Eski gerilla milyonere fark attı!

Oyların yaklaşık yüzde 40'ını alan Gustavo Petro, Bagota'nın eski belediye başkanı.

Eski gerilla milyonere fark attı!

Oyların yaklaşık yüzde 40'ını alan Gustavo Petro, Bagota'nın eski belediye başkanı. Eski gerilla Petro seçilirse, Kolombiya tarihindeki ilk solcu cumhurbaşkanı olacak. Petro'nun ikinci turdaki rakibi 77 yaşındaki milyoner Rodolfo Hernandez ise "Kolombiya'nın Trump'ı" olarak nitelendiriliyor.

Aslında ilk turda sağcı Federico Gutierrez'in ikinci sırada yer alması bekleniyordu ancak Hernandez sürpriz bir çıkış yaparak yüzde 28 oy aldı ve Petro'nun rakibi oldu. Sonuçlar ise "seçime, halkın değişim talebinin damga vurduğu" şeklinde yorumlandı.

Kolombiya'da bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda oyların en az yüzde 50'sini alması gerekiyordu. Bu gerçekleşmediğinden seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur 19 Haziran'da yapılacak.

50 milyonluk ülkenin yüzde 40'ı yoksulluk sınırı altında

Kolombiya, geleneksel olarak sağcı siyasetçilerce yönetilen bir ülke. 50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40'ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası'na göre Kolombiya eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında.

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro; yoksulluk, şiddet, kentlerdeki suç oranları ve yolsuzluk karşısında umut veren lider olarak seçmenin karşısına çıkmıştı.

Kolombiya'yı değiştirmek, refaha ve demokrasiye kavuşturmak...

Başkentte oy kullanan Petro, "İki seçenek var: Birisi Kolombiya'da işler nasıl yürüyorsa öyle bırakmak, ki bana göre bu daha çok yolsuzluk, daha çok şiddet ve açlık demek. Diğer seçenek ise Kolombiya'yı değiştirmek, refaha ve demokrasiye kavuşturmak" açıklamasını yaptı.

Seçim sürecinde liderler birçok kez ölüm tehditleri aldığını duyurdu. Seçim gününde de sosyal medyada usülsüzlük ve hile ihbarları yapıldı. Seçim sürecinde gerginlikleri azaltmak ve seçim güvenliğini sağlamak amacıyla 300 bin polis ve asker görevlendirildi.(BBCTürkçe)

Erdoğan: Kolombiya ile ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik

Kolombiya'dan Ukraynalı askerlere mayın temizleme eğitimi

Kolombiya-Türkiye ticaret ilişkileri 2 milyar doları aşacak

Kolombiya'da yüzlerce motosikletçiden eylem

Dünya Bankası'ndan Kolombiya'ya 830 milyon dolarlık kredi

ABD, Kolombiya'yı "NATO üyesi olmayan önemli müttefik" olarak tanıyacak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER