama tesislerinin yalnızca yüzde 65'i dolu şekilde girebiliyor. Bu kayıtların başladığı 2016'dan bu yana en düşük seviye.

Uzmanlardan gelen bu uyarılar, Avrupa için can sıkıcı bir gerçeği ortaya koyuyor.

Hükümetler, bu kış gaz depolarının doldurulmasını sağlamak ve hane halkına destek vermek için şimdiden yüz milyarlarca euro harcamış olsa da sıkıntıların önümüzdeki yıl da devam etmesi muhtemel. (CNN Türk)

AB'den Ukrayna'ya ısı ve enerji sözü

 

Almanya ve Fransa'dan enerjide işbirliği anlaşması

 

Fransız enerji şirketi EDF 5 milyar euro kaybedebilir

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER