Borsalar Karışık, Altın Sakin, Dolar Yatay, Petrol Kararsız Seyirde: Piyasalarda Neler Oluyor?

Borsa İstanbul'da oynaklık sürecek mi? Dün yeni haftaya başlarken, BIST 100 endeksinde oynak bir seyir görüldü.

Borsalar Karışık, Altın Sakin, Dolar Yatay, Petrol Kararsız Seyirde: Piyasalarda Neler Oluyor?

Borsa İstanbul'da oynaklık sürecek mi?

Dün yeni haftaya başlarken, BIST 100 endeksinde oynak bir seyir görüldü. Endeks, günü yüzde 0,23 oranında artışla 2.539,20 puandan tamamladı.Bugüne de yüzde 0,71 oranında 17,91 puan artışla 2.557,11 puandan açılış yaptı.Bugün yurt içinde veri gündemi sakin olurken, yurt dışında Fed ve ECB öne çıkıyor. Teknik seviyelerde ise aşağıda 2.500, yukarıda da 2.560 puan kırılma noktalarını oluşturuyor.

Dünya borsalarında seyir bir miktar yeşillendi

ABD'de bir yandan enflasyonla mücadele bir yandan resesyon endişeleri ile gözler Fed tarafındaki söylemlere dönerken, piyasalarda sınırlı bir iyimserlik görüldü. ABD borsasında dün işlem olmazken, vadeli işlemlerde yüzde 1'in üzerinde yükseliş görülüyor.Avrupa'da da gözler merkez bankası ve başkanında olurken, baş ekonomist Lane de negatif faiz döneminin sonunda gelindiğini vurguladı. Borsalarda pozitif seyir görülürken, vadeli işlemler ve ardından spot piyasalarda yeni gün yükselişle başladı.Asya tarafında ise borsalar dün karışık seyir izlerken, ABD'den esen pozitif meltemlerle olumlu bir görünüm hakim oldu. ABD-Çin ilişkilerinde yumuşamaya karşın Çin'de salgın tedbirlerinin sürmesi piyasalarda çift yönlü baskı oluşturuyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 oranında yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 oranında gerileyerek günü 3.306,72 puandan tamamladı.

Dolar ve Euro yatay seyrediyor

Dolar/TL'de yatay seyir izlenen son günlerde dün bankalararası piyasalarda 17,3337'den kapanan gün sonrası bugün 17,32 seviyesinden işlemler gerçekleşiyor. Euro/TL'de de paralel seyir görülürken, sabah saatlerinde 18,26 seviyesinden karşılık buluyor. Euro/dolar paritesinde de 1,05 seviyesinin üzerinde işlemler sürüyor. Dolar/yen paritesi de son 24 yılın zirvesi olan 135,1 seviyesinden işlem görürken, Japon şirketlerinde rekabetçi kur avantajı beklentisi hakim oluyor.

Altın fiyatları sakin seyrinde

Altın tarafında Fed önemini korurken, yatırımcılar enflasyon, para politikası ve büyüme endişeleri ile sakin seyri sürdürüyor. Ons altın dün 1.838 dolar seviyesinden işlem görürken, bugün 1.833 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise 1.021 liradan karşılık buluyor.ABD'de beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon sonrası Fed'den gelen şahin adım ile Avrupa'da da benzer durumlar altını baskılıyor. Tahvillerdeki yükseliş borsalarda da yatay seyre neden olurken, altın diğer yandan güvenli liman konumunu kullanıyor.

Petrolde Ruslara engel ve ABD'de vergi ile indirim gündemi

ABD'de artan resesyon söylemleri, Biden ve Yellen tarafından yapılan açıklamalar ile petrol fiyatlarında bir miktar iyimserlik görülürken, ABD NYMEX sınırlı bir yükselişle 110 dolardan, Brent petrol de 115 dolardan işlem gördü. Biden'ın vergi konusunda, Hazine Bakanı Yellen'ın da Rus petrolü konusundaki açıklamaları piyasaları bir miktar rahatlatırken, Rusya'nın gelirlerini engellemek ve Rus petrolünün fiyatında düşüş için bir dizi görüşme yapıldığını açıkladı.  Kuveyt devlet petrol şirketi KPC'nin CEO'su Şeyh Nawaf Al-Sabah, gelecekte hidrokarbonlara olan talepte artışı karşılamak için yatırımlara devam ettiklerini ve OPEC'in talep edeceği herhangi bir üretim artışını karşılamaya hazır olduklarını söyledi. Nawaf Al-Sabah, 'Cari üretim seviyemizin üzerine çıkabiliriz ve OPEC yetkililerinin herhangi bir artış talebini karşılamaya hazırız. Müşterilerimizden büyük bir talep artışı görmüyoruz' diye konuştu.Rystad Energy, düşen stoklar ve rafinerilerin talebi karşılamakta zorlanmaları nedeniyle ABD'de benzin fiyatlarının bu yıl rekor seviyelerin üzerine tırmanmaya devam edeceğini savundu. Norveç merkezli bağımsız enerji araştırma ve istihbarat şirketi Rystad Energy, ABD'de ortalama benzin fiyatının 5 dolar sınırının altına düşmesinin geçici olacağına inandıklarını belirtti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER