Hol kampında 79 çocuk öldü

Uluslararası insani yardım kuruluşu olan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki Hol kampındaki şiddet ve çocuk ölümlerine dikkat çekti.

Hol kampında 79 çocuk öldü

Uluslararası insani yardım kuruluşu olan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki Hol kampındaki şiddet ve çocuk ölümlerine dikkat çekti. Kuruluşun Suriye'deki operasyonlarından sorumlusu Martine Flokstra, kamp için açık hava cezaevi benzetmesinde bulundu.


MSF, 7 Ekim'de yayımladığı "İki ateş kıskacında: Tehlike ve umutsuzluk arasında Suriye'nin Hol kampı" başlıklı raporda, Suriye'nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolündeki Hol kampında çoğunluğu çocuklardan oluşan 50 bin kişinin maruz bırakıldığı kötü koşulları gözler önüne serdi.

Raporda, acil tedavi bekleyen ölen 2 çocuğun ölümünün kamptaki pek çok trajik vakadan biri olduğu ve bunun da yaşanan zulme tanıklık etmek demek olduğu kaydedildi.

O kampta 79 çocuk öldü

Raporda, kampta 79 çocuğun öldüğü; 2021'de ölenlerin yüzde 35'inin 16 yaşından küçük olduğu ve kampın tehlikeli ve sağlıksız bir yer olduğuna vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca, DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu üyelerinin, Hol ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer gözaltı merkezlerinde vatandaşları bulunan ülkelerin görevlerini yerine getirmedikleri belirtilirken, üye ve devletlere çözüm bulma çağrısı da yapıldı.

"Aksine, süreci ertelediler ya da vatandaşlarını tamamen ülkelerine geri getirmeyi reddettiler, bazı durumlarda onları vatandaşlıktan çıkaracak kadar ileri giderek onları vatansız hale getirdiler"

Açık hava cezaevi benzetmesi

MSF'in Suriye'deki operasyonlarından sorumlu Martine Flokstra, söz konusu kampta uzun süre tıbbi yardım gelmediği için ölen çocuklara ek olarak annelerinden henüz 11 yaşındayken koparılan ve bir daha haber alınamayan çocuklar olduğunu da aktardı.

Flokstra, Hol kampında tıbbi yardıma ulaşabildiklerinde çocukların tek başlarına ve silahlı kişilerce kampa 1 saatlik mesafedeki hastaneye götürüldüğünü de anlattı.

Nüfusun büyük kısmını çocukların oluşturduğu Hol kampını, "açık hava cezaevine" benzeten Flokstra, o çocukların çocukluğunu yaşayamadığına, şiddet ve sömürüye mahkum edildiklerine dikkat çekti.

Flokstra, Hol kampında tutukluluk süresi uzadıkça durumun kötüleştiğini, yaklaşık 4 yıldır 50 bin kişinin barınmasına rağmen kampın kapatılmasına yönelik çabaların beyhude olduğunu da söyleyerek, "Bu keyfi ve sınırsız tutukluluğu sona erdirmek için hala uzun vadeli alternatif çözümler bulunmamakta." dedi. 

Filistin: İsrail, seçim kampanyalarını Filistinli kanıyla finanse ediyor

 

Esed rejimi çadır kampa saldırdı: 6 ölü, 75 yaralı

 

BM: Finlandiya, Hol Kampı'nda tutulan çocukların haklarını ihlal etti

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER