Bayan başkan yardımcısı sözü veren Joe Biden, rekabeti kızıştırdı

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Halkçı Parti'nin adayı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, mart ayında partisinin adayı olduğu takdirde yardımcısı olarak bir bayan siyasetçiyi seçeceğini söylemişti.

Bayan başkan yardımcısı sözü veren Joe Biden, rekabeti kızıştırdı

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Halkçı Parti'nin adayı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, mart ayında partisinin adayı olduğu takdirde yardımcısı olarak bir bayan siyasetçiyi seçeceğini söylemişti. Bu sözün üzerinden takriben üç ay gibi bir vakit geçti ve Biden, partisinin başkan adayı olmaya yetecek delege sayısına ulaştı. Böylece, daha adaylığı kesinleşmeden başlayan başkan adayı spekülasyonları daha da arttı.

ABD koronavirüs salgını, bunun yarattığı hesaplı sonuçlar, büyük protestolar ve ırklar arası gerilimlerin arttığı bir dönemden geçerken, başkan adayının kim olacağına dair rivayetler çeşitlendi.

Biden'ın verdiği sözü tutması halinde, Hillary Clinton'ın büyük bir partinin ilk kadın başkan adayı olmasından dört sene daha sonra büyük bir parti üçüncü defa büyük bir kadını başkan adayı olarak göstermiş olacak.

Bayan bir başkan adayı gösterilmesinin ardında Demokratların kamuoyu yoklamalarına göre kadınların kendilerini bu partiye yakın hissetmelerinin avantajını kullanmak istemelerinin yattığı belirtiliyor. Hem, böyle hamlenin Biden'ı hakkında ortaya atılan taciz iddialarına karşı koruma amacı taşıdığını öne sürenler de var.

Biden, başkan yardımcısı konusundaki kararını Ağustos başında açıklayacağını söyledi. Kulislerde öne çıkan bir takım isimler şöyle:

KAMALA HARRIS

Birçok kişiye tarafından, Kamala Harris başkan yardımcılığı yarışında bir adım önde. Harris, ayrıca Senatörlük keza California Eyaleti Hak Bakanlığı keza de San Francisco Bölge Baş Savcılığı yapmış bir ad. Annesi Hint, babası ise Jamaikalı olmasıyla öbür etnik kökenlere sahip bir aileden geliyor.

Demokrat Parti başkan adaylığı yarışına katılmış olması nedeniyle milli basının mercek altına alınmıştı ve bir dönem en kuvvetli adaylar arasında gösterilmişti.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Harris, Halkçı Parti başkan namzet adaylarının televizyondan yayınlanan tartışmasında Biden'ı niyet almıştı. Harris, Biden'ın bir takım görüntü ve geçmişte savunduğu politikaları sert bir dille eleştirmişti. Oysa Amerikan siyaseti için bütün bunların üzerinden fazla uzun zaman geçmiş durumda.

Harris, California'daki zenginlerin bağışlarını toplayabiliyor. Son olarak, düzenlenen sanal bir bağış toplama etkinliğinde Biden'ın kampanyası için 2 milyon dolar topladı. Keza çok hareketli ve Biden'ın yardımcısı olarak siyah bir kadını seçmesi gerektiğini düşünenleri memnun edecek bir isim.

George Floyd'un öldürülmesinin arkasında protestoların düzenlendiği bir dönemde güvenlik teşkilatında kapsamlı bir reform yapılması gerektiğini savunarak Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinin övgüsünü topladı.

Bundan bir sene önce çoğu birey için Biden-Harris ikilisi ideal bir tercih olarak görülüyordu. Bu, hala geçerliliğini koruyan bir manzara.

GRETCHEN WHITMER

Michigan Valisi Gretchen Whitmer, bundan birkaç ay önce fazla fazla insanın bilmediği bir siyasetçiydi. Ama koronavirüs salgınının patlamasının arkasında Michigan eyaletinde uygulanan başarılı politikaların arkasındaki ad olarak görülmeye başlandı.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

ara sıra federal yönetimin salgın politikalarına ağır eleştiriler yöneltti. Bu eleştiriler, Whitmer'ı Başkan Donald Trump'ın hedef tahtasına oturttu ve ülke çapında da profilini yükseltti.

Michigan'ın en fazla vakanın görüldüğü eyaletlerden biri haline gelmesinin arkasında katı sosyal uzaklık kurallarını uygulamaya sokması ve çoğu işletmeyi kapatması, muhafazakarların tepkisine niçin oldu. Bu da, Demokratların kendisine verdiği desteği artırdı.

Hillary Clinton, 2016'da Michigan eyaletini kılpayı Trump'a kaybetmişti. Bu eyaleti kaybetmesi, Clinton'ın seçimi kaybetmesinde önemli rol oynamıştı.

Biden'ın da aynı bir durumla aleyhinde karşıya kalmaması için Michigan'ı almasına tezgâhtar olacak bir isimle yola devam etmesi muhtemel.

TAMMY DUCKWORTH

Illinois Senatörü Tammy Duckworth, birçok kişiye fark atan bir özgeçmişe sahip.

Pilotluğunu yaptığı askeri helikopterin Irak'ta ABD işgaline karşı meydana çıkan silahlı gruplar tarafından vurulması sonucunda iki bacağını da kaybetti. Ama ordudaki kariyerine devam etti ve yarbay rütbesinde emekli oldu.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Gazi İşleri Bakanlığı'nda bakan yardımcılığı görevinde bulundu.

Önce Temsilciler Meclisi'nde tahsis yaptı, 2016'da da Senato'ya seçildi. Kongre üyeliğine seçilen ilk Tayland kökenli Amerikalı ve iki uzvu olmayan ilk bayan oldu. 2018 yılında da Senatörken doğu yapan birincil kadın olma unvanını kazandı.

Illinois, Demokratların kendilerini dar hissettiği bir eyalet. Ama başkanlık yarışının çekişmeli geçtiği bir takım kritik eyaletlere yakınlığı, Biden'ın tercihini Duckworth'tan yana kullanmasına yol açabilecek bir diğer faktör.

ELIZABETH WARREN

Elizabeth Warren de Halkçı Parti başkan adaylığına adaylığını koymuş isimlerden biri. Aralıksız tekrarladığı "Bunun için bir planım var" sözü, Demokratlar kadar çok tutuldu.

Geçen yıl bu dönemlerde yapılan anketlerde, Halkçı Parti başkan adaylığı yarışını önde götürüyordu. Mitinglerine hevesli kalabalıklar katılıyor, televizyondan canlı yayınlanan birincil tartışmalarda rahatlığıyla dikkatleri üstüne çekiyordu.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Ama zamanla kendisine bahşedilen takviye azalmaya başladı ve reform yanlısı çoğu seçmen Bernie Sanders'a, ılımlılar da Pete Buttigieg gibi daha genç isimlere yöneldi.

Reform yanlıları, Mart ayında başkan adaylığı kampanyasını sonlandıran Warren'ın Sanders'a yardım vermesini bekliyordu. Oysa Warren'ın bu desteği vermemesi Biden'ın gözüne girmesine destek etmiş olabilir.

Derhal ise Biden'ın elinde Warren'a yaptığı bu iyiliğin karşılığında başkan yardımcılığını teklif fırsatı var. Her ne dek Sanders ve Warren'ın kampanyaları aralarında uzlaşmazlıklar yaşanmış olsa da, Biden'ın bu tercihi partinin sol kanadına varmak istediğini ve ülkeyi kampanyasında söylediğine kıyasla daha büyük bir yenilikçi stratejiyi idare etmek istediğini bildiren önemli bir dikkat çekici olur.

ABD'de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, Warren, Halkçı Parti kampına liberal politika ivmesi kazandırabilir.

TAMMY BALDWIN

Bundan dört sene önce Hillary Clinton'a yöneltilen en büyük eleştirilerden birisi başkanlık seçimleri sırasında Wisconsin gibi manâlı bir eyalette hiç kampanya yapmaması, ülkenin orta kesimlerinde Halkçı Parti kalelerinin yıkılmasına yol açması ve burada Trump'a kaybetmiş olmasıydı. Demokratlar, aynı hatayı tekrarlamamaya her zaman laf vermiş ve hatta hemen koronavirüs nedeniyle askıya alınmış olan kurultay için Milwaukee kentini seçmişlerdi.

Eğer Biden, "Wisconsin'i gözardı etme" uyarılarını göz önünde bulundurmak istiyorsa, Wisconsin Senatörü Tammy Baldwin'i başkan yardımcısı adayı yaparak işe başlayabilir. Senatörlükte ikinci dönemini sürdüren Baldwin, bundan önce 14 yıl baştan başa Temsilciler Meclisi üyeliği yapmıştı.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Baldwin'in başkan yardımcısı adaylığına seçilmesinin tarihi bir yönü de var. Biden'ın tercihi olduğu takdirde, büyük bir partinin ülkeyi yönetmek için belirlediği namzet ekibin eşcinsel olduğunu ifade eden birincil üyesi olma unvanını da kazanacak. Eşcinsel olduğunu gizlemeyen Pete Buttigieg'in başkan namzet adaylığı sürecinde Halkçı Parti siyasetinde kayda değer bir güç olarak ortaya çıkması, Baldwin'in de şansını artırıyor.

KYRSTEN SINEMA

Bazı Demokratlar, bu yılki seçimlerde belirleyici eyaletin aslında Wisconsin olmayacağını, Arizona'nın yeni Wisconsin olacağını düşünüyor. Bu görüşü savunanlar, Biden'ın Arizona'yı kazanması halinde kesintisiz hafıza değiştiren bir seçmene sahip olan Wisconsin konusunda üzüntü etmesine lüzum kalmayacağına inanıyor.

Yapılan kamuoyu yoklamaları, Biden'ın ılımlı bir ad olması ve Trump'ın göç konusundaki görüşleri, bu eyaletteki seçmenlerin de Demokratlara dürüst meyil etmeye başladığını gösteriyor. Arizona'yı kazanma stratejilerinden birisi de bu eyaletten birini başkan yardımcısı yapmak olabilir.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Krysten Sinema, 2018 yılında Arizona'dan 30 sene sonra Senatör seçilen ilk Demokrat oldu. Genç, televizyonda iyi görünen ve siyasi çizginin ortasında yer alan bir ad. Hatta partinin bir takım sol aktivistlerine kadar pozitif ortada duruyor.

Fakat bazı tuhaflıkları da yok yok. Son olarak, Senato Genel Kurulu'na mor peruk takarak gelmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Ağırbaşlı olarak görülen Biden ile büyük bir tezat oluşturabilir.

Başkan yardımcılığı adaylığına seçilmesi halinde, biseksüel olduğunu ifade eden birincil başkan yardımcısı adayı olacak.

VAL DEMINGS

Geçen yıla değin Val Demings, Kongre'nin az tanıdık üyelerinden biriydi. Fakat bu durum, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi kadar kendisine hakkında azil soruşturması açılan Trump'ın Senato'daki yargılamasında Temsilciler Meclisi temsilciliği görevini vermesiyle değişti.

Demings, Florida eyaletinin Orlando kentinin eski emniyet müdürü. Demin George Floyd'un ölümü ırklar arası adaletsizliği seçmenlerin gözündeki en manâlı konulardan birine dönüştürmeden önce Biden'ın ekibinin radarına takılmıştı. Ancak son yaşanan gelişmelerle, sadece adından bahsedilen biri olmanın fazla ötesine geçti.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

En büyük dezavantajı siyasi deneyiminin eksik ve adının da pozitif bilinmiyor olması. Ancak, Biden'ın Demings'in mercek altına alındıktan sonra bundan hasarsız çıkacağına inanması halinde, böylesine kritik bir dönemde seçilen isim olabilir ve bu nedenle de Biden da ırkçılıkla mücadeleyi ve emniyet teşkilatlarının her tarafta yapılandırılmasına öncelik verdiğini göstermiş olur.

Yapılan ön seçimler, Latin Amerika kökenli seçimler, Biden'ın ulaşmakta en fazla zorlandığı kitle olduğunu ortaya koydu. California, Texas ve Nevada gibi nüfus istatistiklerine göre yapısıyla başkanlık seçimlerinin başa baş geçmesi beklenen eyaletlerle benzerlik gösteren yerlerde, Sanders, Biden'a ayrım attı.

MICHELLE LUJAN GRISHAM

Biden'ın ABD'de en süratli artan seçmen kitlesini temsil eden Latin Amerika kökenlilerin desteğini alma şansını çoğaltmak namına New Mexico Valisi Lujan Grisham'ı seçim edebilir. Zira, Senatör Catherine Cortez Masto'nun başkan adaylığıyla ilgilenmediğini açıklaması Grisham'ın bir adım öne çıkmasına neden oldu.

Masto'nun temsil ettiği Nevada'nın tersine, New Mexico, başkanlık seçimlerinde Demokrat adayı tercih eden bir eyalet olarak biliniyor ve başkanı seçen Temsilciler Meclisi'ndeki üye sayısı oldukça düşük.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

bununla birlikte Lujan, iki dönem Cumhuriyetçiler kadar yönetilen New Mexico'da valilik seçimlerini sıcacık bir şekilde kazandı.

60 yaşındaki Lujan, daha önce Kongre'de ve New Mexico'nun Sıhhat Bakanı olarak ödev yaptı.

STACEY ABRAMS

İlk bakışta Stacey Abrams'ın başkan yardımcılığı için alışık olduğumuzdan daha öbür bir özgeçmişi var. 10 yıl her tarafında Georgia eyaletinin Temsilciler Meclisi üyeliğini yaptı. 2018 yılında eyaletin valiliğine namzet oldu oysa kaybetti. Seçimi kaybetmesinin rakibi olan Cumhuriyetçi adayın seçmenleri tehdit etmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Oysa Abrams, Halkçı Parti tabanında karşılık bulan bir ad. Tercih sisteminin değiştirilmesiyle ilgili dile getirdiği görüşler, zamanla partinin politikaları arasına eklendi. ABD başkanlarının "Birliğin Durumu" olarak adlandırılan yıllık konuşmaları dahilinde Trump'ın 2019'daki konuşmasına Halkçı Parti'nin yanıtını ifade eden isim oldu. Abrams, Demokrat Parti'nin Birliğin Durumu konuşmasına yanıt veren ilk siyah kadın olma unvanını kazandı.

Rakiplerinin tersine Abrams, Biden'ın yardımcısı olma isteğini açıkça açıklama etti. Bazıları, bu durumun aşağılayıcı bir şey olduğunu savunurken, bazıları ise epeydir unutulmuş olan dürüstlüğün yeniden ortaya çıkması olarak yorumladı.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Abrams, Halkçı Parti'nin yükselen yıldızı ve parti içerisinde geleneksel olarak önderlik pozisyonlarında böylece görülmeyen bir demografik grubun önde gelen temsilcilerinden biri olarak görülüyor.

Kendisi seçilmese bile, adının telaffuz edilmesinin yarattığı coşku bile Biden'ın önündeki listede bulunan siyah kadınların şansını artıran bir öğe.

George Floyd'un öldürülmesinin arkasında başlayan protestolar, bir takım büyük kentlerin belediye başkanlarının ırkçılık, emniyet teşkilatı ve halkın sıkıntıları gibi konularda yaptıkları açıklamalarla ulus çapında ön plana çıkmasına niçin oldu.

KEISHA LANCE BOTTOMS

Bu isimlerden birisi de Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms. Bottoms, özellikle böylesine çalkantılı bir dönemde dört çocuğu olan siyah bir bayan olarak kendi kişisel deneyimleri ile görevinin getirdiği sorumluluklar aralarında kurduğu dengeyle dikkatleri üstüne çekti.

Vice'a verdiği duygusal mülakatta, 12 yaşındaki oğluna polisle herhangi bir sorun yaşamaması için oyuncak tabancayla oynamaması gerektiğini anlatırken yaşadığı zorluklardan bahsetmesi çok kuvvetli ve içten bir anlatım olarak değerlendirildi.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Az Önce belediye başkanlığındaki ilk dönemine devamlı Bottoms, Biden için acayip bir seçim olabilir. Ama Bottoms'ın tercih yarışının çekişmeli geçtiği Georgia eyaletinde atama yapması manâlı bir artı olarak hanesine yazılıyor.

Ayrıca, eyaletin Cumhuriyetçi valisi ile koronavirüs sebebiyle alınan önlemlerin ne zaman ve nasıl kaldırılacağı konusunda giriştiği uğraş Demokrat Parti içinde büyük iltifat topladı.

SUSAN RICE

Bu listenin sürpriz ismi Susan Rice. Daha önce hiç seçime girmemiş, hiçbir siyasi kampanyada rol almamış ve çoğu Amerikalı göre da pek bilinmeyen bir isim.

Fakat Obama yönetiminde hem ABD'nin BM Daimi Temsilciliği ayrıca de Milli Güvenlik Danışmanlığı gibi kritik görevlerde bulunmasından nedeniyle Biden tarafından yakından tanınan bir diplomat.

Seçilmesi halinde Rice, Biden'ın dış politika ekibinde kritik bir rol oynayabilir ve Biden'ın da uluslararası ilişkileri yönetiminin en önemli gündem maddelerinden biri yapacağının işareti olur.

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

bununla birlikte Rod, Obama yönetiminde tayin yaptığı yıllarda dış politika konularında yöneltilen eleştirilerde bir yıldırımsavar görevi de yaptı. Cumhuriyetçiler, 2012 yılında Libya'nın Bingazi kentindeki ABD konsolosluğuna karşın saldırıların sebebiyle ilgili Amerikan halkına yanlış bilgi verdiğini öne sürdü.

Biden'ın ekibinin başkan yardımcılığı için Rice ile ilgili araştırma yaptığı yönündeki haberler, ekibin siyah kadın adaylar listesini olası olduğunda geniş yakalamak istediğinin bir işareti olarak yorumlanabilir.

MICHELLE OBAMA

Bu listedeki isimlerin büyük bir kısmı "fazla sağlam" veya "büyük oranda sağlam" kategorisinde. ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama ise kendi başına bambaşka bir kategori.

Amerikan halkının büyük bir kesimi tarafından çok seviliyor. Hem milletlerarası alanda da biliniyor. Dikkatleri Biden'ın üzerinden alabileceği doğru bir varsayım. Ama eğer Biden Obama'nın mirasını devam ettirmek istiyorsa, eşinden daha iyi bir tezgâhtar seçebilir mi?

ABD Başkanlık Seçimleri: Kadın yardımcı sözü veren Joe Biden başkan yardımcılığına kimi aday...

Biden-Obama ikilisi, ilk olarak 2008 ve 2012 seçimlerinde rekor düzeyde katılım göstererek Obama-Biden ekibine oy veren siyah seçmenler ilk önce elde etmek üzere Demokrat Parti'ye coşku katar.

Buradaki tek sorun Michelle Obama'nın siyasete girme konusunda bugüne değin defalarca gönülsüz olması. Yazdığı otobiyografide eşinin siyasi kariyerinin evlilikleri ve hayatları üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden sık sık bahsediyordu. Derhal ise bütün bunları geride bırakmış olmaktan hoşnut görünüyor.

BBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER