İlber Ortaylı'dan Galata Kulesi'ndeki Restorasyon İçin 'Vandallık' Benzetmesi

İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi’ndeki 'restorasyon' çalışmasına bir tepki de Prof.

İlber Ortaylı'dan Galata Kulesi'ndeki Restorasyon İçin 'Vandallık' Benzetmesi

İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi’ndeki 'restorasyon' çalışmasına bir tepki de Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi. Ortaylı ortaya çıkan manzara için 'vandalca' dedi. s-b8ff037988e477ad8e65e1873d7d2998640850
Galata Kulesi’nde gerçekleştirilen ‘restorasyon’ çalışmalarına tepkiler devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Galata Kulesi’nde tepki çeken ‘restorasyon çalışmaları’nı tarihçi yazar İlber Ortaylı, mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Akademisyen Dr. Sercan Sağlam’a sordu.

"İki metre yer kazanmak için orayı kazıyorlar"

s-43406ca7a0914657992d8e4d54fd737f9f2587
Ortaylı, şunları kaydetti: “Kontrol yok. Birine bir yeri terk ettiğin zaman sayımı yapılmıyor, inşaat kontrol edilmiyor. Müteahhit de kendi kolayını yapıyor. İki metre yer kazanmak için orayı kazıyor. Çok vandalcaydı manzara. Biz orada ne yapıldığını bilmiyoruz ki. Avrupa’da böyle şeyler şehrin dikkatine, onayına sunulur. Burada öyle bir şey yok. Birileri karar veriyor, bir şeyler yapıyorlar. Anıtlar Kurulu’nun verdiği karar bile tatbik edilirken doğru dürüst bir kontrol yok o bakımdan bu kontrole alışmak zorundayız. Çünkü bunlar çok nadir eserler, başka binaya benzemez.” Ahunbay “Tarihi eserlere çok hassas yaklaşmak gerekiyor. Çünkü onlar geri getirilemeyecek değerlerdir” ifadelerini kullanırken Sağlam ise “Oluşacak titreşimler, orijinal yapıya kuvvetle muhtemel zarar verir” şeklinde yorumda bulundu.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?Ne olmuştu? İstanbul'un sembol yapılarından olan Galata Kulesi‘ndeki restorasyon çalışmalarına ait görüntüler sosyal medyaya yansıyanca büyük tepki toplamıştı.

Detaylar için

İBB'nin Himayesinden Alınmıştı: Galata Kulesi'nde Skandal 'Restorasyon' Görüntüleri -

İBB Sözcüsü Murat Ongun, görüntüler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı: Firmaya yaptırım uygulanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da “yıkılan kısımların sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlar” olduğunu söyleyerek, yıkımda kullanılan yöntemler konusunda ilgili firmaya yaptırım uygulanacağını belirtti.

Detaylar için

Bakan Ersoy'dan Galata Kulesi Savunması: 'Yapılan İşlem Doğru Ama Hiltinin Kullanılması Yanlış' -

İBB'den Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi

s-6b07fc5c2f0391211636047e43bcd2d48b99d1
528 yılında inşa edilen Galata Kulesi, 2013 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmişti.Kulenin mülkiyeti 13 Mayıs 2019’da İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilmişti.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER