İsveç: Kuzey Akım sızıntılarına dair ilave inceleme yapılacak

İsveçli savcı Mats Ljungqvist, 26 Eylül'de bildirilen 4 sızıntının nedeninin belirlenmesi noktasında yoğun bir ilginin olduğunu söyledi.

İsveç: Kuzey Akım sızıntılarına dair ilave inceleme yapılacak


İsveçli savcı Mats Ljungqvist, 26 Eylül'de bildirilen 4 sızıntının nedeninin belirlenmesi noktasında yoğun bir ilginin olduğunu söyledi. Ljungqvist, sızıntının kaynağının saptanması için "ek olay yeri incelemesi" gerektiğini ifade ederek "Hem ön soruşturma hem de sahip olduğumuz iş birlikleri için artık huzur ve sessizlik içinde çalışmaya başlamamız önemli" dedi.

Savcı, ek incelemelerde İsveç güvenlik güçlerinin yer alacağını da belirtti.

Danimarka polisi: Sızıntı güçlü patlamalardan kaynaklandı

Danimarka polisi ise 18 Ekim'deki incelemelerinde sızıntının "güçlü patlamalardan" kaynaklandığını açıklamıştı.

Basına yansıyan su altı görüntülerinde, sabotajdan kaynaklandığı varsayılan patlama sonrası Kuzey Akım 1 boru hattının en az 50 metresinin tahrip olduğu veya deniz tabanına gömüldüğü görülmüştü. Videolarda, 80 metre aşağıda Kuzey Akım 1 boru hattında büyük bir yırtılma ve bükülmüş metaller dikkat çekmişti.

Kuzey Akım'daki sızıntılar

Danimarka ve İsveç yakınlarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin "bölgeye yanaşmaması" uyarısı yapılmıştı. İki ülke de sızıntıların, kaza değil kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu duyurmuştu. AB de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirmişti.

Soruşturma başlatıldı

İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. Danimarka Enerji Ajansı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının durduğunu açıklamıştı.

Rus enerji şirketi Gazprom da boru hatlarında basıncın normale döndüğünü ve sızıntıların sona erdiğini duyurmuştu.

Kuzey Akım sızıntıları 'güçlü patlamalardan' kaynaklandı

 

"Kuzey Akımı'nın büyük bir bölümünün değiştirilmesi gerekebilir"

 

Kuzey Akım 2'de basınç düştü

 

Kuzey Akım'da istihbarat savaşları!

 

Kuzey Akım'daki sızıntının sabotaj olduğu ispatlandı

 

Kuzey Akım 1 ve 2'deki gaz sızıntıları durdu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER