BM: Finlandiya, Hol Kampı'nda tutulan çocukların haklarını ihlal etti

Hol Kampı'nda bulunan 6 Fin vatandaşı çocuk hakkındaki şikayet dosyalarını inceleyen BM Çocuk Hakları Komitesi üyeleri, kamptaki çocukların insan hayatını tehdit edici şartlarda tutulmalarının "insanlık dışı ve aşağılayıcı bir muamele" olduğunu bildirdi. Finlandiya'nın k.

BM: Finlandiya, Hol Kampı'nda tutulan çocukların haklarını ihlal etti


Hol Kampı'nda bulunan 6 Fin vatandaşı çocuk hakkındaki şikayet dosyalarını inceleyen BM Çocuk Hakları Komitesi üyeleri, kamptaki çocukların insan hayatını tehdit edici şartlarda tutulmalarının "insanlık dışı ve aşağılayıcı bir muamele" olduğunu bildirdi.

Finlandiya'nın kamptaki çocukları koruma ve vatanlarına geri döndürme sorumluluğu olduğuna değinilen açıklamada, 6 çocuktan 3'ünün ailelerinin yardımıyla kamptan ayrılabildiği ama diğer 3 çocuğun hala esir tutulduğu belirtildi.

'Çocuklar, temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldı'

Esir çocukların yakınlarının Komiteye yazdığı dilekçede, Hol Kampı'nda Fin vatandaşı 33 çocuğun daha tutulduğu ifade edilerek, "Kamptaki çocukların durumunun genellikle insanlık dışı olduğu ve su, gıda, sağlık yardımı gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldıkları bilgisini aldık" denildi.

Finlandiya hükümetinin şimdiye dek vatandaşlarını kurtarma çabası içine girmeyerek kamptaki çocukların haklarını ihlal ettiği aktarılan açıklamada, "Finlandiya'ya bu çocukların haklarını korumak ve çocukları ailelerine teslim etmek için tedbir alma çağrısı yapıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Hol Kampı'nda neler oluyor?

YPG/PKK, Hol beldesinde Nisan 2017'de kurduğu kampta Deyrizor'daki terör örgütü DEAŞ üyeleri ve aileleri ile çatışmalardan kaçan sivilleri tutuyor. Kampta örgütün alıkoyduğu siviller, insanlık dışı şartlarda barındırılıyor.

Hijyenik olmayan lavabo ve duş kabinleri, yırtık çadırlar, son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler, kronik rahatsızlıkları bulunanlara ilaç temin edilmemesi, hasta bakımı yapılmaması kamptaki başlıca sorunlar arasında.

BM insani durum hakkında sürekli uyarıyor

BM ve sivil toplum örgütleri, sık sık Hol Kampı'ndaki insani durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulunuyor ve DEAŞ militanlarının tutulduğu merkezlere erişim istiyor. BM'ye göre 10 bin kişi kapasiteli Hol Kampı'nda bunun 7-8 katı kişi tutuluyor ve çoğunluğunu kadınlarla çocuklar oluşturuyor.

Hol Kampı'nda yaklaşık 50 ülkeden birkaç bin yabancı terörist savaşçının yanı sıra çok sayıda Suriyeli ve Iraklı terörist var.

BM'den, PKK/YPG kontrolündeki Hol Kampı'nda şiddet açıklaması

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER