Gaz arzının tamamen kesildiği senaryoya hazırlanıyoruz

Fransız enerji iletim firması Engie, Gazprom'un iki şirket arasındaki sözleşmede yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle sağladığı gaz miktarını düşüreceğini açıklarken Rusya'nın bakım nedeniyle 3 günlüğüne ara vereceği gaz akışını tekrar başlatmayacağına dair endişeler.

Gaz arzının tamamen kesildiği senaryoya hazırlanıyoruz

Fransız enerji iletim firması Engie, Gazprom'un iki şirket arasındaki sözleşmede yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle sağladığı gaz miktarını düşüreceğini açıklarken Rusya'nın bakım nedeniyle 3 günlüğüne ara vereceği gaz akışını tekrar başlatmayacağına dair endişeler artıyor.

Avrupa’da Gazprom’un daha önce açıkladığı 31 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Kuzey Akım Boru Hattı’nı bakım nedeniyle kapatılmasının yarattığı baskı sürerken Rusya’nın halihazırda yüzde 20 kapasite ile çalıştırdığı hattın hiç açılmayacağına dair endişeler artıyor.

Engie’den yapılan açıklamada iki şirket arasında yaşanan anlaşmazlığın ayrıntılarına yer verilmedi.

Morningstar analistlerine göre Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte Gazprom’dan sağlanan gaz bir önceki yıla göre yüzde 20 seviyelerinde gerçekleşerek aylık 1,5 teravat/saat’e düşerken bu rakamın 2021 yılında 121 teravat/saat olarak gerçekleşmişti.

"Kendimizi en kötü durum senaryosuna hazırlamalıyız"

Bloomberght'te yer alan habere göre, Fransa Dönüşüm Geçiş Bakanı Agnes Pannier-Runacher , France Inter radyosunu yaptığı açıklamada, “Rusya’nın doğalgazı bariz bir şekilde silah olarak kullanıyor ve biz kendimizi arzın tamamen kesildiği bir en kötü durum senaryosuna hazırlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Engie’nin kendini korumak için harekete geçtiği vurgulanan açıklamada , “Engie müşterilerine yükümlülüklerini yerine getirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan gaz miktarını halihazırda sağlamış bulunmaktadır. Öte yandan Gazprom’un gaz tedarikini kısmasından kaynaklanabilecek finansal ve fiziksel zararları önlemek adına gerekli önlemler alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

Rusya’dan gaz tedarikinde yaşanan azalma ve bozulmalar Avrupa’da gaz fiyatlarının hızla yükselmesine neden olmuş ve hükümetlerin alternatif tedarik kaynakları için rekabete girmesine neden olmuştu.

Enerji üretimi 30 yılın en düşüğünde

Fransa’da ise ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 70’ini sağlayan nükleer reaktörlerine bazılarının bakıma girmesi veya çalışamaması nedeniyle enerji üretimi 30 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Başbakan Elisabeth Borne Pazartesi günü yaptığı açıklamada Fransız şirketlerine enerji tasarrufu planları hazırlamaları çağrısında bulunmuş ve ülkede dağıtım sınırlaması yaşanması durumunda ilk sorunu kendilerinin yaşayacağı uyarısında bulunmuştu.

Engie de Pazartesi günü yaptığı açıklamada orta vadede Cezayirli Sonatrach firmasından tedarik ettiği gazı artırmak için görüşmeler gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Fransa'da kuraklık patates hasadını da vurdu

 

Fransa'da talaş ile ısınma dönemi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER