Enflasyon Gölgesinde Borsa, Dolar, Altında Durum Ne? Veriler Piyasaları Nasıl Etkileyecek?

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,37 oranında 9,66 puan yükselişle 2.611,22 puan seviyesinden başladı Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.603,34 puanla dün zirve tazeleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,28 oranında yükselişle bu kez de kapanış zirvesinin tadı.

Enflasyon Gölgesinde Borsa, Dolar, Altında Durum Ne? Veriler Piyasaları Nasıl Etkileyecek?

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi güne yüzde 0,37 oranında 9,66 puan yükselişle 2.611,22 puan seviyesinden başladı

Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.603,34 puanla dün zirve tazeleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,28 oranında yükselişle bu kez de kapanış zirvesinin tadını çıkararak 2.601,56 puandan tamamladı. Bugün yurt içinde ana gündem enflasyon olacak.Teknik seviyelerde de direnç konumunda 2.620 ile 2.650, destek konumunda da 2.560 seviyesi düşüşlerde izlenecek.

Dün ABD'de açıklanan özel sektör istihdam verisi pandemi sürecinden bu yana en düşük yükselişini yaparken, bugün de istihdam raporu açıklanacak.

Enflasyon ve faiz artırımları yakından izleniyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek iki toplantıda 25 baz puan faiz artırabileceği ve rekor seviyede olan enflasyon nedeniyle, şahinleşen Lagarde'ın yönlendirmelerinin izlendiği belirtiliyor. Ukrayna Merkez Bankası ise savaşın başladığı günden bu yana ilk kez faiz artırımı yaptı. Faiz oranlarını yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltti. Savaşın diğer yanı Rusya'da 'çip krizine' su taşıyacak bir gelişme yaşandı. Üretimde kullanılan gazlara ihracat sınırlaması getirildi. Bu da enerji fiyatları ile birlikte enflasyon baskısını artırabilir. Dolar/TL dün sakin seyrederken, günü yüzde 0,5 oranında değer kazancıyla 16,4673'ten kapatırken, piyasaların açılışına yakın 16,48-49 aralığında işlem gördü. Euro/TL ise dün daha hızlı bir yükseliş sergilerken, bugün de 17,75 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi de 1,075 seviyesinden karşılık buldu.

Son 1 ayın en yüksek seviyesine çıkan altın yatay seyir izliyor

Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam rakamlarının beklentilerin altında kalması sonrası yönünü yukarı çeviren ve son 1 ayın en yüksek seviyesini gören spot altın, bu sabah yatay seyir izliyor. Sabah erken saatlerde 1874,11 dolar/ons seviyesine kadar yükselen ons altın fiyatı 1868,93 dolar/ons seviyesinden işlem görürken, gram altın da 989 lira seviyesinde bulunuyor. Analistler, bu hafta 1828 dolar/ons desteğinin üzerinde kalmayı başaran spot altında ivmenin yukarı döndüğünü ve bu hareketin 1900 dolar/ons seviyesine kadar devam etmesinin mümkün göründüğünü belirtiyorlar.Piyasalarda bugün gözler ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde olacak.

Petrol fiyatları hafif geriledi

Dün gerçekleşen OPEC+ toplantısında Temmuz ve Ağustos aylarında üretimin ilk plandaki 432 bin varil/günden daha fazla 648 bin varil/gün artırılması kararı alınması, petrol fiyatlarını geriletti.Ancak ABD'de petrol stoklarının gerilemeye devam ettiği, yaz dönemi ile birlikte talebin canlandığı ve Batı'nın yaptırımları nedeniyle Rusya'nın arzının düştüğü bir dönemde bu üretim artışının fiyatlarda büyük bir düşüş yaratmak için yeterli olmadığı görüldü. Piyasalar şimdi gözlerinin ABD Başkanı Biden'ın bu ay içinde Orta Doğu'ya yapması beklenen ziyarete, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüşmesinden petrol üretimi konusunda çıkacak kararlara çevrildiği ifade ediliyor. Bu sabah NYMEX'de Batı Teksas petrolü düne göre 58 cent düşüşle 116,28 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor. ICE'de Brent petrolü de 43 cent kayıpla 117,18 dolar/varil seviyesinde.Brent petrolü için bugün destek seviyesi 115,50 dolar/varil seviyesinde. Yukarı hareketlerde direnç 118,87 dolar/varil.Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu petrol üreticisi 10 ülke petrol üretimini temmuzda günlük yaklaşık 648 bin varil artırma kararı aldı.Buna karşın petrol fiyatları dün, söz konusu üretim artışının küresel talep karşısında yetersiz kalabileceği endişesiyle yükselerek 117 dolar seviyesine çıktı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER