Georgieva: Suudi Arabistan, küresel ekonomi için parlak bir nokta haline geldi

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, İsviçre'nin Davos kentinde "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu. Ülkesinin petrol piyasalarındaki ihtiyacı karşılamak gibi çeşitli konularda uluslararası alanda istikrarı art.

Georgieva: Suudi Arabistan, küresel ekonomi için parlak bir nokta haline geldi

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, İsviçre'nin Davos kentinde "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu.

Ülkesinin petrol piyasalarındaki ihtiyacı karşılamak gibi çeşitli konularda uluslararası alanda istikrarı artırmaya yönelik adımlar attığını anlatan Cedan, dünyada yaşanan enflasyona değindi.

"Muhtemelen gelecek yıl enflasyon bu kadar yüksek olmayacak." diyen Cedan, 2021'in ortalarından bu yana uluslararası çapta tüketici fiyatlarında artışa neden olan küresel enflasyonu tahmin ederek önlem aldıklarını söyledi.

Cedan, Suudi Arabistan hükümeti ve Merkez Bankasının aldığı kararlar sayesinde ülkedeki temel tüketim maddesi fiyatlarını yönetebildiğini ve o dönem diğer ülkelere nazaran daha ılımlı bir enflasyon oranı açıklandığını dile getirdi.

"Küresel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynuyor" 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva da Suudi Arabistan ekonomisinin konuşulduğu bir oturumda, Suudi Arabistan'ın küresel enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rolü olduğunu kaydetti.

Georgieva, Suudi Arabistan'ın petrole olan bağımlılığını azaltma, ekonomisini çeşitlendirme ile sağlık, eğitim ve turizm gibi kamu hizmet sektörlerini geliştirme planını uygulamasından duyduğu memnuniyeti aktardı.

IMF Başkanı, Suudi Arabistan için, "Küresel ekonomi için parlak bir nokta haline geldi." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan resmi verilerine göre, geçen aralık ayında yüzde 3,3 açıklanan enflasyon, 2022'de yüzde 2,5 olarak kaydedildi.

Günlük yaklaşık 11 milyon varil ile dünyanın en büyük ikinci ham petrol üreticisi Suudi Arabistan, aynı zamanda günlük 7,5 milyon varil ile dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Suudi Arabistan'dan yeni yatırım fonu

 

Suudi Arabistan'dan petrol çıkışı: Vergi düşünceleri bencillik

 

Suudi Arabistan'dan yeni yatırım yasası planı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER