İsrail, Lübnan ile deniz sınırı anlaşmasını onayladı

İsrail-Lübnan arasında ABD'nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşma özel hükümet oturumunda onaylandı. İsrail Başbakanı Yair Lapid, oturumun açılışında, "tarihi başarı" diye söz ettiği anlaşmanın İsrail'in güvenliğini gü

İsrail, Lübnan ile deniz sınırı anlaşmasını onayladı

İsrail-Lübnan arasında ABD'nin arabuluculuğunda uzlaşı sağlanan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin anlaşma özel hükümet oturumunda onaylandı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, oturumun açılışında, "tarihi başarı" diye söz ettiği anlaşmanın İsrail'in güvenliğini güçlendirdiğini ve "Hizbullah karşısında hareket özgürlüğü" sağladığını vurguladı.

İsrail'de Savunma Bakanlığı, ordu, dış istihbarat servisi Mossad ve Ulusal Güvenlik Konseyi gibi güvenlik otoritelerinin anlaşmayı "güvenlik ihtiyaçlarını karşıladığı için onayladığına" değinen Lapid, sürece katkıda bulunan yetkililere teşekkür etti.

Lapid: Diplomatik başarı

Diplomatik ilişkileri olmayan ve savaş halinde oldukları Lübnan ile anlaşma imzalanmasını "diplomatik başarı" olarak değerlendiren Başbakan, bu anlaşmayla Lübnan'ın İsrail'i tanıdığı mesajını verdi.

İsrail'in anlaşma sonunda kendisine kalacak Kariş doğalgaz sahasında üretime başladığını belirten Lapid, anlaşma gereği Lübnan'a kalan Kana doğalgaz sahasından da yüzde 17 gelir sağlayacaklarını söyledi.

Anlaşma 15 gün önce meclise sunuldu

Lapid, anlaşmanın 15 gün önce İsrail Meclisine sunulduğunu, burada Dışişleri ve Savunma Komitesi görüşüldüğünü, İstihbarat Alt Komitesinde de anlaşmanın gizli kısımlarının istişare edildiğini bildirdi.

İsrail'de muhalefetin anlaşmayı hükümetin imzalamasına karşı İsrail Yüksek Mahkemesine verdiği itiraz dilekçelerine değinen Lapid, mahkemenin bu itirazları oy birliğiyle reddederek hükümeti haklı bulduğunu dile getirdi.

Lapid konuşmasını, "İsrail, bugün güvenlik, ekonomik, diplomatik alanlarda kazandı. Herkese tebrikler" diyerek tamamladı.

Ortak tören düzenlenmeyecek

Diplomatik ilişkileri olmayan komşu iki ülkenin savaş durumda olmaları yüzünden anlaşma metnin takası için basına açık bir tören düzenlenmeyecek. Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

İsrailli müzakere heyetinin, İsrail'in kuzeyindeki Rosh HaNikra'da demeç vermesi ve Yair Lapid'in ABD'li arabulucu Diplomat Amos Hocshtein ile görüşmesi açıklanan programda yer aldı.

İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sahası anlaşmazlığı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı var. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

ABD'nin arabuluculuğu

ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022'de İsrail'in Kariş Gaz Sahası'ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı. Müzakerelerin hız kazanmasının yanı sıra Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri de eş zamanlı artmaya başlamıştı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, 11 Ekim'de, Lübnan'la deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti. Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 13 Ekim’de, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin nihai taslağı Tel Aviv yönetiminin ardından onayladıklarını açıklamıştı.

Lübnan, İsrail ile deniz sınırı anlaşması imzaladı

 

Lübnan'dan ''İsrail deniz sınır ihlali yapıyor'' iddiası

 

Lübnan: İsrail ile deniz sınırı anlaşması imzalanabilir

 

ABD ve İsrail'den Ortak Siyasi-Askeri Ortaklık görüşmesi

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER