Bütün dünya neden SpaceX'i konuşuyor? Olayın perde gerisinde 'ABD-Rusya çekişmesi' var

Tarihte ilk kez özel bir şirket uzaya insan yolladı.

Bütün dünya neden SpaceX'i konuşuyor? Olayın perde gerisinde 'ABD-Rusya çekişmesi' var

Tarihte ilk kez özel bir şirket uzaya insan yolladı. Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, NASA kadar desteklenen projesiyle iki astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na içten yolculuğa çıkardı. Olay koronavirüs salgınına karşın bütün dünyada gündem oldu. Financial Times, New York Times, Bild, Le Monde, La Repubblica gibi gazeteler uzay seyahatinde Musk'ın şirketinin büyük bir avantaj elde ettiğini yazdı.

Elon Musk kadar kurulan SpaceX'in "Crew Dragon" isimli uzay mekiğiyle birincil insanlı uçuş denemesi gerçekleştirildi. 27 Mayıs'ta yapılması planlanan fırlatma işlemi hava şartları nedeniyle gerçekleştirilememişti. SpaceX, bu başarılı fırlatma ile uzaya birincil kez insanlı uçuş gerçekleştirirken, tarihte başta özel bir şirket uzaya insan yollamış oldu. SpaceX'in başarılı bir şekilde astronotları ISS'ye ulaştırması durumunda Ulusak Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Rusya'ya astronot başına ödediği takriben 85 milyon dolarlık masraftan kurtulması bekleniyor.

İKİ ASTRONOTU UZAYA GÖTÜRECEK

Crew Dragon, isimli uzay arabulucu Robert Behnken ve Douglas Hurley isimli astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götürecek.

NASA, 2011 yılından bu yana insanlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna Rusya'ya ait Soyuz uzay araçları ile gönderiyordu.

Dünya basını SpaceX'in tarihte öncelikle uzaya insan gönderen şirket oluşunu şu başlıklarla fark etti:

Financial Times (İngiltere): SpaceX uzaya ilk önce insan gönderen şirket oldu! Elon Musk'ın şirketi adeta 10 sene sonra ABD'den astronotları uzaya yolladı.

Bild (Almanya): Space X Uluslararası Uzay İstasyonu yolunda! 9 yılın ardındaki Amerikalılar ABD'den bir görevle uçuyorlar.

La Repubblica (İtalya): SpaceX Crew Dragon'u Cape Canaveral'den yolladı. 2011'den bu yandan bir birincil.

Le Monde (Fransa): SpaceX iki astronotu uzaya gönderen ilk özel şirket oldu! Cumartesi günü başarılı bir kalkıştan daha sonra astronotların pazar günü Uluslararası Uzay İstasyonu'na varmaları bekleniyor.

New York Times (ABD): SpaceX NASA astronotlarını uzaya taşıdı, uzay uçuşlarında yeni bir dönem başladı.

Business Insider (ABD): Musk tarih yazdı! SpaceX iki insanı uzaya gönderdi. Şirketin 18 sene önceki kuruluşundan bu yana en önemli göreviydi.

El Pais (İspanya): SpaceX iki astronotu uzaya göndererek uzay seyahati yarışında bir dönüm noktası yaşattı.

BU UÇUŞ NIÇIN BU KADAR ÖNEMLİ?

Bu uçuşla birlikte 9 sene aradan sonradan ABD topraklarından uzaya birincil insan taşıma misyonu gerçekleşmiş olacak. Bu sebeple uzaya insan taşıma yarışında Amerika'nın prestijini yeniden kazanmasında manâlı bir adım olarak görülüyor. Hem bir özel şirketin astronot taşıdığı ilk sefer olacak. NASA, 2011 yılından bu yandan mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya'ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu. Bu uçuşlar yüzünden Rusya'ya milyonlarca dolar ödüyordu. SpaceX'in başarılı bir şekilde astronotları ISS'ye ulaştırması durumunda Ulusak Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Rusya'ya astronot başına ödediği takriben 85 milyon dolarlık masraftan kurtulması bekleniyor.

CREW DRAGON UZAY ARACININ ÖZELLİKLERİ NELER?

Crew Dragon adlı uzay aracı maksimum 7 kişi taşıma kapasitesine sahip, fakat NASA uçuşlarında dört birey taşımayı planlıyor.Küçük roket motorlarıyla donanımlı olması doğru uzayda manevra yapabilen ve uzay istasyonuna kendi başına kilitlenebilen özelliği bulunuyor. Daha önce insan taşıyan uzay araçlarının aksine takım kabininde düğmeler yerine dokunmatik ekran kontrolü bulunuyor.NASA'dan 3 milyar doların üstünde takviye İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üstünde bir bütçe bölge SpaceX'in bugün yapılan deneme uçuşunun başarılı olması durumunda uzay endüstrisi için atılacak diğer adımları cesaretlendirmesi planlanıyor.İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, son altı yılını Crew Dragon kapsülünü inşa etmek ve test etmek için harcadı.

Tüm dünya neden SpaceX'i konuşuyor? Olayın perde arkasında 'ABD-Rusya çekişmesi' var
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER