Dünyada 'Merkez' Haftası: Borsa İstanbul Tatilde Verdiklerini Alırken, Dolar Bildiği Yoldan Şaşmıyor!

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 1,39 oranında 33,15 puan artışla 2.415,59 puandan başladı İçeride bu hafta gözler perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararında olurken, geçen hafta iki gün işlem gören Borsa İstanbul'da sa.

Dünyada 'Merkez' Haftası: Borsa İstanbul Tatilde Verdiklerini Alırken, Dolar Bildiği Yoldan Şaşmıyor!

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 1,39 oranında 33,15 puan artışla 2.415,59 puandan başladı

İçeride bu hafta gözler perşembe günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararında olurken, geçen hafta iki gün işlem gören Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 1,06 oranında azalışla 2.382,44 puandan tamamladı.Teknik seviyelerde endekste 2.420 puan direnç konumunda 2.350 puan da destek konumunda öne çıkıyor. Vadeli işlemlerde BIST 30 endeksi güne yüzde 0,46 oranında yükselişle 2.605,00 puandan başladı.

Bu hafta dünyada merkez bankalarının yatırımcıların odağında olurken, ABD'de başlayan bilançolar ile borsalarda da hisse bazlı hareketler öne çıkıyor.

Yurt içinde piyasaların hafta genelinde kapalı olması sebebiyle sakin bir seyir görülen dolar/TL'de yükseliş seyri ise sürdü.

Dolar/TL geçen hafta cuma gününü yüzde 0,26 oranında azalışla 17,4001'den tamamlarken, bugün 17,42 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise 17,67 seviyesinde bulunuyor. Geçen hafta, 0,9952 seviyesine kadar gerileyerek son 20 yılın en düşük seviyesini göre euro/dolar paritesi, Fed'in şahin hamlelerinin yumuşama göstermesi sinyalleri ile kayıplarını bir miktar telafi ederken, bu sabah 1,01 seviyesinde karşılık buluyor.ABD'den geçen hafta gelen enflasyon verisi sonrası 109,3 ile son 20 yılın zirvesini gören dolar endeksi, yeni haftaya 107,9 seviyesinden başladı.

Dolar endeksindeki zayıflama emtia fiyatlarına destek verdi.

Ons altın güne artışla başlarken, 1.717 dolardan işlem görürken, son 11 ayın dip seviyesinden döndüğü görüldü. Fed’den beklenen sert faiz artışlarının sinyalleri yumuşayınca, güvenli varlık limanında dolar tercihinin azalması ile altında tepki görülürken, düşüş ivmesinin ise korunduğuna dikkat çekildi.

ABD dolarında zayıflık petrol fiyatlarını yükseltti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman'ın petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarmayı hedefledikleri söyleri ile gerileyen petrol fiyatlarında yön, zayıf ABD dolarının etkisiyle yeniden yukarı döndü. Biden'in enerji Özel Temsilcisi Hochstein'in OPEC'in önümüzdeki haftalarda  Libya'nın petrol üretimini artırmasının da etkisiyle güne 99,46 dolar seviyesine kadar gerileyerek başlayan Brent petrolde fiyat Cuma gününe göre 0,54 dolar artışla 101,70 dolar/varil seviyesinde. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de Cuma gününe göre 24 cent artışla 97,83 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor. Analistler, piyasalarda gözlerin OPEC'e çevrildiğini OPEC+ kota sisteminin sona edeceği Eylül sonrası için OPEC'in vereceği sinyallerin piyasaya yön vereceğini ifade ediyorlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Piyasalarda Tatil Dönüşü Gündemde Neler Öne Çıkıyor? İçeride Kabine Toplantısı İlk Madde!

Tatil Bitiyor Piyasalar Canlanıyor: Gelecek Hafta Merkez Bankaları Güneşten Daha Çok Yakacak!

Gelecek hafta yurt içinde gözler Türkiye Cumhuri...

Merkez Bankası'ndan İlginç Hamle! Deneyimli Gazeteci Canlı Yayında Açıkladı: Şirketler Nasıl Dolar Satıyor?

Daha önce de piyasalarda sıklıkla konuşulan bir ...

Türkiye'nin Risk Primi 2008 Krizini Aştı: 900 Üzeri CDS'e Gülelim mi Ağlayalım mı Bilemedik!

Kredi risk primi geçen ay çok konuşulmuştu. Bu a...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER