Borsalarda Oynaklık Sürecek mi? Dolar ve Altın Yükselir mi? Petrolde Rusya'nın Hamleleri Sürüyor!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,22 oranında 5,69 puan yükselişle 2.536,8 puandan başladı Dün küresel piyasaların da etkisiyle oynak bir görünümde olan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,88 oranında değer kazancıyla 2.531,11 puandan tamamlarken, bugün veri gündeminde haftanın odak nok.

Borsalarda Oynaklık Sürecek mi? Dolar ve Altın Yükselir mi? Petrolde Rusya'nın Hamleleri Sürüyor!

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,22 oranında 5,69 puan yükselişle 2.536,8 puandan başladı

Dün küresel piyasaların da etkisiyle oynak bir görünümde olan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,88 oranında değer kazancıyla 2.531,11 puandan tamamlarken, bugün veri gündeminde haftanın odak noktası olan Fed kararını geride bırakırken, yurt içinde Merkez Bankası tarafından açıklanacak konut fiyat endeksi ile yurt dışında BoE'nin faiz kararı ilk sıralarda yer alıyor. ABD'de de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Teknik olarak bakıldığında ise endekste yukarı yönde ilk durak 2.560 seviyesi olurken, aşağı yönde ise 2.480 seviyesi öne çıkıyor.

Fed'in kararı sonrasında piyasalar bugün bir miktar rahatladı

Fed'in para piyasalarına etkisi ECB ile arttı

Dolar/TL dün bankalararası piyasada yüzde 0,1 oranında artışla 17,2839 seviyesinden günü tamamlarken, bugün piyasada 17,28 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 18 seviyesinin üzerine geri dönerken, euro/dolar paritesi 1,04 seviyesinde karşılık buluyor.ABD'nin tahvil faizleri Fed'in faiz kararı sonrası 11 yılın zirvesinden bir miktar gerilerken, resesyon fiyatlamasında düşüş görüldü. Dolar endeksinin de son 20 yılın zirvesinden dönerek 105 seviyesinin altında dengelendiği görülürken, küresel çapta merkez bankaları şahinleşmeye devam etti.Dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) olağanüstü toplantısında para politikasına ilişkin önemli kararlar aldı. Kararlar sonrası tahvil faizleri 8 yılın zirvesinden gerilerken, İtalya 10 yıllık tahvil faizi 40 baz puana yakın düşerken, bölgenin en borçlu ülkelerinden olmasından dolayı İtalya tahvil faizlerindeki artış, risk primini artırıyor. Fed ve ECB ile tahvil piyasalarındaki satış baskısı bir miktar azalırken, Japonya 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş baskısı da hafifleyince Japonya Merkez Bankası (BoJ) da rahat bir nefes aldı. BoJ yarınki toplantı öncesi son yılların en büyük tahvil alımı ile 10 yıllık tahvil faizini yüzde 0,25 seviyesinde tutma taahhüdünü yerine getirmişti. Dolar karşısında eğer kaybeden Japon Yeni'ne karşı, yarınki toplantı için BoJ'a tedbir çağrısı yapıldı.

Altın, Fed ve ECB ile oynaklık sergiliyor

Fed Başkanı Powell'ın dün yapılan sert faiz artışı ile serisinin devam etmesinin düşük ihtimalde olduğunu söylemesi sonrası altın son 3 ayda en hızlı çıkışını yaptı. Dolar ve tahvil getirilerinde görülen değer kaybı da buna destek verirken, ons altın 1.840 doların üzerine çıkarken bu sabah saatlerinde 1.828 dolardan karşılık buluyor. Gram altın ise 1.016 liradan değerleniyor. Altın, dün sabah saatlerinde ECB'nin tahvil getirilerindeki yükselişi engellemek için enstrüman hazırlaması ile destek bulurken, uzmanlar altının güvenli liman konumunun faiz artışları ile zedelendiğini belirtiyor.

Tüketimde artış ve arzda sıkışıklık petrol fiyatlarını yukarı itiyor

Libya'nın petrol arzının 1 milyon varil/gün civarında azalması, yaz sezonu ile birlikte talebin tepe seviyelere çıkması petrol fiyatlarını yukarı itiyor.Fed'in 1994'ten bu yana görülen en büyük faiz artırımını yapmasının ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve akaryakıt talebinin azalmasına yol açacağı değerlendirmelerine rağmen hem Brent hem de Batı Teksas petrolünde fiyatlar yükseldi.ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 92 cent artışla 119,43 dolar seviyesindeyken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1,02 dolar yükselerek 116,33 dolar/varilden işlem gördü.Suudi Arabistan Enerji Bakanı, St. Petersburg'da Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile bir araya gelirken, Novak açıklamasında, 'Petrol üretimi Temmuz ayında artabilir' dedi. Rusya Enerji Bakanı Shulginov da şu açıklamaları yaptı: 
Rusya'nın petrol üretiminin bu yıl yüzde 5-7 azalması bekleniyor. Rusya'nın petrol arzını kısmasına acil bir ihtiyaç yok.
Enflasyondaki artışın ana kalemlerinden olan enerji, arz sıkıntısı ile Avrupa'da etkili olmaya devam ediyor. Alman Siemens şirketi ile yaşanan teknik aksaklığı bahane ederek 3 vanayı devre dışı bırakan Gazprom, dün 1 vananın daha kullanım dışı kaldığını açıkladı. Avrupa'ya giden doğal gaz miktarı 100 milyon metreküp azalış ile 67 milyon metreküpe geriledi. Bu gelişmelerle Avrupa'da temmuz vadeli doğal gaz kontratları yaklaşık yüzde 21 oranında yükselerek 118,25 euro oldu.

Bu içerikler de sizi ilgilendiriyor olabilir

Güne Bunları Okumadan Başlamayın: Piyasalarda Hareket Bitmedi! Neler İzlenecek?

Şahin Havalandı! Fed, Bombayı Piyasalara Bıraktı: 1994'ten Bu Yana En Sert Faiz Artışı

ABD Merkez Bankası Fed, iki gün süren FOMC topla...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER