İçeriklere Ulaşım Engellendi: YouTube’da Çocuklara Pedofiliyi Normalleştiren Kanallar Hakkında Bakanlık Harekete Geçti

Video paylaşım platformu YouTube’da çocuklara karşın kan donduran başlıklar ve içerikler içeren videoların dolaşımda olduğu ve milyonlarca çocuk göre izlendiği ortaya çıktı.

İçeriklere Ulaşım Engellendi: YouTube’da Çocuklara Pedofiliyi Normalleştiren Kanallar Hakkında Bakanlık Harekete Geçti

Video paylaşım platformu YouTube’da çocuklara karşın kan donduran başlıklar ve içerikler içeren videoların dolaşımda olduğu ve milyonlarca çocuk göre izlendiği ortaya çıktı. Sosyal medyada gündem olan olay sonrası Aile Bakanlığı 4 hesapla ilgili savcılığa başvurdu. Veri Teknolojileri ve İletişim Kurumu ise içeriklere ulaşımı engelledi.

s-ad0b77a8bfdd28d5a5945c467dd03d0972ec95
Özgürlük gazetesinden Ece Çelik'in haberine tarafından, Sosyal medyada ‘çocuk istismarı YouTube’da hashtag’i ile gündem olan ve büyük tepkiye yol açan YouTube kanalları Aile, Egzersiz ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık ‘Hakiki Hikâyeler’, ‘Hikâyem Bitmedi’, ‘İşte Benim Hikâyem’ ve ‘Hayatın Penceresi’ adını içeren dört hesapla ilgili YouTube yönetimi ve ilgili makamlarla iletişime geçerek savcılığa başvuruda bulundu.

"Aileler çocuklarının izledikleri içerikleri teftiş etsin"

s-959557b6fdc74b2de72392b1678c20f686b703
Aile Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, “Gündem olan YouTube kanalında bulunan içeriklerde aile ve toplum yapımızı bozan genel etik kurallarına tutarsız ve çocuk cinsel istismarı içeren ifadelerin yer aldığı tespit edilmiştir. (...) Bakanlık olarak erişimin engellenmesi için YouTube ve ilgili kurumlar ile iletişime geçilmiş ve savcılığa başvuruda bulunulmuştur” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada ailelerin çocuklarının izlediği her içeriği her alanda takip etmesinin önemi vurgulandı.

Açıklamanın ardındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) devreye girerek zararlı içeriklerin izlenmesini engelledi.

s-eb7c3045efa0cfddd72c1373eebf7d65b9500a
Emniyet Genel Müdürlüğü kadar (EGM) ise sosyal medyada ‘genel etik kurallarına’ aykırı yayınlama yapan kanalların birçoğunun kapatıldığı, suç teşkil ettiği değerlendirilen içeriklerin de kaldırıldığı açıklandı.

"Çocuklara yapılan her türlü cinsel davranış, çocukların cinsel istismarı suçunu oluşturacaktır"

s-1acd695d550f040b170b2faeff42e4ef2a084d
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Avukat Umur Yıldırım ise videoların çocuğun cinsel istismarı’, ‘suçu ve suçluyu övme suçu’ kapsamlarına girdiğini söyleyerek şöyle konuştu:
"Videolar, TCK103 ve 215’inci maddelere kadar ‘çocuğun cinsel istismarı’, ‘suçu ve suçluyu övme suçu’na karoser vermektedir. Şöyle ancak, herhangi bir fiziki temas aranmaksızın, çocuklara yapılan her türlü cinsel tutum, çocukların cinsel istismarı suçunu oluşturacaktır. Zira, işlenmiş bir suçun alenen övülmesi, örneğin; gazetede yazı yazarak, sosyal medyadan paylaşarak, veya YouTube gibi bir video izleme kanalından paylaşılarak bildiri edilmesi biçiminde icra edilebileceği kabul edilmektedir. Bu sebeple ilgili videolar iki suçun unsurlarını da barındırmaktadır."

Geçtiğimiz günlerde YouTube'da çocuk istismarı sınırlarına giren konuları taşıyan canlandırma filmlerin yayınlandığı ortaya çıkmıştı

İntihar Oyunu Momo’nun Gerisinde YouTube’da Çocukları Amaç Bölge ve Pedofiliyi Normalleştiren Yeni Tehlikeye Dikkat! Herkes 300 bin ila 4 milyon izlenme oranlarına sahip videolar “Annem kapıyı çalmadan girdi, üvey babamla beni gördü” gibi başlıklar taşıyordu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER