Erdoğan Mesajı Verdi: Baro ve Tabipler Birliği'nin Yapısını Değiştirecek Düzenleme Meclis'e Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tabipler Odası ve Barolar Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan Mesajı Verdi: Baro ve Tabipler Birliği'nin Yapısını Değiştirecek Düzenleme Meclis'e Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tabipler Odası ve Barolar Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ankara Barosu'nun Diyanet'e karşın tepkisini hatırlaran Erdoğan, "Daha önceki yıllarda bu konuda bir hazırlık yapmış ve belirli bir seviyeye getirmiştik. Bu çalışmayı anında her tarafta ele almalı varsa eksiklerini tamamlayıp en kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız" dedi. 

s-1edb865cd5f0e7179c1742625a55d5f668f674
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yöntemiyle yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yaptığı konuşmada, dünkü Kabine Toplantısı'nda belirledikleri takvime kadar atılacak ilk adımları milletle paylaştıklarını, halkın ihtiyacı, kurumların tespiti, Afiyet Bakanlığı ve Bilim Kurulunun değerlendirmeleri ışığında bu süreci özenle yürütmeyi sürdüreceklerini söyledi.Kabine Toplantısı'nda da belirttiği gibi salgın tedbirleri dahilinde yeni dönemde maddi mesafe, maske kullanımı, temizleme öncelikle elde etmek üzere kurallara riayeti en üst düzeyde tutacaklarını ifade eden Erdoğan, normalleşme adımlarını asla aceleye getirmeden tüm ihtimalleri enine boyuna değerlendirerek atmaya devam edeceklerini belirtti.Mayıs ayı içinde faaliyetlerine baştan başlamalarına izin verecekleri işletmelerle buralardan faydalanacak insanlara kurallara riayet noktasında güvendiklerini vurgulayan Erdoğan, "Aksi takdirde tedbirleri baştan sıkılaştırmak zorunda kalabiliriz." dedi.

"En kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız"

"En kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız""En kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te başlanmış olan ve veya başlama kararı alınıp neticelendirmeyi bekleyen o kadar çok düzenleme bulunduğunu, bunlardan birinin de barolar ve tabip odaları ilk önce almak üzere meslek kuruluşlarının tercih usullerinin bitmiş belirlenmesiyle ilgili kroki olduğunu söyledi.Diyanet İşleri Ali Erbaş'ın Cuma hutbesindeki eşcinsellerle ilgili sözlerine Ankara Barosu'ndan gelen tepkiyi "İslam'a karşın fütursuz saldırı" olarak nitelendiren Erdoğan, şöyle devam etti:"Sadece bu örnek deha iş kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir. Daha önceki yıllarda bu konuda bir hazırlık yapmış ve kayıtlı bir seviyeye getirmiştik. Bu çalışmayı hemen baştan ele almalı varsa eksiklerini tamamlayıp en kısa sürede Meclisin takdirine sunmalıyız. Benzer şekilde hak reformu taktik belgemizde bulunan taahhütlerimizden demin kanunlaşmamış olanlarla ilgili hazırlıkları da hızlandırmalıyız."

Ne olmuştu?

Diyanet'in Eşcinsellikle İlgili Sözlerine Sivil Toplum Örgütleri ve Barolardan Tepki, Beştepe'den Takviye - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Cuma hutbesinde eşcinsellik ve zinanın hastalıklara yol açtığı yönündeki açıklamasına Ankara Barosu'ndan tepki gelmişti. Baro, Erbaş'ın halkın bir kesimini nefretle aşağılayıp niyet gösterdiğini savunup kınadığını bildirmişti. Ilk Olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan almak üzere iktidar Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın peşinde durmuş, Baro'yu sert ifadelerle eleştirmişti. Diyanet İşleri Ali Erbaş, Ankara Barosu hakkında kabahat duyurusunda bulunmuştu. Ankara Barosu ve ona yardım veren Diyarbakır Barosu yönecileri hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Baro'nun çıkışı seçim düzenlemesini raftan indirtti

AKP, Baroların Yönetimlerini Değiştirecek Düzenlemeyi Raftan İndirmeye Hazırlanıyor - Yaşanan bu gelişmelerin peşinde AKP, önce de gündeme gelen Barolar ile Türk Tabipler Birliği'nin tercih sistemini değiştirecek düzenlemeyi raftan indirmişti. BBC Türkçe, AKP'nin üzerinde çalıştığı düzenlemeyi şöyle aktarmıştı:"AKP, baroların yönetimlerini değişiklik sonucu da doğuracak iki ayaklı formül üstünde çalışıyor.Bu kapsamda keza baro, keza de Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçim sisteminde değişim düşünülüyor.Mevcut sistemde, baroların blok liste ile seçime gittiğini, bu durumun temsilde adaletini sağlamadığını savunan AKP, baro seçimlerinde "nisbi temsil"e ihtimal düzenleyecek bir değişim yapılması seçeneği üzerinde duruyor.Türkiye Barolar Birliği seçiminde de Ankara, İstanbul gibi en yüksek avukatı bünyesinde bulunduran baroların etkinliğini azaltacak formüller tartışılıyor.Avukatlık Yasası'na göre, TBB Genel Kurulu için her baro ikişer vekil belirliyor. Avukat sayısı yüzden pozitif olan barolar, yüzden sonraki her 300 aza için ayrıca birer delege seçiyor. Bu şart mesela 45 bin dolayında üyesi bulunan Ankara Barosu'na, TBB Genel Kurulu'nda yüzde 25'e yakın temsil olanağı sağlıyor.AKP ise aza sayısı eksik olan baroların göndereceği delege sayısıyla büyük illerin göndereceği vekil sayısını birbirine yaklaştırabilmek için her 300 aza için bir temsilci seçilmesi yerine, bu sayının yükseltilerek mesela her 1000 üye için bir vekil seçilmesi formülü üstünde duruyor."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER