Diyanet İşleri Başkanı, Ayasofya'daki Hutbeye Neden Kılıçla Çıktı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın Ayasofya'daki cuma hutbesine kılıçla çıkmasıyla birlikte İstanbul'un fethi sonrası 481 yıl boyunca camide uygulanan kılıç geleneği devam ettirildi. Peki kılıçla hutbe okumak ne anlama geliyor? Bundan sonra gelenek devam edecek mi? Danıştay kar.

Diyanet İşleri Başkanı, Ayasofya'daki Hutbeye Neden Kılıçla Çıktı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın Ayasofya'daki cuma hutbesine kılıçla çıkmasıyla birlikte İstanbul'un fethi sonrası 481 yıl boyunca camide uygulanan kılıç geleneği devam ettirildi. 

Peki kılıçla hutbe okumak ne anlama geliyor? Bundan sonra gelenek devam edecek mi?

s-90ca81d8f0047f9789ef92f86b4374d27604f0
Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 86 yıl sonra müzeden tekrar camiye dönüştürülen Ayasofya, bugünkü cuma namazıyla tamamen ibadete açıldı.İlk cuma namazını ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Detaylar için

Ayasofya 86 Yıl Sonra Cuma Namazı ile Cami Olarak İbadete Açıldı -

Hutbeye elinde kılıçla çıktı

s-2472b615941d3105bd2215b81aa1ffef88f5e6
Erbaş'ın cuma hutbesini okumak için elinde kılıçla çıkması ise merak konusu olurken, Ayasofya'da hutbeye kılıçla çıkılmasının eski bir Osmanlı geleneği olduğu anlaşıldı.Independent Türkçe'nin haberine göre Erbaş, cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, hutbeye kılıçla çıkmasına ilişkin, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah" ifadekerini kullandı.

Osmanlı'daki kılıç geleneği

s-6007b53bb25aab5ea39c3518498b6d5bb71eab
İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülen Ayasofya'da, cuma namazı için hutbeye çıkan imamlar, İslam'daki "Kılıç Hakkı'nı" sembolize etmesi için ellerine kılıç alırdı.Bu durum sadece Ayasofya’ya has olmamakla birlikte, fethedilen topraklardaki camilerde de aynı gelenek uygulanırdı.Osmanlı'nın yanında birçok İslam devleti de kendi zamanlarında bu geleneği devam ettirdi.

Kılıcın bulunduğu ele göre mesaj verilirdi

s-0f277439d4ad5422a2f2a7fcde5db2080d61d5
Hutbe sırasında kılıcın olmasının bir anlamının yanında, tutulduğu el ile de önemli bir mesaj veriliyordu.Geleneğe göre hutbe sırasında kılıcın sağ el ile tutulması, kılıcı kullanmaya hazır olmak, savaşmak ve düşmanı korku vermek anlamına geliyordu.Kılıcın sol ele alınmasıysa, kılıcın kullanılmayacağı, barışın olacağı ve dosta güven verildiği mesajı taşıyordu.Hutbe sırasında da Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın kılıcı sol eliyle tuttuğu gördüldü.Ayrıca, fethin sembolü olarak caminin minberine iki yeşil sancak asılır ve minberin sağ giriş tarafına 3 Hilalli kılıç konulurdu.

Kılıç geleneği nereden geliyor?

s-75bae2a155d2d9f6f855efcf6af83e2906499c
İslam dininde fethedilen topraklar ‘kılıç hakkı’ olarak sayılıyordu. Osmanlı’da da Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’yı ‘kılıç hakkı’ olarak kendi bünyesine aldı ve vakfa devretti.Bu gelenek ise Türkiye Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’nde şu şekilde anlatılıyor:
Hz. Peygamber’in hutbe okurken asâ veya yay gibi bir nesneye dayandığı rivayet edildiği için hatibin bu tür şeylerden birine dayanmasının sünnet olduğu fakihlerin çoğunluğu tarafından kaydedilmişse de Hanefî âlimleri, yalnız savaş yoluyla fethedilen ülkelerde İslâm’ın gücüne imada bulunmak üzere kılıca dayanılarak hutbe okunmasını uygun görmüşlerdir.

Bazı camilerde gelenek devam ediyor

s-bd3f29eb13bbf1bffa1b6c76921b1765cc9208
Osmanlı’daki kılıçla hutbe okuma geleneği Türkiye’deki bazı camilerde devam ettiriliyor.Edirne'deki Eski Cami'de  cuma ve bayram hutbelerinin kılıç kuşanarak okutulmasıyla sürdürülüyor.Osmanlı döneminde padişahların tahta çıkma törenlerinin cuma günü camide yapıldığı ve hutbe padişahlar tarafından kılıçla okunduğu için bu gelenek Eski Cami’de 6 asırdır uygulanıyor.Ayrıca, Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Cuma Camisi’nde de 1075 yılından itibaren hutbe kılıçla birlikte okunuyor.İlçenin, Selçuklu Sultanı Melik Ahmet Danişment Gazi'nin komutanları tarafından 1075'te fethedilmesinin arından buradaki kilise camiye çevriliyor.945 yıldır her cuma kılıç geleneğinin uygulandığı Cuma Camisi, halk arasında ‘Kılıçlı Cami’ olarak anılıyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER