Brezilya’da seçimi kaybeden Bolsonaro, sessizliğini koruyor

Brezilya'da seçimi solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva karşısında kaybeden aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun saatlerdir sessizliğini bozmaması “Darbe mi planlıyor” söylentilerine yol açtı. Eski Devlet Başkanı Lula, önceki gün 214 milyon nüfuslu ülkede düzenl.

Brezilya’da seçimi kaybeden Bolsonaro, sessizliğini koruyor

Brezilya'da seçimi solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva karşısında kaybeden aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun saatlerdir sessizliğini bozmaması “Darbe mi planlıyor” söylentilerine yol açtı.

Eski Devlet Başkanı Lula, önceki gün 214 milyon nüfuslu ülkede düzenlenen kritik seçimi yüzde 2'den az farkla kazanarak koltuğunu yıllar sonra geri aldı. Öte yandan Bolsonaro'nun yenilgiyi kabul etmemesi ve hiçbir açıklama yapmaması, sonuçlara itiraz edeceği yönünde endişeye yol açtı.

Sözcü'de yer alan haberde, Bolsonaro yanlısı gruplar ülkenin birçok yerinde sokağa çıkarak sonucu protesto ederken, aşırı sağcı liderin de resmi konutuna kapandığı belirtildi. Yardımcıları seçim sonucunu tanıdıkları yönünde açıklamalar yaparken Bolsoro'nun yenilgiyi kabul etmemekteki inadı ve artan protestolar, ülkede tansiyonu yükseltiyor.

Bolsonaro'nun senatör oğlu Flávio Bolsonaro da, dün sosyal medyada “Hep beraber Brezilya'dan vazgeçmeyelim. Her şeyi yöneten Tanrı'dır. Baba, ne olursa olsun seninleyim” yazarak söylentileri daha da alevlendirdi.

Öte yandan seçim sonrasında eşi Michelle'in, Bolsonaro'yu Instagram'da takip etmeyi bırakması da dikkat çekti. Brezilya basını, haberi “Kaybeden başkanın evinde kavga çıktı” başlığıyla manşetlere taşıdı. First Lady, Bolsonaro'nun seçim kampanyasına büyük destek vermişti.

Ordunun seçimlerle ilgili değerlendirmesini bekliyor

Kaynaklara göre, dün kurmaylarıyla toplantı yapan Bolsonaro, ordunun seçimlerle ilgili değerlendirmesini bekliyor. Seçimle ilgili açıklama yetkisi olmayan ordunun aşırı sağcı lidere destek açıklaması yapması halinde, Lula'nın zaferine itiraz edilebileceği ve fiilen darbe yapılacağı söylentileri ülke basınında dünden bu yana dile getiriliyor.

ABD dahil birçok ülke, seçim sonrası Lula'yı kutladı. Brezilya'da 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle bir buçuk yıl hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girmişti.

Lula'nın zaferi, Latin Amerika'da solun yeniden yükselişe geçtiği bir dönemde yaşandı. Bölgedeki birçok ülkede son dönemde sol eğilimli liderler yönetime geldi.

Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı belli oldu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER