Fransa Başbakanı o yetkiyi tekrar kullandı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Sosyal Güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının üçüncü kısmının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın Anayasa'nın 49 maddesinin 3.

Fransa Başbakanı o yetkiyi tekrar kullandı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Sosyal Güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının üçüncü kısmının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın Anayasa'nın 49 maddesinin 3. fıkrasını uyguladı.

Hükümetin bu adımı solcu ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) milletvekillerinin tepkisini çekti. Nupes milletvekillerinin hükümetin bu adımına karşı yeni bir gensoru önergesi sunacağı aktarıldı.

2 günde ikinci kez kullanılan madde

Başbakan Borne, dün de 2023 bütçesine ilişkin yasa tasarısının ilk kısmının Ulusal Mecliste oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın Anayasa'nın 49 maddesinin 3. fıkrasını uygulamaya koymuştu.

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.

Fransa'da 2023 bütçesinin oylanmadan geçmesi isteniyor

 

Fransa'dan Ukrayna'ya desteği artırma sözü

 

Portekiz, İspanya ve Fransa'dan yeşil enerji koridoru anlaşması

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER