Fransa'da kuraklık krizi! 42 bölgenin durumu kritik

Fransa'da Jeoloji ve Maden Araştırma Bürosuna (BRGM) göre geçen yıl, kuraklık açısından çok kötü geçti.

Fransa'da kuraklık krizi! 42 bölgenin durumu kritik


Fransa'da Jeoloji ve Maden Araştırma Bürosuna (BRGM) göre geçen yıl, kuraklık açısından çok kötü geçti. Ara sıra yağışlar olsa da kar yağışsız kış dönemi ile kurak ve sıcak geçen ilkbahar-yaz yüzünden yer altı su seviyesi hala çok düşük seviyede.

Gelecek kış ve ilkbahar dönemi su stokları için belirleyici olsa da durum pek iç açıcı görünmüyor.

Kuraklığın ana sebebi: Düzensiz yağışlar

BRGM Su Bilimcisi Violaine Bault, "Toprak katmanı hala çok kuru ve bitkiler kış uykusu durumuna girmiş değil" diyerek suyun, derinlere inmesi için toprağın üst katmanını geçmekte zorlandığını bildirdi.

Fransa'nın uluslararası radyosu RFI'nin haberine göre "Bu, Fransa'nın bazı bölgelerinde, yer altı suyunun endişe verici seviyede olduğu anlamına geliyor" diye konuşan Bault, kış ve ilkbahar sezonlarında iyi bir yağış olması gerektiğini belirtti. Bault, orantısız iklim değişikliği sebebiyle gelecek dönemde ülkenin düzensiz bir yağış dönemine maruz kalacağı uyarısını yaptı.

Toprağın su depolamasının giderek güçleştiğine dikkat çeken Bault, Tarım Bakanlığı'nın su havzaları kurarak geçici çözümler üretmeye çalıştığını ama bu suyun kullanım alanının sınırlı olacağını söyledi.

30 yıl içinde yazlar aşırı sıcak geçecek

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), ağustos raporunda, ülkede 2050'ye kadar yaz aylarında 16 ila 29 gün normalin üstünde sıcak geçeceği ifade edilmişti. Nüfusun yüzde 80'ini kapsayan bölgelerde iklim değişikliğine bağlı olarak gelecek 30 yılda yazların anormal derecede sıcak geçeceği ve bunaltıcı bir hal alacağı belirtilmişti.

IFRC ve BM uyardı! Aşırı sıcaklar daha ölümcül olabilir

 

Kuraklığın boyutu dehşet verici! Her 36 saniyede bir kişi ölebilir

 

Tarihindeki en şiddetli kuraklık! Kıtlık kapıda

 

ABD'de son bin 200 yılın en kötüsü: Mega kuraklık!

 

Fransa'da kuraklık patates hasadını da vurdu

 

Avrupa kuraklık ile karşı karşıya

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER