Cenk Dağcı Yazio: Pandeminin Yükselen Yıldızı: Astroloji

Bilim adamları özellikle insanların pandemi, doğal afetler ve siyasi ayaklanmalar gibi büyük, küresel olayları anlamlandırmaya çalıştığını söylüyor. Bu tür dönemlerde insanlar bu olayları anlamlandıracak bilgiler arar ve aradığı rahatlığı ne kadar ölçülemez olsa da in.

Cenk Dağcı Yazio: Pandeminin Yükselen Yıldızı: Astroloji

Bilim adamları özellikle insanların pandemi, doğal afetler ve siyasi ayaklanmalar gibi büyük, küresel olayları anlamlandırmaya çalıştığını söylüyor.

Bu tür dönemlerde insanlar bu olayları anlamlandıracak bilgiler arar ve aradığı rahatlığı ne kadar ölçülemez olsa da inanç ve geleceğe ilişkin büyük fikirlerde bulur.İlk çağlardan bu yana insanlar yeryüzünde karşılaştığı pek çok sorunun cevabı için gökyüzüne bakmıştır. Işığın çok az olduğu karanlık zamanlardan bu yana, gökyüzünü aydınlatan ay ve yıldızlar pek çokları için yol gösterici olmuştur. Güneş, astrolojik haritaların en önemli göstergesidir. Dönemin ışığını, enerjisini ve motivasyon şeklini gösterir. Güneş ile birlikte Ay ve diğer tüm gezegenler kendi etraflarında ve Güneş’in etraflarında döner ve tüm astrolojik göstergeler bu hareketlere göre değerlendirilir.Astroloji, yıldızların hesabı manasına gelen “Astrologia” kelimesinden türemiştir. Türk Dil Kurumu’na göre “Yıldız falcılığı” olarak yorumlanmaktadır. Oxford Dictionary ise biraz daha genel bir tanımkullanarak; 'Göksel cisimlerin hareketi ile göreceli pozisyonları ve bunların insan hayatı üzerindeki varsayılan etkilerin incelemesidir' diye yazmıştır. Astroloji, gökyüzü görünümleriyle yaşanan anın genel şartlarına ışık tutar ve esaslarını “gökyüzünde ne varsa, yeryüzünde o vardır” felsefi görüşünden alır. Astroloji gerek bireysel psikoloji anlamında gerekse de toplumsal ilişkiler, meslek ve kariyer açısından önemli bir destek aracı olarak görülmektedir.Günlük burç yorumları ise astrologların gezegenlerin günlük hareketlerini inceleyip bu hareketlerin burçlara etkilerini yorumlamasıdır. Günlük haritalarda yükselen burç yaklaşık iki saatlik zaman diliminin genel havasını gösterir. Bu burç içinde yer alan gezegenlerin nitelikleri ve özellikle de bu gezegenlerin iyicil, kötücül yönleri belirleyicidir.

Daha yüce bir güç arayışı

İlk burç yorumu köşesinin Britanya’nın Sunday Express’inde yer aldığı 1930 yılından bu yana astroloji çok yol kat etti. Fakat bu alana duyulan ana ilgi hâlâ aynı. Söz konusu köşe borsa çöküşünün ardından insanların kayıp ve korkmuş hissettiği, rehberlik aradığı bir dönemde ortaya çıktı. Takvimler 2022’yi gösteriyor ve pandeminin bir neticesi olarak, insanlar yine yanıt bulma çabasında.“Astrolojiye gösterilen ilgideki artış daha yoğun bir sosyal istikrarsızlık döneminde gerçekleşiyor,” diye açıklıyor Belçika’daki Ghent Üniversitesi’nden din antropoloğu Dr. Susannah Crockford. Böyle dönemlerde yardım için daha yüce bir güce dönmek insanın doğasında var. Fakat büyüyen dinî ilgisizliğin Batı’da yarattığı boşlukla birlikte genç insanlar alternatif inanç sistemlerine dair bir arayışa giderek daha çok yöneliyor.“Son beş yıldır yeni çağ maneviyatını izliyoruz; öz bakım ve zindelik paylamasının erken bir yan ürünü olarak endişeye bir panzehir şeklinde ortaya çıktı,” diyor tüketici davranış tahmincisi WGSN’de kıdemli içgörü stratejisti olarak çalışan Sarah Owen. Yıllar içerisinde astroloji ve tarot veya numerolojiye duyulan ilgideki artışın zorlayıcı dönemlerle sık sık paralellik gösterdiğini açıklıyor.Bu durum, gerçeği kurgudan ayırt etme becerimizin birçok insani manevi rehberlik arayışına sürüklediği “gerçek-ötesi” dönemde astrolojiye duyulan ilgi son yıllarda hızla arttı. Geçtiğimiz yıl ABD’de tahminlere inananların oranı kadınlarda yüzde 42’ye ve erkeklerde yüzde 23’e yükselerek kritik kütleye ulaştı.

Genç kuşak astrologlar sosyal medyada

Google Trends'e göre 2020 içinde 'doğum haritası' terimi aramaları beş yılın en yüksek düzeyine ulaştı ve astrolog olarak geçimini temin eden birçok kişi salgın dolayısıyla ilan edilen kapatma dönemlerinde işlerinin alıp yürüdüğünü söylüyor.Sosyal medya platformu TikTok, Yıldız Burçları diline yeni bir kuşağı taşıdı ve en başarılı astroloji hesaplarını internet fenomenleri haline getirdi. Sosyal medyada, genç ve çok farklı hayatlardan ve çevrelerden gelen yeni bir öncü astrolog grubu doğdu.Charm Torres, 'astrolojinin, herkesten ve her şeyden gerçekten koptuğumuz hissettiğimiz bir zamanda, bizi hayata ve bizden daha büyük bir şeye bağlayabilen bir yönü var' diyor.Yine de son bir yıl içinde büyüyen ilginin arkasında bu 'her şeyden ve herkesten kopuş'un rolü olsa da teknolojik buluşlar ve yeni kuşakların (Z kuşağı) değişen inanç dünyasının da bu patlamanın arka planını çok daha önceden oluşturduğunu not etmek gerekiyor.

Yükselen bir sektör

Astrologların çoğu bu işe para için girmiyorsa da geniş bir takipçi kitlesi oluşan astrologlar becerilerini paraya çevirmenin giderek daha yaratıcı yollarını buluyorlar.Günümüzün en beğenilen astrologlarından Chani Nicholas, basıldığı hafta 14 bin satan You Were Born for This adlı kitabı için hem Netflix'le hem de yeni bir uygulama için anlaşma yaptı. Nicholas'ın Los Angeles merkezli şirketinde şu anda işlerle baş edebilmek için her biri yılda 100 bin doların üzerinde maaş alan üç ayrı yönetici çalışıyor.Yakınlarda TikTok'taki en ciddi astrolog ilan edilen Maren Altman 10 ay içerisinde YouTube videolarını bir avuç insanın seyrettiği birinden milyonu aşkın izleyici olan bir fenomene dönüştü. Salgının ilk aylarında TikTok'a giren Altman'ın viral olan ilk videosu mizahi içerikli 'Neden Yıldız Burçlarınızdan Nefret Ediyorum?' idi. Fakat daha sonra Trump'ın yenilgisini ve ABD Başkanlık Seçici Kurulu'nun bileşimini doğru tahmin ederek puanını iyice yükseltti. Daha da yakınlarda Bitcoin fiyatındaki artışı ve ABD hisse senetleri piyasalarındaki hareketleri doğru tahmin etti. Halen birkaç bin müşteriye haftalık ya da aylık abonelik karşılığında tahminlerini yolluyor, paralı kurslar düzenliyor. Müşterilerinin çoğunun 30'lu yaşlarında ve geçmişte astrolojiye ilgi duymuş insanlar olduğunu söylüyor.

Bilim mi, kehanet mi?

“Bilimi takip etmemiz” ve yalan haberleri görmezden gelmemizin giderek daha çok salık verildiği bir dönemde günün sonunda neredeyse tamamen ihtiyari olan bir şeyi benimsemeye neden bu kadar istekliyiz?Dr. Correia da Silva’ya göre “bir bilgi sistemi olarak kabul edilecek bir yapının yanı sıra, insanların hayal kurup bu fikirleri kendi gerçekliklerine uygulamasına izin verecek kadar da şekillendirilebilir soyutlamaya sahip olması sebebiyle” astrolojinin cazibesi göründüğü kadar mantıksız olmayabilir.Nihayetinde öz bakım, kişisel gelişim ve öz farkındalık fikirlerini yücelten ve giderek daha da bireycileşen bir toplumda kendini tanımak günümüzde edinebileceğiniz en önemli sosyal akçe olabilir.Kişisel içgörünün ötesinde astroloji, bu zor zamanlarda yaşamlarımıza dair önemli bir bakış açısı sağlayarak yaşamın ne kadar engin ve taşkın olduğunu ve birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu hatırlamamıza yardımcı olabilir. Aynı elementlerden meydana geldiğimizi ve bu vasıtayla birbirimizle bağdaşabilirken bir yandan da anlaşılmaz derecede eşsiz olabileceğimizi öğretiyor.

Astroloji, hayatımızda ne kadar yer kaplamalı? Hayatımızın merkezinde mi olmalı? Yoksa 'yan kategori' kontenjanından mı bizlerle olmalı?

Açıkçası son yıllarda muazzam bir astroloji çılgınlığı yaşanıyor. Astroloji oldukça trend. Ünlü ünsüz, güçlü güçsüz fark etmiyor, pek çok insan hayatını astrolojiye göre şekillendiriyor.Bakmayın siz gözükene, en az kadınlar kadar erkekler de ilgi gösteriyor astrolojiye. Gizli gizli bakıyorlar. 'Yengeç burcu erkeği yay burcu kadını ilişkisi yürür mü?' diye bakıyorlar.Gökbilimci Carl E. Sagan bu durumu şöyle özetlemektedir: “Yıldızlara ikişekilde bakılabilir: Ya oldukları şekilde, ya da olmalarını dilediğimiz şekilde.”İnanmak, inanmamak size kalmış!..WebInstagram
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER