Doları Dünya Takip Ederken, Borsa ve Euro'da Kısa Haftanın Seyri Ne Yönde? Petrolde Oynaklık Sürüyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,27 oranında 6,54 puan artışla 2.440,55 puandan başladı.

Doları Dünya Takip Ederken, Borsa ve Euro'da Kısa Haftanın Seyri Ne Yönde? Petrolde Oynaklık Sürüyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,27 oranında 6,54 puan artışla 2.440,55 puandan başladı. Sonrasında düşüşe geçen endekste bankalar öncülüğünde satışlar sürüyor.

Haftanın ilk iki işlem gününde Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olan Borsa İstanbul yeniden işleme açılırken, cuma günü de 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle resmi tatil olacak. Geçen haftanın son işlem gününde de yarım gün açık olan piyasada alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,35 artışla 2.434,02 puandan tamamlarken, haftalık bazda yüzde 0,40 değer kaybı görüldü. Bugün gözler içeride işsizlik verilerinde olurken, dışarıda ise İngiltere ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ile Almanya'da ve ABD'de enflasyon verileri öne çıkıyor. Teknik olarak ise BIST 100 endeksinde 2.500 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, 2.390 seviyesi de destek konumunda olduğunu bildirdi.Vadeli işlemlerde BIST 30 endeksi kontratı güne yüzde 0,20 oranında düşüşle 2.718,00 puandan başladı.

Dünyada yeniden yükselişe geçen vaka sayıları ekonomik ortamda yüksek olan belirsizlikleri destekliyor ve varlık fiyatlamaları da bu açıdan giderek zorlaşıyor.

Euro/dolar paritesi ana gündem konumuna yerleşti. Euro/dolar paritesi 1,0000 seviyesini test ederek son 20 yılın en düşüğüne geriledi.

Fed'den şahin beklentiler sürerken, ECB'nin artan riskleri nedeniyle yeterli politika alanına sahip olmayabileceğine yönelik endişeler euroda baskı oluşturuyor.Dolar/TL piyasalarda aktif işlem olmayan iki günü yatay seyirde geçirirken, bugün de 17,37 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise pariteye bağlı bir seyirle son iki günde gerilerken, bugün sınırlı bir değer kazancı ile 17,45 seviyesinde bulunuyor. ABD'de ise hafta başından bu yana tahvil piyasalarında oynaklık sürerken, getiri eğrisinin terse döndüğü varlıklar da yakından izleniyor. 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 12,4 baz puana kadar çıkarken, son 15 yılın zirvesini gördü. Resesyon fiyatlaması izlenmeye devam ediyor. Bugün ABD'den beklenen enflasyonda yükseliş ihtimali, belirsizlikleri artırırken, dolar talebindeki artış ile dolar endeksi de son 20 yılın zirvesinde 108,1 seviyesinde görülüyor. Para piyasalarında Fed'den temmuzda 75 baz puanlık faiz artışı kesin görülürken, eylülde de 75 baz puan artış ihtimali güçleniyor. Çin'de ise artan vakalar risk iştahını baskılarken, Güney Kore'nin 1999'dan bu yana tarihi olan ve Yeni Zelanda merkez bankasının da 50'şer baz puanlık faiz artışları ile sıkılaşması sürüyor.

Altın fiyatlamalarında resesyon, enflasyon ve faiz artışları baskısı sürüyor.

Ons altın, Rusya-Ukrayna savaşı ile gördüğü 2 bin dolar seviyelerinden gerilemesini sürdürürken, nisan ayındaki hızlı gerileme sonrası haziran ortasından bu yana gerilemeye devam ediyor. Geçen hafta görülen sert düşüş ile haftayı kayıpla tamamlayan altın, bu haftaya 1.742 seviyesinden başlarken, 1.725 seviyesinde denge arayışını sürdürüyor. Gram altın ise dolardaki güçlenmenin desteğiyle, 964 liradan karşılık buluyor.

Petrol fiyatları 100 doların altında seyrediyor

Ay başından bu yana Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü aylık vadeli kontratların %13'ten fazla değer kaybettiği görülen piyasada, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle fiyatlar bugün yatay bir seyir izliyor.Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Eylül ayı vadeli kontrat bugün Ice Futures'ta en son 0,05 USD düşüşle 99,44 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Muadili Batı Teksas (WTI) petrolü Ağustos vadeli kontrat ise 0,01 USD yükselişle 95,85 USD/varil seviyesinden el değiştirdi.Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de resesyon olma ihtimali ve koronavirüs pandemisiyle mücadeleye yönelik yeni kısıtlamalar nedeniyle dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi olan Çin'de talep artışının yavaşlayacağı endişeleri gibi nedenlerle piyasa katılımcıları arasında tedirginlik yoğunluk kazanıyor.ING analistlerinin paylaştıkları bir notta, “Uzun süreli resesyon korkuları piyasaya vurmaya devam ederken, USD'nin gücü ve Çin'in bazı bölgelerindeki Covid vakalarında artış piyasaya destek sağlamıyor” ifadeleri kullanılıyor.Notta, “Brent şu anda aşırı satım bölgesinde ve piyasa temelleri son haftalarda gördüğümüz satışları açıklamaya yetmiyor. OPEC tarafından Salı günü yayınlanan yeni bir aylık tahmine göre, küresel arzda sıkılığın devam etmesi bekleniyor” bilgilerine yer veriliyor.OPEC tahminlerine göre, büyük petrol tüketici ülkelerdeki iyileşen ekonomik performans ve Çin'de Covid-19'un kontrol altına alınması sayesinde gelecek yıl küresel talep 2,7 milyon varil/gün artarak 103 milyon varil/gün ortalamaya ulaşacak ve rekor kırmış olacak.Üreticiler grubu, OPEC dışı arzın ilgili dönemde 1,7 milyon varil/gün artarak ortalama 67,4 milyon varil/gün düzeyine çıkacağını tahmin ediyor.ABD başkanı Joe Biden, bugünden itibaren İsrail, işgal altındaki Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a ziyaretler gerçekleştirecek ve bu hafta Ortadoğu'daki yetkililerle görüşecek.Biden, Suudi Arabistan ziyaretinde ABD'deki rekor yüksek benzin fiyatlarını dizginlemeye yardımcı olmak için üretimi artırması yönünde OPEC'in en büyük petrol üreticisine baskı yapabilir.Biden'ın Orta Doğu ziyareti, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IES) enerji arzında küresel sıkılık durumunun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunduğu bir dönemde gerçekleşiyor.IEA'nın yönetici direktörü Fatih Birol dün Sidney'de küresel bir enerji forumu kapsamında, “Dünya, derinliği ve karmaşıklığı açısından bu kadar büyük bir enerji krizine hiç tanık olmadı. En kötüsünü henüz görmemiş olabiliriz. Bu durum bütün dünyayı etkiliyor” şeklinde konuştu.Hafta başında Rusya, Almanya'ya akış sağlayan en büyük boru hattı Kuzey Akım 1'i 10 günlük bakım nedeniyle kapatırken, batı ülkelerine yaptırımlar karşılığında yeniden doğal gaz akışı sağlayıp sağlamayacağı korkuları ise belirsizliğini korurken, piyasalar da bunu fiyatlıyor. Avrupa'da temmuz vadeli doğal gaz kontratları 175 euro seviyesinde işlem görüyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER