Avustralya'da Alarm: Orman Yangınları Nedeniyle 1 Yıllık Karbondioksitin Yarısı Sadece Birkaç Ayda Salındı

Avustralya, aylardır devam eden orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Avustralya'da Alarm: Orman Yangınları Nedeniyle 1 Yıllık Karbondioksitin Yarısı Sadece Birkaç Ayda Salındı

Avustralya, aylardır devam eden orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Uzmanlar yangınlar nedeniyle üllkenin bir yıllık sera gazı emisyonunun neredeyse yarısına eşit karbondioksitin sadece birkaç ay içerisinde atmosfere salındığını belirtiyor. s-7922abe76ff31c8feb41af937631486a2f3b26
Avustralya’da Yeni Güney Galler ve Queensland eyaletlerinde ağustos ayından bu yana devam eden yangınların sonucu olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarının ülkenin yıllık sera gazı emisyonunun neredeyse yarısına eşit olduğu belirtildi.NASA tarafından yapılan analizleri inceleyen Guardian gazetesinin haberine göre, 1 Ağustos’tan bu yana Yeni Güney Galler’de 195 milyon ton, Queensland’de ise 55 milyon ton karbondioksit salındı. Geçen yıl tüm Avustralya’nın sera gazı emisyonu 532 milyon tondu.

Devam eden yangınlar NASA'nın uydu görüntülerine böyle yansıdı.

s-a030d13b0c6be44a4fb643577da36ff54ed31b
Normal şartlar altında bile ormanların bu miktarlardaki karbondioksiti temizlemesinin on yıllar sürebileceğine dikkat çeken uzmanlar, yaklaşık 3 milyon hektar ormanlık alanını kaybeden Avustralya’daki durumun çok daha kritik bir seviyede olduğunu belirtti.Bilim insanlarına göre, halihazırda ‘kuraklık stresi’ altındaki ormanlar, tüm emisyonları tekrar topraklara ve dallara geri alamayabilir. Bu da doğal karbon döngüsünü tehlikeye sokabilir.

Şu ana kadar 6 kişi yaşamını yitirdi

s-95fa58d5e9ffab54e0d56a287b84ba47ae68e5
Yetkililer, bu sezon meydana gelen yangınlarda altı kişinin hayatını kaybettiğini ve toplam 3 milyon hektardan büyük bir alanın kül olduğunu açıklarken, eyalette 680 evin yerle bir olduğu bilgisini verdi.Avustralya'nın bilimsel araştırmalardan sorumlu resmi kurumu CSIRO’dan Doktor Pep Canadell, “Atmosfere fazladan salınacak karbon emisyonlarının daha sonra geri çevrilebileceğinin hiçbir garantisi yok, özellikle de iklim değişikliğinin etkilerini deneyimleyen Avustralya’da” dedi.

Koala popülasyonun üçte biri yok oldu

s-fcf917e633aeac7198eab6d8ec82ac56591a41
Yangınlar ülkedeki doğal yaşama da ciddi derecede zarar veriyor. Koalaların hızla yayılan alevlerden kurtulmak için yeterince hızlı hareket edemediğini belirten yetkililer, 43 bin civarında olduğunu tahmin ettikleri koala popülasyonunun üçte birinin yok olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz ay bir kadın tarafından alevlerin arasından kurtarılan koalanın görüntüleri sosyal medyada viral olmuştu.

Geçtiğimiz ay bir kadın tarafından alevlerin arasından kurtarılan koalanın görüntüleri sosyal medyada viral olmuştu.Geçtiğimiz ay bir kadın tarafından alevlerin arasından kurtarılan koalanın görüntüleri sosyal medyada viral olmuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER