COVID-19 yerli-milli üretim ve patentin önemini vurguladı

Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19), çoğu sektörde üretimi kayda değer ölçüde durdu.

COVID-19 yerli-milli üretim ve patentin önemini vurguladı

Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19), çoğu sektörde üretimi kayda değer ölçüde durdu. Ama patent alanında yılın ilk çeyreğinde ayrıca genel hem de il bazında uyarı çeken artışlar kaydedildi. 2020'nin ilk çeyreğinde bin 454'ü yerli, 2 bin 572'si yabancı elde etmek üzere toplamda 4 bin 26 patent başvurusu yapıldı. Yapılan başvurularda Ankara, İstanbul ve Bursa'nın berat artma hızında öne çıktı. Konu hakkında Adres Berat Genel Müdürü Cumhur Akbulut, açıklamalarda bulundu.

COVID-19 salgının sanayide kısmen de olsa çarkların durmasına neden olmasıyla birlikte yerli ve ulusal üretimin ve patentin öneminin arttığını da vurgulayan Cumhur Akbulut, ''Özellikle globalde yaşanan ithalat kalemleri konusundaki sorunlar ülkemizde de yaşanmaya başladı. Bu bağlamada yerli-ulusal imal ve patentin önemi bir kere daha anlaşılmış oldu. Dolayısıyla kimya, medikal, genetik, tıbbi araçlar gibi sektörlerde yerlileşmeye karşın adımların atıldığını görüyoruz. Bu durumun kısa, orta ve uzun vadede patent başvurularına da yansıması olacak'' dedi.

2020'nin ilk çeyreğinde bin 454'ü yerli, 2 bin 572'si tanıdık olmayan almak üzere toplamda 4 bin 26 berat başvurusu yapıldığına uyarı çeken Akbulut, yapılan başvurularda Ankara, İstanbul ve Bursa'nın berat çoğaltma hızında öne çıktığını söyledi. Ankara'da yılın birincil çeyreğinde 204 berat başvurusunun gerçekleştirildiğine dikkat çeken Akbulut, ''Ankara'da başvurunun en yüksek olduğu ay Mart olarak görülüyor. Mart ayında toplamda 79 dilekçe yapılırken; İstanbul'da 206, Aydın'da 12, Balıkesir'de 9, Bursa'da 32, Denizli'de 5, Eskişehir'de 11, Sakarya 12, Tekirdağ 9, patent başvurusu yapıldı. Hem bu iller mart ayında azami başvurunun yapıldığı kentler olarak da öne çıkıyor'' diye konuştu.

Akbulut, yerli patent başvurularının ise yüzde 20 civarında arttığını açıklama etti.

''Marka başvurularının yaklaşık yarısı İstanbul'dan''
Yılın birincil çeyreğinde Mart sonu itibarıyla 32 bin 877'si yerli edinmek üzere toplam 36 bin 838 marka başvurusu yapıldığına muhabere eden Akbulut, ''İlk üç aylık dönemde en fazla başvurunun yapıldığı il İstanbul olarak uyarı çekiyor. İstanbul'a toplamda 15 bin 223 marka başvurusu üretilmiş durumda. İstanbul'u sırasıyla Ankara ve İzmir takip ediyor'' dedi.

Mart ayında marka başvurusunu arttıran illere de değinen Akbulut şunları kaydetti: ''İlk çeyrekte üç ay defalarca marka başvurusunun maksimum çoğalma gösterdiği il, takriben yüzde 41'lik artışla Kütahya olarak uyarı çekiyor. Hem ilk üç aylık dönemde Düzce ve Osmaniye'de marka başvurularına arttıran kentler arasında yer alıyor''.

Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine kadar birincil üç aylık dönemde 832'si yerli edinmek üzere 848 yararlı model başvurusu yapıldığına muhabere eden Akbulut, ''11 bin 214'ü yerli, 195'i yabancı, bin 262'si Lahey Sistemi üzerinden milletlerarası başvuru formu elde etmek üzere, toplam 12 bin 671 tasarım başvurusu gerçekleştirildi. Bu alanlarda da önemli kazanımlar elde edildi. Salgın sonrası yakalanan ivmenin artarak devam edeceğini öngörüyoruz'' açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER