İngiliz bakanın Tayvan planına Çin'den sert tepki

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Hands, 25'inci Birleşik Krallık-Tayvan Ticaret Görüşmeleri kapsamında Tayvan'a iki günlük ziyaret düzenleyeceği. Hands'in Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve Ticaret Başmüzakerecisi John Deng ve Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua ile görüşeceği aç

İngiliz bakanın Tayvan planına Çin'den sert tepki

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Hands, 25'inci Birleşik Krallık-Tayvan Ticaret Görüşmeleri kapsamında Tayvan'a iki günlük ziyaret düzenleyeceği.

Hands'in Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve Ticaret Başmüzakerecisi John Deng ve Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua ile görüşeceği açıklandı. 

Hands açıklamasında, "Kişisel olarak Tayvan'ı ziyaretim Birleşik Krallık'ın Tayvan'la ticaret bağlarını teşvik taahhüdünün açık bir işareti. Birleşik Krallık gibi Tayvan da kurallar temelindeki küresel ticaret sistemine dayanan serbest ve adil ticaretin savunucularından biri" dedi.


Ancak ziyaret öncesi bu açıklamalar, Pekin yönetimi tarafından öfkeyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Çin'in diplomatik bağları olan İngiltere ile Tayvan arasında yapılacak her türlü resmi değiş-tokuşa kesin biçimde karşı durduklarını belirtti.

Sözcü "İngiliz tarafına Tayvan'la her türlü resmi değiş-tokuşu durdurması ve Tayvan'ın bağımsızlığı için ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal göndermeyi kesmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İngiltere-Tayvan ilişkileri


Tayvan, İngiltere'yi demokratik ortağı sayıyor.

Ayrıca Çin'in geçtiğimiz günlerde Tayvan Boğazı'ndaki savaş oyunlarına karşı Londra'nın kaygılarını bildirmesinden cesaret alarak, uluslararası örgütlere üyeliği için destek bulabilmeyi umuyor. Tayvan'ın birçok uluslararası örgüte üyeliği Çin'in itirazları nedeniyle engelleniyor.

İngiltere ise, Tayvan gibi Trans-Pasifik Ortaklık için Kapsayıcı ve Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması'na (CPTPP) katılmayı hedefliyor. Anlaşmanın üyeleri, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılan ve yeni ticari ilişkiler arayışında olan İngiltere'nin başvuru yapabilmesi konusunda şubat ayında anlaşmıştı. 

İngiltere'nin Tayvan'la resmi diplomatik bağları bulunmamasına karşın, iki ülke yakın ekonomik ve gayri resmi ilişkilere sahip. İngiltere'nin ayrıca Taipei'de resmi olmasa da fiili elçiliği bulunuyor.

Batılı milletvekil ve yetkililerin son dönemde Tayvan'a yaptıkları ziyaretleri Pekin'in güçlü itirazlarına rağmen arttırması bölgede gerginliğe neden oluyor. Çin, Tayvan'ı kendi toprağının parçası olarak görüyor ve ayrı bir ülke muamelesini ima eden her türlü adıma sert tepki veriyor.

En son ağustos ayında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyareti gerginliği yükseltmişti. 

Tayvan: Çin, Ada çevresinde askeri faaliyetlerini sürdürüyor

 

ABD'nin Tayvan açıklamalarına Çin tepki gösterdi

 

Biden: Çin'in saldırması halinde Amerikan askerleri Tayvan'ı savunacak

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER