İtalya, göçmenler için ''artık yük'' dedi

İtalya'nın, Akdeniz'de dört sivil toplum kuruluşunun (STK) kurtardığı göçmenler için güvenli liman temin etmek yerine iki gemideki göçmenleri ülkeye "seçerek" alması gündemden düşmezken, Bakan Piantedosi, tartışma yaratacak bir açıklama yaptı.  Piantedosi'nin dün Milano'da.

İtalya, göçmenler için ''artık yük'' dedi

İtalya'nın, Akdeniz'de dört sivil toplum kuruluşunun (STK) kurtardığı göçmenler için güvenli liman temin etmek yerine iki gemideki göçmenleri ülkeye "seçerek" alması gündemden düşmezken, Bakan Piantedosi, tartışma yaratacak bir açıklama yaptı. 

Piantedosi'nin dün Milano'daki toplantıda, iki STK gemisinden inişlerine izin verilmeyen göçmenlerle limandan ayrılması gerektiğini ifade etmesi ve göçmenleri "artık yük" olarak tanımlaması farklı kesimlerden tepkilere neden oldu.

Ana muhalefetin Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta, "Kabul edilemez bir dil" diyerek, Piantedosi'yi eleştirirken, parti Piantedosi'yi parlamentoya bilgi vermeye çağırdı.

Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki en yetkili kurumlarından İtalya Episkoposlar Konferansı (CEI) Başkan Yardımcısı Başpiskopos Francesco Savino da, "Bazı kelimeleri duyduğumda endişeleniyorum. Söylediklerimin sorumluluğunu alıyorum. 'Seçici kabul' ifadesini duyduğumda korkuyorum ve vicdanım rahatsız oluyor. Bu göçmenlerin bazılarının 'artık yük' olduğunu duyduğumda endişeleniyorum." dedi.

Pek çok sosyal medya kullanıcısı ise Piantedosi'nin sözlerini "insanlık dışı" olarak değerlendirdi.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Giovanni Maria Flick, La Repubblica gazetesine, Piantedosi’nin göçmenleri kurtaran STK gemileri için izlediği stratejinin hem deniz hukukunu hem de İtalyan anayasasının ilgili maddelerini ihlal ettiğini savundu.

Piantedosi ise kendisini "kimseden insan hakları konusunda ders almayacağını" söyleyerek savundu.

O göçmenlerden eylem

İçişleri Bakanı’nın söz ettiği Katanya Limanı'ndaki iki STK gemisinden biri olan Humanity-1'de karaya çıkmasına izin verilmeyen 35 göçmenden birçoğu açlık grevi başlattı.

Humanity-1'ın bağlı olduğu Almanya merkezli SOS Humanity isimli STK ise göçmenleri tahliye etmelerini engelleyen İtalya'ya karşı yargıya başvurdu. Humanity-1'den 144 düzensiz göçmen kontroller sonucunda tahliye edilmişti.

Fransa merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) ait Geo Barents'te de tahliyelerine izin verilmeyen göçmenler, gemiden "Bize yardım edin" yazılı dövizler açıp slogan atmıştı. Geo Barents'ten 358 göçmen tahliye edilmişti.

Avrupalı STK'ler, İtalya'nın uluslararası deniz hukukuna göre denizde kurtarılanların karaya çıkarılması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan, Akdeniz'de kurtardığı 234 göçmenle İtalya ve Malta'dan güvenli liman talep eden ancak yanıt alamadığı için açık denizde bekleyen Sos Akdeniz isimli STK'nin Ocean Viking gemisine Fransa'dan olumlu yanıt geldi. Fransa, bu gemideki göçmenlerin bazılarını alacağını ima etmişti.

Düzensiz göç rotası: Akdeniz

Akdeniz'in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri.

Denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devletler yerine genellikle Avrupa menşeli STK'ler kurtarıyor.

Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer, genellikle İtalya. İtalya'nın göçmenleri kurtaran STK gemilerine limanlarını açmaması uluslararası boyutta tartışma yaratıyor. 

İngiltere'de göçmen merkezine ırkçı saldırı

 

İtalya göçmenleri kurtaran gemiye limanlarını kapattı

 

Fransa, göçmenleri şartlı kabul edecek

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER