G20'de Şi-Trudeau gerilimi

Endonezya'nın ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin son gününde Çin Devlet Başkanı Şi ile Kanada Başbakanı Trudeau arasında yaşanan gergin anlar kameralara yansıdı. İki ülke lideri zirvenin kapanışındaki resepsiyonda ayak üstü tartıştı. ''Her şey gazeteye sızdırıldı'.

G20'de Şi-Trudeau gerilimi

Endonezya'nın ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin son gününde Çin Devlet Başkanı Şi ile Kanada Başbakanı Trudeau arasında yaşanan gergin anlar kameralara yansıdı. 

İki ülke lideri zirvenin kapanışındaki resepsiyonda ayak üstü tartıştı.

''Her şey gazeteye sızdırıldı''


İddiaya göre Çin Devlet Başkanı Şi, Kanada Başbakanı Trudeau ile zirvede yaptıkları görüşmenin medyaya yansımasına, "Konuştuğumuz her şey gazeteye sızdırılmış, bu doğru değil, böyle diyalog olmaz" diyerek  tepki gösterdi.


Trudeau ise Şi'nin bu yaklaşımını samimiyetsiz bulduğunu dile getirerek yanıt verdi:

"Biz Kanada'da açık, özgür ve dürüst diyaloğa inanıyoruz ve bunu sürdürmeyi istiyoruz. Umarım yapıcı şekilde birlikte çalışmayı sürdürürüz fakat anlaşamadığımız noktalar olacaktır" ifadesini kullandı.


Şi ise Başbakan Trudeau'ya, "O halde önce koşulları oluşturalım" diyerek konuşmayı noktaladı. Gergin oldukları anlaşılan iki lider konuşmanın ardından el sıkışarak ayrıldı.


Kanada yönetiminin, Çin ile önceki gün yapılan görüşmede, Çin'in ülkede demokratik süreci etkilemeye yönelik faaliyetlerinden duyduğu endişeleri dile getirdiği bildirilmişti.

Çin-Kanada gerilimi


Kanada istihbaratı, Ocak ayında yapılan toplantıda, Çin'in 2019'daki federal parlamento seçimlerini etkilemek eylemlerinde bulunduğu iddialarını dillendirmişti. Kanada medyasındaki haberlerde, Pekin yönetiminin, parlamento seçimindeki bazı adayları örtülü bir ağ ile finanse ettiği iddiaları konuşulmuştu.


Gergin diyalog, Kanada polisinin dün Kanada'nın en büyük elektrik üreticisi Hydro-Quebec şirketinde çalışan Çinli bir araştırmacıyı ticari sırları çalmaya çalıştığı iddiasıyla gözaltına almasıyla geldi.


Huawei Mali İşler Direktörü Mıng Vancou'nun, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver kentinde tutuklanması, Çin-Kanada ilişkilerinde gerilim yaratmıştı.


Çin de Mıng'ın gözaltına alınmasına karşılık, Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile iş insanı Michael Spavor'u "Çin'in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle gözaltına almıştı.


ABD ve Kanada ile Çin arasında politik gerilime dönüşen dava sürecinde Mıng, üç yıla yakın adli gözetim altında tutulduktan sonra 25 Eylül 2021'de Çin'e dönüşünde 'kahraman' gibi karşılanmıştı.


Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, G20 liderler zirvesinde yaptığı açılış konuşmasında dünya liderlerine küresel ekonomiyi düzeltmek için adımların birlikte atılması konusunda çağrı yaptı. 

Almanya'nın yeni Çin strateji belgesi sızdırıldı

 

ABD: Çin'in Tayvan'a saldırması stratejik hata olur

 

Sunak, Çin Devlet Başkanı Şi ile sürpriz toplantı yapacak

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER