Fatih Portakal Hakkında Üç Yıla Kadar Hapis İstemiyle Dava Açıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Fatih Portakal hakkında "Tekalif-i Milliye"yi hatırlatarak paylaştığı Twitter mesajı sebebiyle Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesini ihlal suçlamasıyla dava açtı.

Fatih Portakal Hakkında Üç Yıla Kadar Hapis İstemiyle Dava Açıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Fatih Portakal hakkında "Tekalif-i Milliye"yi hatırlatarak paylaştığı Twitter mesajı sebebiyle Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesini ihlal suçlamasıyla dava açtı. Portakal'ın üç yıla dek hapsi isteniyor. 

s-1d8ef7590a1e457814739b33902c6eaf6bfd92
Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakcılık ve Hesaplı Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından FOX TV Haber Sunucusu Fatih Portakal hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.Başsavcılık, Portakal hakkında Bankacılık Kanunu'nun 74'üncü maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle bir yıldan üç yıla değin hapis cezası istemiyle dava açtı. İddianamede Portakal'ın 6 Nisan tarihinde sosyal ağ hesabından paylaştığı mesajında Tekalifi Milliye'yi hatırlatarak, "Baskı günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bundan başka! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef" ifadesiyle, Bankacılık Kanunu'nun 74'ncü maddesini ihlal ettiği belirtildi. Başsavcılık, Portakal'ın sosyal ağ paylaşımının, bankalarda mevduatı ya da tasarrufu yer alan mudilerin paralarının devlet göre korona virüs salgını gerekçe edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik kavrama ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirilmesi yaptı. Soruşturma zarfında Portakal'ın şikayete konu Twitter linkine İstanbul 5. Sulh Cinayet Hakimliği'nin 8 Nisan tarihinde erişimin engellenmesi kararı verildiği de iddianamede belirtildi.

"İtibarın korunması" maddesini ihlal suçlaması

s-6e02674895608ea5e60744f4e3c6cb852171c0
İddianamede 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "İtibarın Korunması" başlıklı 74'üncü maddesinin "Basın Kanunu'nda açıklanmış araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve yarı yayın araçlarından biri yoluyla bir bankanın itibarını kırabilecek ya da şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa bile bile sebep olunamaz ya da bu yolla yalan yanlış haber yayılamaz" biçiminde olduğu hatırlatıldı.Bu hükmün ihlalinin ise aynı Kanunun 158'inci maddesinde şu şekilde düzenlendiği belirtildi; "Bu Kanunun 74'üncü maddesine tutarsız davrananlar bir yıldan üç yıla dek hapis ve 2 bin güne dek adli para cezası ile cezalandırılır. Fiil sonucu özel ya da kamusal bir hasar doğarsa verilebilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur"

"İroni yaptım"

İddianamede Portakal'ın yazılı savunmasına da yer verildi. Portakal'ın ifadesinde "Paylaşımım en ince ayrıntısına kadar ironi niteliğindedir" dediği kaydedildi.

Ne olmuştu?

Erdoğan'dan Fatih Portakal Hakkında Suç Duyurusu: 'Halkı Manipüle Etmeye Yönelik İfadeler' - Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs salgınının hesaplı etkilerine karşısında başlatılan takviye kampanyasına gelen eleştirilerin arkasından, Kurtuluş Savaşı esnasında çıkarılan Tekalifi Milliye kanununu hatırlatmıştı. Fatih Portakal Erdoğan'ın yaptığı benzetme üstüne Twitter hesabından "Tekalifi Milliye hatırlatılıp “güç günlerden geçiyoruz” denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin dahası! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!" paylaşımında bulunmuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı, Fatih Portakal'ın "yalan ve halkı manipüle etmeye karşın" ifadeler kullandığı gerekçesiyle  İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına kabahat duyurusunda bulunmuştu. Erdoğan'ın ardınan Bankacılık Düzenleme ve Denetim Kurulu da Fatih Portakal hakkında kabahat duyurusunda bulunmuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER