G-20 Liderler Zirvesi başladı

Bu yıl Endonezya'da yürütülen G20'nin Liderler Zirvesi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Apurva Kempinski'deki liderleri karşılama töreniyle başladı. Zirve "Birlikte Toparlanma Daha Güçlü Toparlanma" ana temasıyla 15-16 Kasım'da Bali'nin güneyinde yer alan Nusa Dua Yarımad.

G-20 Liderler Zirvesi başladı


Bu yıl Endonezya'da yürütülen G20'nin Liderler Zirvesi, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun Apurva Kempinski'deki liderleri karşılama töreniyle başladı.

Zirve "Birlikte Toparlanma Daha Güçlü Toparlanma" ana temasıyla 15-16 Kasım'da Bali'nin güneyinde yer alan Nusa Dua Yarımadası'nda düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirveye, G20'yi oluşturan Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği (AB) liderleri de katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise zirveye katılmaması dolayısıyla Rusya'yı zirvede Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 Zirvesi'nin gündeminde, küresel sağlık mimarisi, sürdürülebilir enerji dönüşümü ve dijital dönüşüm konuları yer alıyor.

Zirve önemli gelişmeleri barındırıyor

Rusya-Ukrayna savaşı, enerji, enflasyon ve iklim krizlerinin aynı anda yaşandığı bir dönemde gerçekleşen zirve, önemli gelişmelere sahne oluyor.

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlığından beri ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le bire bir temasta bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de dünkü basın toplantısında açıkladığı üzere, bugün Lavrov ile bir toplantı yapacağını bildirdi.

Zirvede önce açılış konuşmaları yapılacak olup, konuşmalar sonrasında toplantılar ve bire bir görüşmeler başlayacak.

Heyetlerin 19 Kasım'da sona ereceği bilinen tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına konusunda da görüşmelerde bulunması öngörülüyor.

G20'nin 2022 ev sahibi Endonezya, Adil Enerji Dönüşümü Ortaklığı programını açıklayacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER