Intermittent Fasting Nedir, Nasıl Uygulanır?

Intermittent Fasting Nedir, Nasıl Uygulanır?

Intermittent fasting, dilimize uyarlandığında aralıklı oruç anlamına geliyor. Aralıklı oruç diye adlandırılmasının nedeni bu diyeti uygulayan kişinin günün belirlenen saat aralıklarında sıvı tüketimi hariç tamamen aç kalıyor olması. Yaklaşık 70-80 yıl öncesinden günümüze kadar uzanan bu diyet uygulaması, özellikle kilo verirken kas ve su kaybı yaşamak istemeyenler için bir kurtarıcı niteliğinde.

Intermittent Fasting Nedir?

Öncelikle intermittent fasting nedir, sorusuna cevap verelim. Bu diyet programı; belirli aralıklar belirlenerek gün içindeki öğünleri atlama, kimi durumlarda ise gün boyunca aç kalarak alınan kalori ile harcanan kalori arasında bir denge oluşturma uygulamasıdır. Kilo alımının başlıca sebeplerinden biri vücudun alınan şekeri glikojen olarak depolaması ve glikojen depolarını yakmak ile uğraşırken yağ yakmayı unutmasıdır. Intermittent fasting diyeti ise uygulanan aralıklı beslenme programı sayesinde metabolizmanın eğilim gösterdiği işleyişi tersine çevirir ve vücudun yağ yakmasını sağlar.

Intermittent fasting için özelleştirilmiş birçok farklı program uygulanabilir. Yine de intermittent fasting yapanlar arasında çoğunlukla öne çıkan bir metot bulunuyor. Bu metot intermittent fasting 16/8 metodu olarak adlandırılır.

Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?

Intermittent fasting 16/8 metodu, gün içinde kişinin yemek yediği sürenin yemediği süreden az olmasını amaçlayan bir programdır. Belirli aralıklar belirlenerek kişi uzun saat aralıklarında yemek yemeyerek aç bırakılmaktadır. Genel olarak tercih edilen zaman aralıkları ve çokça tercih edilen intermittent fasting örnek menü listesi şu şekilde:

08.00-12.00 arası: Hiçbir şey yememek gerekiyor ama şekersiz kahve, şekersiz çay, su ve soda gibi içecekler serbest.

12.00-13.00 arası: Burada amaç kahvaltı öğününü atlamak ya da sağlıklı bir kahvaltı yapmak. Çok fazla olmamakla birlikte peynir, zeytin, domates, salatalık ya da haşlanmış yumurta yiyebilirsin. Ekmek kullanacaksan mutlaka tam buğday ya da çavdar ekmeği gibi bol lif içeren ekmekleri seçmelisin. Tercihen gün boyunca daha tok hissetmek adına 1-2 kaşık yulaf kepeği eklenerek hazırlanmış bir omlet de tüketebilirsin.

16.00-17.00 arası: Yoğurt, çiğ badem, ceviz gibi sağlıklı kuruyemişlerden ya da muz, greyfurt, portakal gibi mevsimine uygun meyveler gibi sağlıklı aperatif yiyeceklerden faydalanabilirsin. Gün içinde de en az 2-3 litre olmak kaydı ile su içmeyi unutmamalısın.

19.00-20.00 arası: Mutlaka menüde sebze yemekleri ve yeşillik olmalı. Hazırlandığın mevsimine uygun sebze ve yeşilliklerin yanına kontrollü miktarlarda az yağlı olmak koşuluyla ızgara da hazırlanmış tavuk ve kırmızı et ekleyebilirsin.

Gün içinde olabildiğince hareket etmeyi, yürümeyi ve aktif olmayı da unutmamalısın! Intermittent fasting, genelde ne zaman yemek yenmesi konusuyla ilgilense de ne yediğin önemli. Kendine uygun doğru beslenme programını oluşturarak öğün saatlerini belirleyebilirsin.

Başarmak Çok Kolay!

Intermittent Fasting üzerine tüm bu söylenenleri uygulamak sana zor geliyor olabilir. İradenden emin olamıyor, yapamayacağını düşünüyor olabilirsin. Öncelikle kendine güven! Çünkü senin için her şeyi düşünen, planlayan, öğün saatlerini ve besin içeriklerini hazırlamış bir programla hayalindeki bedene ulaşman mümkün. Uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan Juico'nun haftalık diyet programı ile aralıklı oruç saatlerine uygun bir beş gün geçirerek işe başlayabilirsin. Aynı şekilde haftalık ya da aylık olarak tasarlanmış intermittent fasting diyet paketlerinden de faydalanabilirsin.

Günlük beslenme listesi ve protein oranları diyetisyenler tarafından hazırlanan ve doğal yiyecek ve içeceklerden oluşan Juico haftalık diyet paketi, destek paketi ve tanışma paketi için Juico web sitesini inceleyebilirsin. Juico salatalar, sebze çorbaları, sağlıklı atıştırmalıklar ile beraber besin değeri yüksek içecekleri sunuyor. Hayal ettiğin kiloya ulaşmanı da sana yardımcı olacak beslenme düzenine böylelikle zahmetsizce sahip olabiliyorsun. Harekete geç yeter!

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2021, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER