Gökbilimciler İlk Kez Güneş Sistemi Dışından Gelen Bir Radyo Dalgası Yakaladı

Bilim insanları, Hollanda’daki radyo teleskobu Low Frequency Array’i kullanarak Tau Boötes sisteminden yayılan radyo dalgası patlamalarını tespit etti.

Gökbilimciler İlk Kez Güneş Sistemi Dışından Gelen Bir Radyo Dalgası Yakaladı

Bilim insanları, Hollanda’daki radyo teleskobu Low Frequency Array’i kullanarak Tau Boötes sisteminden yayılan radyo dalgası patlamalarını tespit etti. Bu sinyal, güneş sistemi dışında, bir ötegezegende tespit edilen ilk radyo dalgası emisyonu olabilir.

s-abe9665cc49a88225724c513c63baf61e2de90
Independent Türkçe'den Uğurcan Yıldız'ın aktardığına göre, Araştırmayı yöneten Cornell Üniversitesi’nden Jake D. Turner, emisyonun gezegenin kendisinden kaynaklandığını, radyo sinyalinin gücünü, polarizasyonun ve gezegenin manyetik alanını göz önünde bulundurunca kuramsal tahminlerle uyumlu olduğunu ifade etti.

"Onlarca ışık yılı uzaktaki yabancı dünyaları incelememiz için yeni bir yol sağlayabilir"

s-ce12b861cae9bdb1c872681a54714397081147
Araştırmanın yazarlarından Turner’in danışmanı Ray Jayawardhana, tespit hakkında şu ifadeleri kullandı:İleri gözlemlerle doğrulanırsa, bu radyo dalgası tespiti ötegezegenler konusunda yeni bir pencere açıp bize onlarca ışık yılı uzaktaki yabancı dünyaları incelememiz için yeni bir yol sağlayabilir.Turner’a göre, bir ötegezegenin manyetik alanını gözleyebilmek, gökbilimcilerin gezegenin iç ve atmosferik özellikleriyle yıldız ve gezegen etkileşimlerinin fiziğini çözmesini sağlayabilir.

"Muhtemel yaşanabilirliklere katkıda bulunabilir"

s-ab52dca09cc057ab51dd4deb24d75cc7acc3f5
Dünyanın manyetik alanı, onu güneş rüzgarı tehlikelerinden koruyarak gezegeni yaşanabilir kılıyor. Turner, bu durumun söz konusu gezegenler için de geçerli olabileceğini düşünüyor:Dünya benzeri ötegezgenlerin manyetik alanı, kendi atmosferlerini güneş rüzgarıyla kozmik ışınlardan ve gezegeni atmosferik kayıplardan koruyarak muhtemel yaşanabilirliklere katkıda bulunabilir.Phys.org'un aktardığına göre, iki yıl önce, Turner ve ekibi, Jüpiter’in radyo dalgası emisyonu imzasını incelemiş ve bunları, uzaktaki bir Jüpiter benzeri ötegezegenden gelecek muhtemel imzaları taklit edecek şekilde ayarlamıştı. Bu sonuçlar, 40 ila 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan ötegezegenlerdeki radyo dalgası emisyonlarını aramada birer örnek haline gelmişti.

"Bu tür bir tespitin neye benzediğini kendi Jüpiter’imizden öğrendik"

s-8d54bceb44019f1519dc294b19a8903ba745c1
Bilim insanları yeni araştırmada, 100 saatten fazla süredeki radyo dalgası gözlemlerini dikkatlice inceledikten sonra, umdukları sıcak Jüpiter imzasını Baotes takımyıldızındaki Tau Boötes’te bulabildi. Turner sözlerine şöyle devam etti:Bu tür bir tespitin neye benzediğini kendi Jüpiter’imizden öğrendik. Onu aramaya gittik ve bulduk.Öte yandan, söz konusu imza zayıf. Zira Turner, radyo dalgası sinyalinin geldiği gezegen konusunda bazı belirsizlikler bulunduğunu ve ileri gözlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.Turner ve ekibi, Tau Boötes’ten gelen sinyali takip etmek için çok sayıda radyo teleskobu kullanarak şimdiden bir seferberlik başlattı. Mersin' deki 'Gizemli Ev' Yeniden Hareketlendi: Kimliği Belirsiz Kişiler Mahalleliyi Tedirgin Ediyor - 23 Yıldır Şikayet Ediliyordu: Bangabandhu Şeyh Muciburrahman Bulvarı’nın Adı Değiştirildi - Fahrettin Koca: 'Aşı Sınıflara, Statüye Göre Değil, Bilime Göre Vurulacak'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER