Boğaziçi’nde İki Fakülte YÖK Kararı Beklenmeden Kurulmuş

YÖK, Rektör Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne atanmasının ardından açılan hukuk ve iletişim fakültelerinin kuruluş sürecindeki skandalı itiraf etti.

Boğaziçi’nde İki Fakülte YÖK Kararı Beklenmeden Kurulmuş

YÖK, Rektör Melih Bulu’nun Boğaziçi’ne atanmasının ardından açılan hukuk ve iletişim fakültelerinin kuruluş sürecindeki skandalı itiraf etti. YÖK'ün iki fakültenin kurulması kararını, söz konusu kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından 18 gün sonra aldığı anlaşıldı. 

s-69f47e4d02354b7b18fc2440c739503eee2bcf
YÖK’ün yazısına göre süreç; Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün 3 Şubat’ta YÖK’e yaptığı “üniversite bünyesinde hukuk ve iletişim fakültesi kurulmasına” yönelik iki ayrı teklifle başladı. Tekliflerden iki gün sonra Cumhurbaşkanı, Boğaziçi’nde hukuk ve iletişim fakültelerinin kurulmasına izin veren kararı imzaladı.

YÖK geriden geldi

s-2b2374d555ae691fc5eb821362bb23430d61af
Fakat bu tarihte YÖK, henüz Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün tekliflerine yönelik bir karar almamıştı. YÖK Genel Kurulu, kuruldukları resmi olarak duyurulan iki fakülteye ilişkin teklifi, 24 Şubat’ta yapılan toplantıda görüşerek “uygundur” kararı aldı. YÖK’ün 19 gün geriden gelen kararı Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberine göre, YÖK, kararını dikkat çeken ifadelerle gerekçelendirdi. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M.İ. Safa Kapıcıoğlu imzalı değerlendirmede, “Ülkemize yöneltilen suçlamalar gibi konularda uluslararası mahkemelerde dil ve alan yetkinliği ile ülkemizin menfaatlarını savunabilecek nitelikli insan gücüne duyduğumuz ihtiyaç açıktır” denildi. YÖK’ün Boğaziçi Üniversitesi’nden beklentisinin, “nitelikli hukukçu ve akademisyen yetiştirmesi” olduğu kaydedildi.

"Tam bir skandal"

s-1937d152b805007cc6623bbf8a94d096111b30
CHP’li Özdemir, YÖK tarafından verilen yanıtın tam bir skandal olduğunu belirterek “Cumhurbaşkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumları Kanunu’nu çiğneyerek, YÖK’ün kararını beklemeden fakültelerin kuruluşuna izin veriyor. Rektörlüğün gerekçesi de ayrı bir skandal. Türkiye’deki 84 hukuk fakültesinin hiçbirinde, ‘hukuksal analiz yeteneğine sahip, iyi derecede İngilizce bilen, çok yönlü hukuk mezunlarının olmadığı’ savunuluyor. YÖK de yaptığı değerlendirmede bu görüşü tasdik ediyor” dedi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER