Bilim İnsanları Kızıl Gezegen'deki Nehir Sistemlerinin Haritasını Çıkardı

Yeni harita, gezegenbilimcilerin Mars’ı bazı yerel noktalarla sınırlamadan, küresel ölçekte keşfetmesini sağlıyor Göller, nehirler ve buzullara dair kayıtlardan anlaşıldığı üzere kızıl gezegen Mars eskiden ıslak bir gezegendi. Mars'taki nehir sırtları 4 ila 3 milyar yıl.

Bilim İnsanları Kızıl Gezegen'deki Nehir Sistemlerinin Haritasını Çıkardı

Yeni harita, gezegenbilimcilerin Mars’ı bazı yerel noktalarla sınırlamadan, küresel ölçekte keşfetmesini sağlıyor

s-3bea6c41279568d098839c3d934d90011f03ea
Göller, nehirler ve buzullara dair kayıtlardan anlaşıldığı üzere kızıl gezegen Mars eskiden ıslak bir gezegendi. Mars'taki nehir sırtları 4 ila 3 milyar yıl önce, Noachian ve Hesperian diye bilinen dönemler arasında oluştu.Independent Türkçe'nin haberine göre hakemli bilim dergisi Geology, Mars nehir sırtlarının bir haritasını yayınladı.

'Güneydeki yaylaların Güneş Sistemindeki en düz yüzeylerden olduğu anlaşılıyor'

s-aadcd3178c7a96d5b8e843b55ba88e28fac21b
Söz konusu sırtlar yalnızca, Mars'ın en eski ve en engebeli arazilerinin bulunduğu güney yarımküresinde mevcut. Ancak bu durum muhtemelen güneyde daha iyi korunmalarından kaynaklanıyor.Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden ve haritalandırma çalışmasının liderlerinden Dr. Jay Dickson, “Bu sırtlar muhtemelen gezegenin her yerinde vardı ama sonraki süreçlerde bazıları gömüldü veya aşındı” diye konuştu ve şunu ekledi:
"Kuzey yarımküre çok düzgün çünkü lav akıntıları yüzünden yeniden düzleşti."
Aynı enstitüden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Woodward Fischer da “Bunlara ek olarak, güneydeki yaylaların Güneş Sistemindeki en düz yüzeylerden olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı. ve "Bu olağanüstü düzlükler, tortul çökeltiler açısından çok iyi. Bugün çalıştığımız kayıtların oluşturulmasına olanak tanıyor." dedi.

'Yeni harita, Mars'ın küresel ölçekte keşfini hızlandıracak'

s-ea25227d51a2190693a749571eb7f8ecb9c920
Yeni harita, gezegenbilimcilerin Mars’ı bazı yerel noktalarla sınırlamadan, küresel ölçekte keşfetmesini sağlıyor.18 yeni akarsu sırtı tanımlayan araştırmacılar, bu harita sayesinde, daha önce akarsu sırtı diye tanımlanan bazı şekilleri yeniden inceleme imkanı buldu. Daha yakından incelenen bazı şekillerin nehirlerden değil, lav akıntılarından veya buzullardan oluştuğu saptandı.Dr. Dickson, “Bir sırtın yalnızca küçük bir kısmını görürseniz, nasıl oluştuğuna fikir edinebilirsiniz” dedi ve ekledi:
"Ama sonra onu daha geniş bir bağlamda görürseniz… ‘Ah işte bir yanardağ kanadı, bir lav akıntısı’ dersiniz.Böylece artık hangilerinin akarsu sırtı olduğunu, hangilerinin başka süreçlerle oluştuğunu daha güvenilir biçimde belirleyebilirsiniz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Taksimetre Ayarları Başladı: İstanbul'da Zamlı Tarife Yürürlüğe Girdi - Üsküdar'da Devriye Gezen Polisler Ceset Buldu - ÇAYKUR'un İçler Acısı Durumu: 20 Ton Çay İmha Edildi, 122 Bin Ton Küflenmek Üzere
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER