İsrail'den Amerikan şirkete yeşil ışık!

İsrail Enerji Bakanlığı, Akdeniz'deki Kariş gaz sahasında üretimin başlaması için Amerikan Energean Şirketi'ne yeşil ışık yaktı. İsrail resmi yayın kurumu KAN'ın haberine göre, Enerji Bakanlığı, Energean'a Kariş'te üretim için onay vererek en kısa sürede üretimin başlam.

İsrail'den Amerikan şirkete yeşil ışık!

İsrail Enerji Bakanlığı, Akdeniz'deki Kariş gaz sahasında üretimin başlaması için Amerikan Energean Şirketi'ne yeşil ışık yaktı.


İsrail resmi yayın kurumu KAN'ın haberine göre, Enerji Bakanlığı, Energean'a Kariş'te üretim için onay vererek en kısa sürede üretimin başlamasını istiyor.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesi ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşması için ''Perşembe günü Lübnan ile tarihi bir anlaşma imzalayacağız. İsrail yakın gelecekte Avrupa'nın ana gaz tedarikçisi olacak" dedi.


Ayrıca Twitter hesabından da bir paylaşım yapan Lapid, Kariş sahasından doğalgaz üretiminin İsrail'de enerji istikrarını güçlendireceğini ve enerji ihraç eden ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştıracağını ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını kaydetti


Lapid ayrıca orta ve uzun vadede yeşil ve yenilenebilir enerjiye çözümler bulmak için çalışmak gerektiğini vurguladı.


İsrail - Lübnan deniz sınırı anlaşmazlığı


İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunmaktadır.
İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan 3'ünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde bulunduğunu söylerken;

Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.


ABD ara buluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurduktan sonra hız kazanmıştı.
İsrail Başbakanı Lapid, 11 Ekim'de, Lübnan'la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde ABD'nin gönderdiği son anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı. 

Lübnan'daki "Akdeniz Araştırma 1" gemisi yurda döndü

 

Lübnan'dan ''İsrail deniz sınır ihlali yapıyor'' iddiası

 

Lübnan: Suriye'de batan göçmen teknesinde ölü sayısı 53'e çıktı

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER