Dünyanın en büyüğü açıkladı: Milyarlarca dolar yatırım buhar oldu!

Japonya Devlet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF Japan) yaptığı açıklamada, portföyünün Temmuz-Eylül çeyreğini önceki çeyreğe göre yüzde 0,88 veya 11,6 milyar dolar düşüşle 192,1 trilyon yen (1,3 trilyon dolar) ile kapattığını duyurdu. Bloomberg'deki habere göre; Tokyo merkezli.

Dünyanın en büyüğü açıkladı: Milyarlarca dolar yatırım buhar oldu!


Japonya Devlet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF Japan) yaptığı açıklamada, portföyünün Temmuz-Eylül çeyreğini önceki çeyreğe göre yüzde 0,88 veya 11,6 milyar dolar düşüşle 192,1 trilyon yen (1,3 trilyon dolar) ile kapattığını duyurdu.

Bloomberg'deki habere göre; Tokyo merkezli fonun başkanı Masataka Miyazono, GPIF'in internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, ABD ve Avrupa'da enflasyonist baskıları kontrol altına almak için yapılan faiz artırımlarının resesyon endişelerini artırdığını, yurtiçi ve yurtdışında hisse senedi fiyatlarını baskıladığını söyledi.

YEN DOLARA KARŞI DÜŞMESEYDİ DAHA KÖTÜ OLACAKTI

Ancak, üç ay önceki 135,86 yen'den 30 Eylül itibarıyla 144,75 yene, çeyrek boyunca doların yen karşısında devam eden kazanımları, düşen denizaşırı hisse senedi ve tahvil fiyatlarının GPIF portföyü üzerindeki etkisini yumuşatmaya yardımcı oldu.

Örneğin, ABD para biriminin Japon muadili karşısında yüzde 6.5'lik kazancı, Dow Jones üç aylık dönemde yüzde 6.7 düşerken bile, GPIF'in 47 trilyon yenlik denizaşırı stoklarındaki düşüşü yüzde 0.49 ile sınırlamaya yardımcı oldu.

YATIRIMLARIN DENGE BULMASI ZORLAŞIYOR

Bu arada fonun tahvil ve hisse senetleri arasındaki denge biraz daha ağırlaştı. Yurt içi ve yurt dışı tahvillerin birleşik riski 30 Haziran itibarıyla portföyün yüzde 51,36'sından yüzde 52,31'e yükseldi. Yurt içi ve yurt dışı hisse senetlerinin kombine varlığı yüzde 48,64'ten yüzde 47,69'a geriledi.

Fonun alternatifleri -altyapı, özel sermaye ve gayrimenkul- önceki çeyreğin kapanışında yüzde 1,32'den portföyün yüzde 1,47'sine veya kabaca 2,82 trilyon Yen'e yükseldi.

Alternatifler ayrı bir kategori olmayıp, özelliklerine bağlı olarak GPIF'in yurt içi ve yurt dışı hisse senetleri ve tahvillerden oluşan dört ana varlık sınıfı için hesaplamalara dahil edilmiştir.

Çaykur’dan 504 milyon liralık zarar

 

Coinbase zarar açıkladı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER