İhtiyaç fazlası GES elektriği ücretsiz dağıtılacak

Mayıs 2019’da yayımlanan bir yönetmelikle sanayicilerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kendi fabrika alanında lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) kurması özendirildi.

İhtiyaç fazlası GES elektriği ücretsiz dağıtılacak

Mayıs 2019’da yayımlanan bir yönetmelikle sanayicilerin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kendi fabrika alanında lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) kurması özendirildi. Firmalara, kendi ihtiyacının üzerinde kapasitede GES kurma ve ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını sisteme satma hakkı tanındı. Tanınan bu hak ile birlikte firmalar özendirilerek GES yatırımlarında artış sağlanması amaçlandı. Ancak yeni bir düzenleme ile tüketim fazlası enerjinin ücretsiz bir şekilde sisteme verilmesi hükmü getirildi.

Konuyla ilgili eleştirilerde bulunan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, düzenlemenin haksız olduğunu ve yatırımcıyı zarara uğratacağına vurgu yaptı. Özdebir açıklamasında, bu durumun GES yatırımlarının önünü keseceğini belirtti. Dünya gaztesinden Mehmet KAYA'nın konuyla ilgili haberi şu şekilde:

EPDK’nın itirazlara rağmen taslağın değiştirilmesine sıcak bakmadığı öğrenildi. EPDK yetkilileri de isimsiz olarak Özdebir’in eleştirilerine yanıt verdi. Bazı sanayicilerin uygulamayı istismar ettiğini, hayvancılık, sulama gibi yatırımlar için elektrik üretim tesisi kurulduğunu ancak bu faaliyetin yürütülmeyerek sadece elektrik satışının yapıldığını belirten yetkililer, yönetmelik değişikliğiyle beyan yerine sayaçlar üzerinden denetim imkanı sağlandığını ayrıca fazla elektriğin vatandaşlara ücretsiz dağıtımının sağlanacağını belirttiler.

Bu ücretsiz dağıtım, belirli bir dönem ya da zaman diliminde “bedava” elektrik kullanmak anlamına gelmiyor. Toplam maliyette azalma anlamına geliyor. Bu durum zam ihtiyacını azaltacak ya da zam yapılmasının önüne geçilecek. Sanayicilerin yeni durumda gerçek faaliyet alanına dönmesinin istendiği belirtildi.

GES yatırımı yapmış sanayiciler kendilerine ayrılan kapasiteyi tüketim ihtiyacı olan bir başka işletmeye de devredebilecek. Bu arada, Mayıs 2019’dan, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar geçen sürede sisteme verilen elektrikler için ödenen bedellerin geri alınmayacağı kaydedildi.

Türkiye güneş enerjisi kurulu gücünde Avrupa'da 8.sırada

13 şirkete EPDK'dan lisans!

EPDK'den yeni karar

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER