Dünyada Neler Oluyor? Sri Lanka'da Yaşanan Ekonomik Kriz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan ayında başkent Kolombo'da başlayan protestolar ülke geneline yayıldı. İnsanlar günlük elektrik kesintileri ve yakıt, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin kıtlığıyla mücadele ediyor.

Dünyada Neler Oluyor? Sri Lanka'da Yaşanan Ekonomik Kriz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan ayında başkent Kolombo'da başlayan protestolar ülke geneline yayıldı.

İnsanlar günlük elektrik kesintileri ve yakıt, gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerinin kıtlığıyla mücadele ediyor. Enflasyon %50'nin üzerinde seyrediyor.

Ülkenin otobüs, tren ve tıbbi araçlar gibi temel hizmetler için yeterli yakıtı yok ve yetkililer daha fazla ithalat için yeterli dövize sahip olmadığını söylüyor.

Bu yakıt eksikliği, benzin ve motorin fiyatlarının çarpıcı biçimde yükselmesine neden oldu. Haziran ayı sonlarında hükümet, zorunlu olmayan araçlar için benzin ve dizel satışını iki hafta boyunca yasakladı. Akaryakıt satışları ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Okullar kapandı ve insanlardan malzemeleri korumak için evden çalışmaları istendi.

Sri Lanka, ihtiyacı olan malları yurt dışından alamamaktadır.

Mayıs ayında ise tarihinde ilk kez dış borcuna faiz ödeyemedi. Borç faizini ödememek, bir ülkenin yatırımcılar nezdindeki itibarına zarar vererek, uluslararası piyasalarda ihtiyaç duyduğu parayı borç almasını zorlaştırabilir. Bu, para birimine ve ekonomisine olan güveni daha da zedeleyebilir.

Başkan Rajapaksa ise Singapur'a kaçtıktan sonra istifa etti.

Görevden ayrılmadan önce Başbakan Ranil Wickremesinghe'yi başkan vekili yaptı. Bay Wickremesinghe, ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti ve durumu istikrara kavuşturmaya çalışırken batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı getirdi. Ancak Çarşamba günü, istifa çağrıları üzerine yüzlerce protestocu ofisini bastı. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, protestocuların ofisini basmasının ardından ülke ordusuna 'düzeni sağlamak için ne gerekiyorsa' yapmalarını söyledi.

Başkanın ayrılışı Sri Lanka'da potansiyel bir güç boşluğu oluşturuyor.

Mali krizle başa çıkmak için işleyen bir hükümete ihtiyacı vardır. Ülke, kredilerini yeniden yapılandırma konusunda tartışmalara başlayan Çin'e 6,5 milyar dolar da dahil olmak üzere yabancı borç verenlere 51 milyar dolardan daha fazla borçlu.G7 grubu ülkeler - Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD - Sri Lanka'nın borç geri ödemelerini azaltma girişimlerini desteklediğini söylemişti. Dünya Bankası Sri Lanka'ya 600 milyon dolar borç vermeyi kabul etti ve Hindistan en az 1.9 milyar dolar teklif etti. Uluslararası Para Fonu (IMF), olası 3 milyar dolarlık (2.5 milyar sterlin) bir krediyi tartışıyor. Ancak anlaşmanın finanse edilmesine yardımcı olmak için faiz oranlarını ve vergileri artırabilecek istikrarlı bir hükümet gerekecek. Bu nedenle herhangi bir kurtarma işlemi yeni bir yönetim kuruluncaya kadar ertelenebilir.

Wickremesinghe, hükümetin çalışanların maaşlarını ödemek için para basacağını zaten söylemişti.

Ancak bunun muhtemelen enflasyonu artıracağı ve daha fazla fiyat artışlarına yol açacağı konusunda uyardı. Ayrıca devlete ait Sri Lanka Havayollarının özelleştirilebileceğini söyledi. Ülke, petrol maliyetini düşürmeye yardımcı olmak için Rusya ve Katar'dan kendisine düşük fiyatlarla petrol tedarik etmelerini istedi.

Bu kriz için hükümet, en büyük döviz kazananlarından biri olan Sri Lanka'nın turizm ticaretini kötü etkileyen Covid pandemisini suçladı.

Ayrıca turistlerin 2019'da bir dizi ölümcül bombalı saldırıdan korktuğunu söylüyor. Ancak birçok uzman, Başkan Rajapaksa'nın kötü ekonomik yönetimini suçluyor. 2009'daki iç savaşın sonunda Sri Lanka, dış ticareti artırmaya çalışmak yerine iç pazarına mal sağlamaya odaklanmayı seçti. Bu, diğer ülkelere yapılan ihracattan elde ettiği gelirin düşük kalması ve ithalat faturasının artmaya devam etmesi anlamına geliyordu.Sri Lanka şimdi her yıl ihraç ettiğinden 3 milyar dolar daha fazlasını ithal ediyor ve bu yüzden dövizi tükendi. 2019'un sonunda, Sri Lanka'nın döviz rezervlerinde 7,6 milyar dolar vardı ve bu rezerv yaklaşık 250 milyon dolara  düştü. Bay Rajapaksa, 2019'da uygulamaya koyduğu ve hükümet gelirini yılda 1,4 milyar dolardan fazla kaybeden büyük vergi indirimleri nedeniyle de eleştirildi.

Sri Lanka'nın döviz kıtlığı 2021'in başlarında ciddi bir sorun haline geldiğinde, hükümet kimyasal gübre ithalatını yasaklayarak bunları sınırlamaya çalıştı.

Çiftçilere bunun yerine yerel kaynaklı organik gübreleri kullanmalarını söyledi. Bu yaygın mahsul başarısızlığına yol açtı. Sri Lanka, gıda stoklarını yurt dışından desteklemek zorunda kaldı ve bu da döviz sıkıntısını daha da kötüleştirdi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Tarımda Üretici Enflasyonu Zirveden Döndü: Artış Yüzde 148,9

Dünyada 'Merkez' Haftası: Borsa İstanbul Tatilde Verdiklerini Alırken, Dolar Bildiği Yoldan Şaşmıyor!

Geçen hafta yurt içinde tatil ile geçerken, bu h...

Atilla Yeşilada Ekonomide Kritik Soruları Yanıtladı: Dolar 22 TL Olur Mu? Enflasyon 3 Hanelere Çıkar Mı?

Atilla Yeşilada, ekonomi politikalarını bir mikt...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER