Enflasyon ve Durgunluk Arasında Sıkışan Piyasaları Merkez Bankaları Yönlendiriyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,62 oranında 15,62 puan artışla 2.548,95 puandan başladı. Bu haftanın ana gündeminde yurt içinde TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Ekonomistler faizlerde değişim beklemiyor.

Enflasyon ve Durgunluk Arasında Sıkışan Piyasaları Merkez Bankaları Yönlendiriyor

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,62 oranında 15,62 puan artışla 2.548,95 puandan başladı.

Bu haftanın ana gündeminde yurt içinde TCMB'nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Ekonomistler faizlerde değişim beklemiyor. Küresel piyasalarda satış dalgasını her yanı sardığı geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi pozitif ayrışma ile cuma gününü yüzde 1,93 oranında değer kazancıyla 2.533,33 puandan tamamlarken, haftalık bazda yüzde 0,38 oranında kayıpla kapadı.Geçen hafta BİST 100 endeksinde en çok değer kazanan hisse yüzde 15,92 oranında kazanç ile Global Yatırım Holding (GLYHO) olurken, en çok değer kaybeden ise yüzde 14,98 oranında düşüşle Ereğli Demir Çelik ve Fabrikaları (EREGL) oldu. Teknik analistler endeksin dar bir alanda sıkıştığı gözlemi ile destek konumunda 2.500, direnç konumunda da 2.560 seviyelerine dikkat çekerken, VİOP BIST30 endeksi güne yüzde 0,28 oranında yükselişle 2.835,00 puandan başladı,

Resesyon endişe ve beklentileri artıyor

Kurlarda yatay seyir

Bankalararası piyasanın açılışında dolar/TL cuma gününü yüzde 0,1 oranında artışla 17,3265'ten kapatırken, bugün 17,3430 seviyesinde güne başlayan kur, piyasada 17,31 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 18,23 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi de 1,05 seviyesinin üzerinde karşılık buluyor.TL karşısında dolar geçen hafta yüzde 1,81, euro ise 1,37 oranında değer kazanırken, yıl başında bu yana sırasıyla yüzde 31,18 ve 20,18 oranında yükseliş kaydetti.

ABD dolarının zayıflaması altın fiyatına destek verdi

ABD dolarının bu sabah önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetmesi, uluslararası piyasalarda spot altın fiyatına destek veriyor. Analistler, ABD'de piyasaların kapalı olduğu bugün döviz piyasalarında yaşanacak oynaklığın altın fiyatının 1856 dolar/ons direncini denemesini sağlayacağını öngörüyorlar. Bu direncin kırılması halinde 1871 dolar/ons seviyesi yeni hedef olacak.Spot altın şu sıralarda Cuma gününe göre yüzde 0,19 artışla 1843,23 dolar/ons seviyesindeyken, gram altın 1.025 liradan işlem gördü. Geçen hafta altın, yurt içinde yüzde 1,88 oranında değer kazanırken, yılbaşında bu yana yüzde 30'un üzerinde getiri sağladı.

Durgunluk riski, petrolü korkutuyor

Resesyon beklentileri ile Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya düşüşle başladı. Önceki kapanışın yüzde 0,5 altında 110,9 dolardan alıcı buldu. Petrol fiyatlamasında geçen haftada sert gerileme görülmüştü. Fed kararını ardından para politikasındaki sıkılaşmanın resesyona işaret etmesi ile sert düşen petrol fiyatları cuma günü yüzde 7'ye varan gerileme görülmüştü.

Bİtcoin'de 'kara cumartesi'

Geçen haftalarda başlayan çöküşüne devam eden kripto para piyasalarında lider Bitcoin hafta sonunda kritik 18 bin dolar altına gerilerken, 17.622 dolara kadar sarkarak, güçlü bir alıcı söylemleri ile desteklenerek toparlanma ile 20 bin dolar seviyesinin hemen altında dengelenme çabasında bulunuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Paranın Patronları Aynı Masada: Merkez Bankacılığı ve Ekonomik Zorlukları Konuşacaklar

Haftaya Başlarken, ABD Kapalı Olacak: Piyasaların Gündeminde Neler Var?

Haftanın ilk günü yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ile yurt dışı üretici fiyatları...

Bitcoin Ağır Yaralı: Kripto Dünyasında Neler Oluyor?

Kripto şirketlerinin çalışanları işten çıkarmaya başlaması ve faiz artışlarıyla yatırı...

Uzun Vadede Ekonomistler Karamsar: Fed'in Faiz Artışının Türkiye'ye Etkileri Ne Olacak?

ABD'de FOMC kanat çırpıyor, bizde PPK pek etkile...

Piyasada Enflasyon ve Dolarda Yükseliş Bekleniyor: Büyüme de Sürecek

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi Haziran döneminde yüzde 64,59 oldu...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER