Fransa'da Başı Kesilen Öğretmen İçin Binlerce Kişi Meydanlarda: Ben Samuel'im

Fransa'da başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty'yi anmak için ülke genelinde binlerce kişi meydanlara indi.

Fransa'da Başı Kesilen Öğretmen İçin Binlerce Kişi Meydanlarda: Ben Samuel'im

Fransa'da başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty'yi anmak için ülke genelinde binlerce kişi meydanlara indi. Başbakan Jean Castex ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun da katıldığı gösterilerde 'Ben Samuel'im' yazılı pankartlar taşındı.

s-e26d3bca7b6f4fef6d81cfc34794f4ed93c62f
Fransa'da ifade özgürlüğünü anlatırken Hz. Muhammed karikatürü gösterdiği için başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty'yi anmak ve saldırıyı kınamak içim binlerce kişi Fransa genelinde düzenlenen gösterilere katıldı.

Detaylar için

Paris'te Sınıfta Hz. Muhammed Karikatürü Gösteren Bir Öğretmen Başı Kesilerek Öldürüldü Paris yakınlarındaki bir okulda Cuma günü düzenlenen saldırıdan sonra polis, öğretmeni öldüren Abdoulakh Abuyezidoviç isimli kişiyi vurarak öldürmüştü.18 yaşındaki saldırganın Moskova doğumlu Çeçen asıllı bir Rus olduğu açıklanmıştı.Soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltılarla ilgili ayrıntı paylaşılmadı.

Place de la Republique'te binlerce kişi toplandı

s-5dc7775dae419ad843bf7a88d0bf976deddde3
Öldürülen öğretmen için Fransa genelindeki gösterilerin en büyüğü Paris'te Place de la Republique'te düzenlendi.Gösterilere Başbakan Jean Castex ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da katıldı.

Başbakan Castex, Twitter'dan da "Bizi korkutamazsınız. Korkmuyoruz. Bizi bölemezsiniz. Biz Fransayız" mesajını paylaştı.

Aynı meydan 2015'te Hz. Muhammed karikatürü basan Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı sonrası da gösterilerin merkezi haline gelmişti.

"Cumhuriyetin düşmanlarına sıfır tolerans"

s-856f0b295a625f57d17eacd41aa42bf59cbbb0
Dünkü gösterilere katılanlardan biri elinde "Cumhuriyetin düşmanlarına sıfır tolerans", bir diğeri de "Ben öğretmenim: Samuel, seni düşünüyorum" yazılı pankartlar taşıdı.Fransız ulusal marşı La Marseillaise'in çalındığı meydanda bir dakikalık saygı duruşu da düzenlendi. Lille'de toplananların ellerinde "Ben Samuel'im" yazılı pankartlar vardı. Lyon'un Place Bellecour meydanında, Nantes, Toulouse, Strasbourg, Marseille, Bordeaux ve birçok farklı şehirde de binlerce kişi toplandı.

"Düzinelerce İslamcı militanın evi basıldı"

s-3f55ef5f424e1d3b215719c64123e12a515d72
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, olayla ilgili devam eden soruşturma kapsamında Fransız polisi tarafından bugün 'yüzlerce İslamcı militanın evinin basıldığı' bilgisini verdi. Bakan ayrıca, öğretmenin öldürülmesinin ardından internet ortamındaki nefret söylemi içeren paylaşımlara ilişkin olarak ise 80'den fazla soruşturma açıldığını belirtti.

"Rahat içinde uyuyamayacaklar"

s-798a562c6178c975254ca4d50f9aa40e5dba39
Saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, "Fransa'da İslamcılar huzur içinde uyuyamayacaklar. Korku taraf değiştirecek" açıklamasında bulundu.

Samuel Paty kimdi?

s-1038b5fcccf2dbfa29c3861f7e813c70828e9d
47 yaşında öldürülen Samuel PatyLe Monde gazetesine göre maktul tarih ve coğrafya öğretmeniydi. Derslerinde ifade özgürlüğü konusunu, Muhammed Peygamber karikatürlerinin yayınlanması örneğiyle işlemişti.Öğretmen, bu karikatürleri görmek istemeyen Müslüman öğrencilerin o sırada sınıftan çıkabileceğini söylemişti.Ay başında bazı Müslüman veliler, öğretmenin karikatürleri kullanmasını okul yönetimine şikayet etmişti.Karikatürleri yayınladığı için IŞİD tarafından saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Tahammülsüzlük yeni bir eşiğe ulaştı ve ülkemizde uyguladığı terör sonlanacak gibi gözükmüyor" ifadelerini kullandı.BBC Paris Muhabiri Hugh Schofield Fransız halkının, bir öğretmenin görevini yapması nedeniyle böylesine vahşice öldürülmesinin şokunu yaşadığını aktarıyor.Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Nordine Chaouadi adlı bir veli, "Oğlumun anlattığına göre süper iyi, sıcak kanlı ve nazik biriydi" dedi.BBC Türkçe ve Sputnik Türkiye
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER