'Google'ı Abdulhamid Buldu' Diyen Tarihçiden Ayasofya Çıkışı: 'Camide Fahişe Olur mu?'

Sakarya Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapan Ebubekir Sofuoğlu, Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini savundu.

'Google'ı Abdulhamid Buldu' Diyen Tarihçiden Ayasofya Çıkışı: 'Camide Fahişe Olur mu?'

Sakarya Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapan Ebubekir Sofuoğlu, Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini savundu. Sofuoğlu, "Camide fahişe olur mu? Fakat, ikonlar ortadan kaldırılmazsa Fatih'in emaneti Ayasofya, fahişe Zoe ile fahişenin sergilendiği dünyadaki ilk cami olacak." dedi.

s-19632d4c81d8ec0c2993d41670cadc033d86d7
Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılarak cami olarak ibadete açılması kararıyla birlikte, tarihi yapıdaki Hıristiyanlık ile ilgili ikon ve mozaiklerin varlığı tartışmaya açıldı. Bu konudaki son açıklamayı Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın Ayasofya'daki eserlerin perde sistemi ile kapatılacağını söyledi.

Detaylar için

Ayasofya'da İlk Cuma Hazırlığı: Mozaik ve Freskler Perde ile Kapatılacak -

"İkonları koruma saçmalığına bir son verin"

s-ced3c12bc52fa24682670cd2646e419d501c89
İmparatoriçe Zoe için ‘Fahişe’ diyen Sofuoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Camide Fahişe olur mu? Fakat, İKONLAR ortadan kaldırılmazsa Fatihin Emaneti Ayasofya, Fahişe ZOE ile Fahişenin sergilendiği Dünyadaki ilk cami olacak. Bu yönüyle emanetine saygısızlık yaptığımız Fatihin, ortadan kaldırdığı İKON yani PUTLARI koruma saçmalığına bir son verin artık.”

Paylaşımlarını sürdüren Sofuoğlu, "Onların putlarına secde mi edeceğiz şimdi" dedi.

'Google'ı Abdulhamid buldu' demişti

s-2a7fbb4ffffe932310b5306fd976ae19e8eaa2
Ayasofya çıkışı Sofuoğlu’nun ilk ilginç çıkışı değil. Sofuoğlu, daha önce de Sultan 2. Abdülhamid’in Google’ı bulduğunu iddia etmişti. Sofuoğlu, “Google’ı kullanan, ilk icat eden Sultan Abdülhamid Han’dır. Gidemiyor, ulaşım imkanları yok, gitse sorun olacak payitahtta. Ne yapıyor; fotoğrafını çektiriyor, izliyor. Oradan bir şey üretiyor. Google’ın ilk mucidi bu anlamda Sultan Abdülhamid Han’dır” demişti. Dersimiz Tarih: Profesör Ebubekir Sofuoğlu 'Google'ın Mucidi Abdülhamid Han'dır' Açıklaması ile Gündemde -

Zoe mozaiği nedir?

s-b05fdd78efc4802d8fb6fe2845b5786f388b13
Zoe Mozaiği, Hristiyanlık dünyası için oldukça önem arzediyor. Ayasofya’da bulunan mozaikte, İmparator IX. Konstantinos Monomakhos (1042- 1055) ve İmparatoriçe Zoe betimi yer alıyor. İmparatorun başının üzerinde, “Romalıların İnançlı Hükümdarı, Tanrının İsa’sının Kulu Konstantinos Monomakhos” yazıyor. İmparatoriçe’nin başının üzerinde ise “Çok Dindar Agusta Zoe” yazıyor. Ortada bulunan ‘kainatın hâkimi (Pantokrator)’ Hz. İsa’nın başının iki tarafında ise Jesus Khristos adının kısaltılmış harflerini içeren IC ve XC monogramları bulunuyor. Mozaik 11. yüzyılda yapılmıştı.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER