Avustralya, Yerli Halkları Görmezden Gelen Ulusal Marşının Sözlerini Değiştirdi

Avustralyalılar 2021'den itibaren ülkenin yerli halklarını da içine alan, sözleri değiştirilmiş bir milli marşı okuyacak. Son yıllarda politik ve kültürel olaylarda yerlilerin tarihini tanımak için ciddi çaba sarf eden Avustralya’da yerlilere yönelik yeni bir adım atıldı. 188.

Avustralya, Yerli Halkları Görmezden Gelen Ulusal Marşının Sözlerini Değiştirdi

Avustralyalılar 2021'den itibaren ülkenin yerli halklarını da içine alan, sözleri değiştirilmiş bir milli marşı okuyacak.

s-e6b81f08e2cf1837b867fcd38cbf42f11c0ff0
Son yıllarda politik ve kültürel olaylarda yerlilerin tarihini tanımak için ciddi çaba sarf eden Avustralya’da yerlilere yönelik yeni bir adım atıldı. 1884 yılında kabul edilen milli marşta yerli halkların tarihini ve varlığını görmezden gelen "Çünkü genç ve özgürüz" ifadeleri “Çünkü bir ve özgürüz” ifadeleriyle değiştirildi.

"Dünyadaki en başarılı çok kültürlü ulus olduğumuzu gösteriyor"

s-f3de8b876c8fd7d19e608338b1b2ad9cf44be1
Değişikliği duyuran muhafazakâr Başbakan Scott Morrison, "Genç ve özgür" ifadesinin değiştirilmesinin kötü bir etki yaratmayacağını tam tersine çok daha fazla şey katacağına inandığını söyledi:"Bir ulus olarak kat ettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Bizim ulusal hikayemizin 300'den fazla ulusal soy ve dil grubundan geldiğini ve dünyadaki en başarılı çok kültürlü ulus olduğumuzu gösteriyor."Muhalefet lideri Anthony Albanese, Avustralya yerlileriyle birlikte dünyadaki en eski devam eden medeniyete sahip oldukları gerçeğiyle gurur duyulması gerektiğini söyledi.Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Başbakanı Gladys Berejiklian, marşın sözlerinin 'gururlu ilk yerli milletlerin kültürünü' görmezden geldiğini belirterek, marşta değişiklik yapmayı önermişti.

Avustralya son yıllarda yerlilerin tarihini tanımak için ciddi çaba sarf ediyor.

s-c9e9805b3cbc0fe7f9fde0783a6cd15a9f805c
18’inci yüzyılda Britanyalı yerleşimciler tarafından sömürgeleştirilmeden önce 10 binlerce yılı aşkın süredir Avustralya topraklarında yaşayan yerliler, tanınmanın yanı sıra maruz kaldıkları eşitsizliklerin de ortadan kaldırılmasını istiyor. Ülkede nüfusun yüzde 3.3’ünü oluşturan yerlilerin tarih ve kültürleriyle tanınmasına ilişkin son yıllarda çalışmalar hız kazandı. Bu konuda kapsamlı anayasa değişiklikleri de gündemde.Spuntik ve Diken

Ayrıca bakınız

AKP'den Aday Olan Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne Atanması Gündemde: #KayyumRektörİstemiyoruz - Kovid-19 Mutasyonu Sonunda Türkiye'ye de Sıçradı! İngiltere'den Yurda Girişler Durduruldu! - Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan’a 'Vitrin Mankeni' Yanıtı: 'Bir Kadına Bundan Daha Ağır Hakaret Edilemez'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER