Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Normalleşme sürecine eskiye dönüş olarak bakılmamalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü video konferans yöntemiyle yapılan Kabine Toplantısı sonrası koronavirüs sürecinde normalleş adımlarının kademeli olarak nasıl gerçekleşeceğini açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Normalleşme sürecine eskiye dönüş olarak bakılmamalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü video konferans yöntemiyle yapılan Kabine Toplantısı sonrası koronavirüs sürecinde normalleş adımlarının kademeli olarak nasıl gerçekleşeceğini açıkladı. Buna tarafından; 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakilere yönelik yasak esnetilecek, berberler ve AVM'ler 11 Mayıs'ta açılacak. Askerlik işlemleri ise 31 Mayıs'ta başlayacak.

Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, normalleşme adımları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özlü; "Bu normalleşme sürecine eskiye dönüş olarak bakılmamalı" dedi.

"VİRÜSE KARŞI YENİ NORMLARLA BİRLİKTE YAŞAMIMIZI SÜRDÜRMELİYİZ"

Euronews'e konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Veciz; "Virüse karşı yeni normlarla birlikte yaşamımızı devam etmek zorundayız" dedi.

Kısa Ve Öz, normalleşme sürecinde ikinci atağın başlamaması için kurallara uyulmasının ve gevşeme yaşanmamasının oldukça manâlı olduğu görüşünde.

İkinci bir saldırı riskine karşı yetkililerin titizlikle hazırlıklarını sürdürdüklerini bildiren Bilim Kurulu Üyesi Özlü, bu normalleşme sürecinde de sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması, kapalı alanların havalandırılması ile maske alışkanlığının devam ettirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

MASKE KULLANIMINA TİTİZLİKLE DEVAM EDİLMELİ

Yeniden açılan mekanlarda yığılmaların önüne geçilmesi için randevulu sistemi bir seçenek olarak sunan Prof. Dr. Tevfik Veciz'ye kadar; bu mekanlarda sosyal uzaklık ile hijyen kurallarına uyulması ve maske kullanımına titizlikle devam edilmeli.

En çok merak edilen sorulardan biri ise sınırlandırılmaların olduğu şehirlerdeki pandeminin seyri. Türkiye'de pandeminin seyrinin illere tarafından çeşitlilik gösterdiğini söyleyen Veciz, şehirlerarası antre çıkışın sınırlandırılmasının kaldırıldığı Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da durumun artan bir şekilde iyileştiğini açıklama etti.

Şehirlerarası antre çıkışları hala sınırlı olduğu İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illerde ise hasta başvuruları, pozitif hasta sayısı ve yoğun bakımlardaki doluluk oranları artan bir şekilde azalıyor.

Türkiye'nin pek fazla Avrupa ülkesine kadar süreci başarılı yönettiğini düşünen Sıhhat Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Kısa Ve Öz, hiçbir hastanın açıkta kalmadığını ve tedaviden yoksun edilmediğini söyledi.

Daha erken dönemde yani beşinci haftada Türkiye'nin pik noktasına ulaştığını belirten Veciz, bu durumun vakaların iyi yönetilmesinden kaynaklandığını açıklama etti.

NORMALLEŞME SÜRECİNDE NELER VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına karşısında alınan kısıtlamalarda esnemeye gidileceğini açıklamasının peşinde, 11 Mayıs'tan itibaren berber, kuaför ve alışveriş merkezleri hizmet vermeye başlayacak.

Sokağa çıkamayan 65 yaş üstü olanlar da 10 Mayıs itibariyle haftada bir gün 4 saat sokağa çıkabilecek. Tekrar şehirlerarası antre çıkışın sınırlandırıldığı Antalya, Okumuş, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da sınırlama sona erdirildi.

Üniversiteye giriş sınavları 20 Haziran olarak açıklandı. Salgın hastanelerinin sayıları da 1 Haziran'dan itibaren azaltılacak ve bu hastaneler olağan işleyişlerine geri dönecek. Adliyelerde ara verilen işlemlere ve 15 Haziran itibariyle bitmiş başlayabilecek. 31 ilde hafta sonlar uygulanan sokağa çıkma yasağı ise devam edecek.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: Normalleşme sürecine eskiye dönüş olarak bakılmamalı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER