Karar Resmi Gazete'de: Siyanürün Halka Satışı Yasaklandı

Türkiye son dönemde siyanürün kullanıldığı intihar ve cinayet olaylarıyla sarsıldı.

Karar Resmi Gazete'de: Siyanürün Halka Satışı Yasaklandı

Türkiye son dönemde siyanürün kullanıldığı intihar ve cinayet olaylarıyla sarsıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile siyanürlü bileşiklerin halka satılması yasaklandı.

s-2d5e74314a64975541b50f3e1cbef4ed141825
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve internet ortamında siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışı yasaklandı. Bakan Kurum Açıkladı: 'Siyanür Bileşiklerini İçeren Maddelerin Satışına Yasak Getiriyoruz' - Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, yönetmeliğe endüstriyel kullanım ve profesyonel kullanım tanımları getirildi. Endüstriyel kullanım; madde veya karışımın sanayide kullanılmasını öngörürken, profesyonel kullanım ise madde veya karışımın endüstri dışında eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanılmasını içeriyor.

"Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir" ifadesi yer alacak

s-0eba1fa4758cc010bd6afcf967de45952aea8c
Yönetmeliğin ekinde yer alan "Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar" başlığına da yeni maddeler getirildi. 
Buna göre: Siyanürlü bileşikler; hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, tanımlar dışında kalan hidrojen siyanür tuzları, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva siyanür oksit; civa (II) oksisiyanür, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanür, madde olarak halka satış amacıyla piyasaya arz edilemeyecek ve internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda halka satılamayacak. 
Tedarikçi, bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde, "Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir" ifadesinin yer almasını sağlayacak.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER